Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadýchaný jako obláček: Podobu slavného dortu Pavlova údajně inspirovala ruská baletka
Zdroj: Unplash, Deborah Rainford

K létu patří lehkost a týká se to i jídla. Obvykle touto dobou nemáme moc chuť na těžké hutné máslové dorty. Zato nadýchané lehké sněhové dobroty jako by byly pro horké dny přímo stvořené. Víte, jak se správně dělají dort Pavlova, bezé roláda, nebo mini zákusek v podobě plněných pusinek?

Jako baletní sukně

Ano, přesně tak. Lehkost tance a nadýchanost baletní sukně ruské primabaleríny Anny Matvejevny Pavlovy byly podle BBC zřejmě inspirací pro vznik dortu Pavlova. Slavná baletka totiž v letech 1926 a 1929 v rámci svého světového turné navštívila také Nový Zéland a Austrálii. A tančila tak lehce, jako by se spíš nad zemí vznášela na křídlech. Přesně takové by měly být sněhové dorty a nejen proslavený Pavlova dort, o jehož autorství se pře několik zemí. Keith Money, autor životopisu slavné baletky, uvádí, že dort poprvé připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu v novozélandském Wellingtonu, kde umělkyně bydlela. Ovšem stejně tak je o původu, pro změnu australském, přesvědčen šéfkuchař Peter Gilmore, známý svým dezertem Snow Egg na bázi pusinek. Jenže je to celé ještě složitější.

Z několikaletého pátrání Australanky Annabelle Utrechtové totiž vyplynulo, že dorty značně podobné dortu Pavlova, tedy z bezé základu, s krémem a ovocem, se vyskytovaly již v 18. století ve šlechtických kuchyních napříč německy mluvícími zeměmi, ale také ve Velké Británii, Rusku a Severní Americe. V němčině se nazývaly schaum torte, což znamená pěnový dort. A právě tyto dorty se do Jižní Austrálie dostaly někdy v době před druhou světovou válkou, kdy byl „u protinožců“ velký příliv německých přistěhovalců. Jakkoliv je tedy příběh o dortu podle baletky hezky vymyšlený, je asi skutečně jen vymyšlený. Dort totiž zřejmě nevznikl ze dne na den, ale postupně se vyvíjel tak, jak recept putoval celým světem. Každopádně, bez ohledu na původ, je to delikatesa, která si zaslouží pozornost celého světa!

Pavlova dort

Základem jsou dobře vyšlehané bílky s cukrem, které se musí pomalu sušit v málo vyhřáté troubě. Doporučuje se maximálně 120°C, pokud chcete, aby dort zůstal sněhově bílý. Při vyšších teplotách se sice korpus upeče taky, ale už malinko zhnědne. Některé recepty přidávají do těsta také kukuřičný škrob a bílý ocet. Obě ingredience by měly pomoci stabilizovat bílek a tím pádem i upečený korpus. Hotový korpus má být nahoře křupavý, uvnitř krásně měkký, pěnový. Pavlova se tradičně plní šlehačkou a ovocem.

Bezé roláda

Stejně jako Pavlova se obejde bez mouky a také se spíš suší, než peče, což platí pro všechny sněhové dobroty. Na roládu budete potřebovat 4 bílky a ½ hrnku pískového cukru. Bílky vyšlehejte do polotuha a pak zašlehávejte cukr, dokud sníh netvoří špičky. Těsto rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a lehce poprášený kukuřičným škrobem. Pečte při 130°C asi 15 minut. Roládu vyklopte na vymazaný a moučkovým cukrem vysypaný další pečící papír. Nechte krátce vychladnout, pak plňte šlehačkou a roládu zaviňte pomocí papíru. Roládu nesmíte nechat zcela vychladnout, to by se při rolování polámala. Trochu méně „riskantní“ je v tomto ohledu bezé roláda s moukou a ořechy.

Plněné mramorované pusinky

Pokud vám předchozí dva recepty přišly poněkud složitější, zkuste pusinky! Když zvolíte mramorované s čokoládou a ořechy, není potřeba hlídat tak přesně bílou barvu. A navíc můžete pusinky po upečení a vychladnutí po dvou slepovat k sobě krémem a skládat do papírových košíčků. Budete mít rázem mini dezerty k pohledání! Upečte si mramorované pusinky podle našeho receptu! Ať si ale zvolíte kterýkoliv ze sněhových moučníků, neuděláte chybu.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více