Nadýchaný jako obláček: Podobu slavného dortu Pavlova údajně inspirovala ruská baletka
9. 7. 2021 Vaření
K létu patří lehkost a týká se to i jídla. Obvykle touto dobou nemáme moc chuť na těžké hutné máslové dorty. Zato nadýchané lehké sněhové dobroty jako by byly pro horké dny přímo stvořené. Víte, jak se správně dělají dort Pavlova, bezé roláda, nebo mini zákusek v podobě plněných pusinek?
Jako baletní sukně
Ano, přesně tak. Lehkost tance a nadýchanost baletní sukně ruské primabaleríny Anny Matvejevny Pavlovy byly podle BBC zřejmě inspirací pro vznik dortu Pavlova. Slavná baletka totiž v letech 1926 a 1929 v rámci svého světového turné navštívila také Nový Zéland a Austrálii. A tančila tak lehce, jako by se spíš nad zemí vznášela na křídlech. Přesně takové by měly být sněhové dorty a nejen proslavený Pavlova dort, o jehož autorství se pře několik zemí. Keith Money, autor životopisu slavné baletky, uvádí, že dort poprvé připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu v novozélandském Wellingtonu, kde umělkyně bydlela. Ovšem stejně tak je o původu, pro změnu australském, přesvědčen šéfkuchař Peter Gilmore, známý svým dezertem Snow Egg na bázi pusinek. Jenže je to celé ještě složitější.
Mohlo by vás zajímat
Z několikaletého pátrání Australanky Annabelle Utrechtové totiž vyplynulo, že dorty značně podobné dortu Pavlova, tedy z bezé základu, s krémem a ovocem, se vyskytovaly již v 18. století ve šlechtických kuchyních napříč německy mluvícími zeměmi, ale také ve Velké Británii, Rusku a Severní Americe. V němčině se nazývaly schaum torte, což znamená pěnový dort. A právě tyto dorty se do Jižní Austrálie dostaly někdy v době před druhou světovou válkou, kdy byl „u protinožců“ velký příliv německých přistěhovalců. Jakkoliv je tedy příběh o dortu podle baletky hezky vymyšlený, je asi skutečně jen vymyšlený. Dort totiž zřejmě nevznikl ze dne na den, ale postupně se vyvíjel tak, jak recept putoval celým světem. Každopádně, bez ohledu na původ, je to delikatesa, která si zaslouží pozornost celého světa!
Mohlo by vás zajímat
Pavlova dort
Základem jsou dobře vyšlehané bílky s cukrem, které se musí pomalu sušit v málo vyhřáté troubě. Doporučuje se maximálně 120°C, pokud chcete, aby dort zůstal sněhově bílý. Při vyšších teplotách se sice korpus upeče taky, ale už malinko zhnědne. Některé recepty přidávají do těsta také kukuřičný škrob a bílý ocet. Obě ingredience by měly pomoci stabilizovat bílek a tím pádem i upečený korpus. Hotový korpus má být nahoře křupavý, uvnitř krásně měkký, pěnový. Pavlova se tradičně plní šlehačkou a ovocem.
Mohlo by vás zajímat
Bezé roláda
Stejně jako Pavlova se obejde bez mouky a také se spíš suší, než peče, což platí pro všechny sněhové dobroty. Na roládu budete potřebovat 4 bílky a ½ hrnku pískového cukru. Bílky vyšlehejte do polotuha a pak zašlehávejte cukr, dokud sníh netvoří špičky. Těsto rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a lehce poprášený kukuřičným škrobem. Pečte při 130°C asi 15 minut. Roládu vyklopte na vymazaný a moučkovým cukrem vysypaný další pečící papír. Nechte krátce vychladnout, pak plňte šlehačkou a roládu zaviňte pomocí papíru. Roládu nesmíte nechat zcela vychladnout, to by se při rolování polámala. Trochu méně „riskantní“ je v tomto ohledu bezé roláda s moukou a ořechy.
Mohlo by vás zajímat
Plněné mramorované pusinky
Pokud vám předchozí dva recepty přišly poněkud složitější, zkuste pusinky! Když zvolíte mramorované s čokoládou a ořechy, není potřeba hlídat tak přesně bílou barvu. A navíc můžete pusinky po upečení a vychladnutí po dvou slepovat k sobě krémem a skládat do papírových košíčků. Budete mít rázem mini dezerty k pohledání! Upečte si mramorované pusinky podle našeho receptu! Ať si ale zvolíte kterýkoliv ze sněhových moučníků, neuděláte chybu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čím nahradit formu na dort nebo suroviny na pečení? Máme pro vás tipy, jak si poradit
Red Velvet Cake: Jak vznikl ikonický americký dort a odkud má svou červenou barvu?
Dorty s překvapením, které se skrývá uvnitř: Originální dárek obsahuje dva v jednom
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzské řízečky
Přidáno před 1 hodinou
Palačinkové rolky
Přidáno před 3 hodinami
Cizrnové kari s květákem, cuketou a rajčátky
Přidáno před 4 hodinami
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 15 hodinami
Rohlíkové křupky
Přidáno 17. 4. 2024 10:02
Květáková fritáta
Přidáno 17. 4. 2024 09:54