Čím nahradit formu na dort nebo suroviny na pečení? Máme pro vás tipy, jak si poradit
Nemáte dortovou formu ani ráfek a nemůžete si je rychle koupit ani vypůjčit? Máte málo mouky? Zdeformoval se korpus? Zkusíme spolu najít možnosti, jak si poradit. Improvizace je totiž nejlepší způsob, jak dosáhnout dobrého výsledku i v případě, že si právě nevíme rady.
Dort můžeme upéct i bez dortové formy - formy jsou totiž všude kolem nás. Ani mouku nemusíme použít právě pšeničnou, protože jsou varianty, které nám třeba vyhovují lépe. Vejce sice nahradit nemůžeme, ale vaječné bílky zbylé v lednici jsou výbornou surovinou pro další využití při sladkém pečení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím nahradit formu na dort
Máme pro vás několik tipů:
- Použijte kastrol, hrnec nebo pekáč s kovovými uchy a rovným dnem.
- Nerezová miska vytvoří půlkulatý dort, čímž vyrobíte originální tvar dezertu (míč).
- Pokud vám zbyly alobalové pekáčky po grilování, máte tím postaráno o improvizovaný plech.
- Korpus upečený na plechu můžete nařezat ostrým nožem na jakékoli tvary - pro kulatý dort stačí okrájet těsto po obvodu talířku.
- Pečicí papír nemusíte kupovat. Formu nebo plech na pečení lze vymazat máslem a vysypat hrubou moukou nebo strouhankou.
Jednoduchý způsob, jak vyložit dort papírem, vidíte v naší ukázce:
Jak nahradit chybějící suroviny
Někdy se stane, že zapomenete něco koupit nebo chcete upéct zdravější dort.
- Polohrubá mouka není při pečení dortu pravidlem - spousta cukrářů dává přednost hladké mouce kvůli jemnosti korpusu. Nahradí ji také mouka špaldová, bezlepková, kokosová, rýžová, kvalitní kakao, mleté ořechy nebo mák.
- Slepičí vejce jsou základní součástí těsta na dort, ale máte jich doma dost? Pokud vám v lednici zbyly bílky, můžete připravit dort Pavlova, se kterým sklidíte obrovský úspěch.
- Bílý cukr je nedílnou částí našlehané žloutkové pěny. Pokud se cukru vyhýbáte nebo chcete upéct zdravý dort, můžete použít přírodní sladidla vhodná na pečení. Pozor - tato sladidla se nehodí do dortu Pavlova.
- Prášek do pečiva použijte v případě, chcete-li, aby byl dort vyšší a nadýchanější. Jestliže ho doma nemáte, vyrobte si svůj vlastní.
Pokud se korpus připaluje na povrchu - položte na něj kus alobalu nebo pečicího papíru. Pokud je povrch příliš tmavý, odřízněte po vychladnutí tuto část ostrým nožem a vyhoďte ji. Vyboulený dort není na závadu - srovnejte povrch seříznutím a odříznutý kousek rozdrobte. Drobečky můžete nasypat na krémem potřené okraje dortu. Podobným způsobem postupujte i v případě, že se korpus uprostřed propadl.
Víte, jak správně prokrojit dort, aby byly pláty stejně silné? Poradí vám naše video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Polévka z ledového salátu
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno před 15 hodinami
Kokosové sušenky (cookies)
Přidáno před 17 hodinami
Hovězí závitky na víně (s mrkví)
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí směs à la Indie
Přidáno před 18 hodinami
Řezy s karamelovým krémem ze Salka
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Krásně ozdobený dort je naší chloubou. Jednoduchý trik nám usnadní krájení upečeného korpusu na rovné pláty
Domácí čokoládový dort: Do těsta na korpus je třeba správně vmíchat sníh. A víme, co udělat, aby se na krému nevytvořil škraloup
Jak nakrájet dort. Nestačí připravit skvostný dort, důležité je ho také lákavě nakrájet a vkusně naservírovat
Komentáře