Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí čokoládový dort: Do těsta na korpus je třeba správně vmíchat sníh. A víme, co udělat, aby se na krému nevytvořil škraloup
Zdroj: Toprecepty.cz

Rádi mlsáte? Čokoládový dort je náročnější na přípravu, ale jako krásný dárek k narozeninám je nepřekonatelný. Mlsní strávníci, a to nejen děti, budou nadšeni. A jak připravit ten nejlepší dort?

Kdy je čas na čokoládový dort

Čokoládový dort je klasikou, na které si pochutná většina z nás. Je častou jedlou ozdobou slavnostních stolů při oslavách nejrůznějšího druhu. Ať to jsou narozeniny, výročí svatby, ale i při jiných slavnostních příležitostech je čokoládový dort výbornou možností, jak udělat radost strávníkům.

Z čeho připravit božský čokoládový dort

Základem čokoládového dortu je kakaový korpus, na kterém je náplň se spoustou čokolády. Aby byl dort opravdu dokonalý, je třeba sáhnout po kvalitním kakau a čokoládě. Jen tak získáme správnou plnou chuť, a pro ni tuto dobrotu tolik milujeme.  

Jak nepokazit čokoládový dort

Příprava není až tak komplikovaná, pokud budeme respektovat několik pravidel. Jedním je opatrné vmíchání mouky s práškem do pečiva a kakaa, nejlépe prosátého. Do těsta se přidává pevný sníh z bílků, do kterého můžeme přidat špetičku soli, vmíchat do těsta ho musíme velmi zlehka a opatrně. Tento krok se nedá uspěchat, protože by z korpusu mohla být nevzhledná placka.

Korpus nesmíme přepéct, tedy nenechat v troubě déle, než je nutné. Pomůže klasický trik se špejlí. Pokud vyjde suchá, pryč s formou z horké trouby. Korpus musí dobře vychladnout. Vhodnější je chystat ho den předem a druhý den rozříznout a plnit. Pokud budeme mít pocit, že i tak je na povrchu tužší, dort určitě zvláční po naplnění krémem a následném rozležení.

Jak vylepšit čokoládový dort

Můžeme ho různými způsoby pozměnit. Kromě pokapání jednotlivých plátů kávou nebo rumem, můžeme pláty ještě natřít pikantní marmeládou. Zajímavou změnou chuti je třeba i záměna čokolády za ledové kaštany v případě náplně.

Vyloženě pohrát si můžeme s vrchní vrstvou. Můžeme ji potřít čokoládovou náplní, polít čokoládovou polevou nebo potáhnout marcipánem. Povrch pak můžeme ozdobit ruličkami čokolády, strouhanou čokoládou ale i třeba ovocem (jahody, maliny, rybíz či borůvky).

Narozeniny

Když jsem byli malí, narozeniny bez dortu od maminky jsme si asi nedokázali ani představit. Ten magický moment, kdy sfoukente svíčky a něco si tajně přejete, je k nezaplacení. Navíc, narozeninový…

Jak na čokoládový dort

Na čokoládový dort budete potřebovat: na korpus: 5 vajec, 300 g cukru krupice, 10 lžic horké vody, 300 g polohrubé mouky, ½  prášku do pečiva a 3 lžíce kakaa, uvařenou kávu nebo rum na pokapání korpusu, tuk na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání. Na krém si připravte: 400 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce Solamylu, 2 lžíce cukru, 100 g čokolády na vaření a 250 g másla. 

Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Na přípravu korpusu nejdříve rozklepněte vajíčka. Žloutky dejte do mísy, bílky do druhé. Ke žloutkům přidejte cukr, ušlehejte je. Pak přidejte 5 lžic vody a dobře směs vyšlehejte. Přidejte zbývajících 5 lžic vody a vyšlehejte do pěny. Lehce vmíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte kakao. Ušlehejte pevný sníh z bílků s malou špetičkou soli a lehce a pomalu ho vmíchejte do těsta. Kdybyste spěchali, pěna by spadla.

Dortovou formu vymažte a vysypejte moukou a nalijte do ní těsto. Formu dejte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a korpus dopečte. Nechte vychladnout. Nejlepší je nechat rozkrojení a namazání korpusu až na druhý den.

Na krém si připravte hrnec s vodou, do kterého dáte druhý. Čokoládu nasekejte na kousky. Hrnec s vodou přiveďte k varu. Do toho druhého nalijete smetanu ke šlehání, cukr, Solamyl, čokoládu a svařte do hustého krému. Povrch posypte moučkovým cukrem (nevznikne tak škraloup). Nechte vychladnout.

Pokud jste se rozhodli pro kávovou variantu, uvařte silnou kávu. Máslo nakrájejte na malé kousky a všlehejte ho do chladného pudinku. Pokud je potřeba, můžete ještě krém dosladit. Korpus dvakrát prořízněte. Na každý plát nakapejte uvařenou kávu nebo rum a natřete krém. Navrch dejte ozdoby podle fantazie.

Náš tip: Upečte si čokoládový dort podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více