Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co se zbylými bílky? Lze z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček. A nejenom to
Toprecepty.cz

Při vaření a pečení občas nastane situace, kdy zbydou bílky. Často pak přemýšlíme, na co je využít, abychom neplýtvali surovinami. Základní dvě otázky jsou, jak je uchovat co nejdéle a jak je upotřebit. Dají se z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček a nejenom to. 

Uchování bílků

Asi týden vydrží bílky zavřené ve sklenici v chladničce, až rok vydrží v mrazáku. Na víčko pixly nebo kelímku nezapomeňte napsat, kolik bílků obsahuje a kdy jste je zamrazili. Rozmrazit je nechte v chladničce do druhého dne a pak použijte jako čerstvé.

Sladké pečení z bílků

Většinu z nás asi napadne prostě upéct další druh cukroví.

Vařený bílkový sníh využijete k naplnění kremrolí.

Nočky z vařeného sněhu podávané s vanilkovým krémem pod názvem Ptačí mléko jsou oblíbenou mlsotou.
 
Z vařeného sněhu můžete připravit domácí turecký med, ten měkký.
 
Větší množství bílků šikovné cukrářky a pekařky využijí i na moučníky jako bezé roláda, bezé dort, dort Pavlova, makronky, štafetky, indiánky apod.
Zbylý 1 bílek využijete na polevu k malování perníčků nebo k potírání kynutého pečiva (vánočka, rohlíky, bulky atd.) před pečením pro zvýšení lesku.

Tipy jiné než sladké

I ti, kdo na pečení moc nadaní nejsou nebo nemají chuť na sladké, mohou bílky využít smysluplně a tak, aby byli spokojeni.

Ze zbylých bílků můžete připravit výbornou majonézu nebo tatarskou omáčku.

Také je můžete použít místo celých vajec k obalování řízků.

Bílky nalijte do potravinové fólie pomazané olejem, zavažte do ranečku a uvařte ve vroucí vodě. Můžete je předem ochutit solí, pepřem, bylinkami, mletou paprikou apod. Uvařené nasekané bílky pak využijete do salátů nebo pomazánek. Bílky můžete uvařit i v mikrovlnce v hrnečku vymazaném olejem.

Do tuhého sněhu z bílků vmíchejte větší množství strouhaného sýra, tvořte kuličky a obalené ve strouhance smažte ve vyšší vrstvě oleje. Vzniknou výborné sýrové chuťovky.

Můžete jejich pomocí vyčistit zakalený vývar podle našeho tipu.

Z většího množství bílků můžete upéct omeletu. Když ji ochutíte podušenými houbami, špenátem nebo bylinkami, ani nepoznáte, že je jen z bílků místo celých vajec.

Doufáme, že jsme vám pomohli.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům