Mouky, jak je (ne)znáte: Nač se hodí čočková, kaštanová a k čemu banánová?

25. 4. 2021 16:05

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Freepik, lifeforstock Zdroj: Freepik, lifeforstock
Hladká, hrubá, polohrubá… Není to už trochu nuda? Pšeničné mouky mají určitě při vaření a pečení své nezastupitelné místo, ale byla by škoda nezkusit i jiné druhy. A teď nemyslíme další obiloviny, ale například mouky z ořechů, ovoce nebo luštěnin.

Mouka, královna kuchyně

Na zahušťování polévek, omáček, pečení dortů, vaflí nebo lívanců obvykle nějaké „pojivo“ potřebujeme. Stačí sice obyčejná pšeničná mouka, ale byla by škoda zůstat jen u ní. Mouky ze semínek, ovoce, oříšků nebo luštěnin jsou totiž - kromě toho, že vnesou do kuchyně nové chutě a vůně - zdravější. Některé druhy dokonce ani nemusíte tepelně upravovat a lze jimi hned zahušťovat jogurty, kaše nebo z nich tvořit nepečené dezerty.

Luštěniny v bábovce

Že si něco takového neumíte představit? Tak potom jste možná ještě neochutnali fazolové brownies. Luštěniny i mouky z nich dodají jídlům dostatek vlákniny, cenné rostlinné bílkoviny i vitamíny a minerály. Třeba taková čočková mouka se připravuje mletím semen červené čočky, a jelikož je chuťově neutrální, lze ji využít jak pro sladkou, tak pro slanou kuchyni. Skvělá je do karbanátků, bramboráků i kaší.

Závan ovoce

Snažíte se omezit bílý cukr, ale rádi pečete? Zkuste ovocné mouky! Třeba taková banánová se v některých částech Afriky a na Jamajce používá asi tak často, jako u nás klasická pšeničná. Podle webu Mouky.cz je na výrobu 1 kilogramu této mouky potřeba asi 8-10 kg zelených banánů. Proto je banánová mouka i dražší. Nicméně, moučníkům dodá skvělou vůni a přirozeně sladkou chuť, do lívanců, palačinek, ale třeba i na koláč na plech je výtečná. Můžete ji také mixovat s jinými ovocnými druhy, například s moukou jablečnou. Ta se vyrábí ze zralých, kvalitních a správně vysušených jablek. Je přirozeně bezlepková a má svoji typickou vůni a nasládlou jablečnou chuť.

Ty jsi má, zeleninová…

Že zelenina může skvěle nahradit přílohy a obiloviny, to už víte. Takové cuketové špagety jsou lahůdka. Ale znáte třeba dýňovou mouku? Ta se vyrábí z dýňových semínek, která byla předtím zbavena tuku. Je výborná jako přísada do chleba, koláčů i noků, na zahušťování polévek, omáček či míchaných vajíček. Podobně se jako náhrada mouky může využít důkladně usušená a jemně pomletá téměř jakákoliv zelenina, třeba mrkev, špenát nebo pastinák.

To pravé ořechové

Mouky, získané pomletím různých druhů ořechů už patří mezi poměrně známé. Z dužiny kokosového ořechu se dělá mouka kokosová, kterou lze využít k zahuštění jak sladkých těst, tak při přípravě indického zeleninového karí nebo sábdží. Jen u moučníků počítejte s tím, že kokosová mouka saje víc tekutin a trochu se drolí. Skvělá je i mouka mandlová, favoritka bezlepkového pečení. Do sušenek, křehkých těst nebo při přípravě krému je ideální.

Kaštanová, maková, lněná…

Kaštanová mouka se mele ze sušených jedlých, slupky zbavených kaštanů. Typicky se z ní dělá slavný italský nízký dort Castagnaccio s rozinkami a pomerančovou kůrou. Při přípravě jiných moučníků berte kaštanovou mouku spíš jako zajímavý přídavek, moučníky upečené jen z ní jsou totiž dost hutné.

Další mouky lze vyrábět například ze semínek, k dostání jsou třeba maková nebo lněná. Zkrátka, výběr je obrovský a tak záleží jen na vás, jaké chuti a vůni dáte přednost. Rozhodně však neobvyklé druhy mouky stojí za vyzkoušení.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Štramberské uši: Voňavé perníkové kornouty mají pohnutou historii. Znáte jejich příběh?

Štramberské uši: Voňavé perníkové kornouty mají pohnutou historii. Znáte jejich příběh?

Štramberské uši jsou oblíbenou regionální dobrotou, známou dnes už po celé zemi. Není divu, vždyť…
Vinné střiky už nejsou v módě, teď se pije prosecco. Víte, odkud má tohle italské víno svůj název?

Vinné střiky už nejsou v módě, teď se pije prosecco. Víte, odkud má tohle italské víno svůj název?

Šumivá a perlivá vína si dávno nespojujeme se silvestrovským či narozeninovým přípitkem. Jen stěží…
Cesta ke štíhlé linii: Jídelníček podle čtyř živlů poradí, jak shodit přebytečná kila!

Cesta ke štíhlé linii: Jídelníček podle čtyř živlů poradí, jak shodit přebytečná kila!

Ať děláte, co děláte, nedaří se vám zhubnout? Každý večer končíte s nafouklým břichem, bývá vám…
Pomalu a za studena: Jak připravit ledovou kávu způsobem cold brew?

Pomalu a za studena: Jak připravit ledovou kávu způsobem cold brew?

Nasypat mletou kávu do hrníčku nebo na filtr a pak zalít vroucí vodou je osvědčená a rychlá…
Svatá Markyta velí: „Lidé, okopávejte zelí!“ Poznejte červencové pranostiky našich předků

Svatá Markyta velí: „Lidé, okopávejte zelí!“ Poznejte červencové pranostiky našich předků

Ačkoliv moderní člověk žijící ve městě už není odkázán na rozmary přírody a na kvalitní úrodu, pro…
Mátová omáčka je oblíbená v Británii i v Indii. K jakým jídlům se nejvíc hodí?

Mátová omáčka je oblíbená v Británii i v Indii. K jakým jídlům se nejvíc hodí?

Mátu jako bylinku jsme u nás zvyklí používat spíše pro přípravu nápojů nebo k dozdobení moučníků.…
Stovky let slavná houska s dírou uprostřed. Kdo vymyslel bagel?

Stovky let slavná houska s dírou uprostřed. Kdo vymyslel bagel?

Není to ani chleba, ani houska, ani preclík, ale má v sobě od každého něco. Kulaté pečivo bagel v…
Výživná, ale kontroverzní. Žabí stehýnka milují Francouzi a možná je jedli i pravěcí Češi

Výživná, ale kontroverzní. Žabí stehýnka milují Francouzi a možná je jedli i pravěcí Češi

Jsou považována za jednu z nejslavnějších francouzských delikates, ale milují je i v Číně, v Itálii…