Jakou mouku použít na lokše? Oblíbené bramborové placky známe od našich babiček
Těsto na tradiční bramborové lokše připravujeme z předem uvařených brambor a mouky. Placky (lokše) pečeme nasucho a po upečení hned omastíme. Podávat je můžeme naslano nebo nasladko.
Dříve se lokše pekly přímo na plátech kamen. Přestože tyto bramborové placky známe i pod jinými názvy (např. pekáče, patenty, laty), základní recept je velmi jednoduchý a jednotlivé varianty se příliš neliší. Na lokše uvařte brambory ve slupce, nejlépe den předem, pak je nastrouhejte na jemném struhadle, osolte a přisypte mouku. Vejce se obvykle nepřidává.
Jakou mouku použít na lokše
Variant je více.
- Obvykle se používá mouka hladká.
- Podle některých receptů ale můžete s úspěchem použít i mouku polohrubou.
- Chybu neuděláte ani s moukou hrubou, v tom případě ale přidejte do těsta vajíčko.
- Vyzkoušet můžete i recept s hladkou špaldovou moukou.
Ze surovin vypracujte nelepivé těsto, odkrajujte kousky a ty rozvalujte na tenké placky. Pečte je nasucho a hned po upečení potírejte tukem, aby byly vláčné a daly se dobře stáčet. Upečené lokše rovnejte na sebe, aby zůstaly teplé. Můžete je podávat nasladko s povidly nebo naslano jako přílohu k husímu nebo kachnímu masu.
Jakou mouku do bramborových placek používáte vy? Jaká se vám nejvíce osvědčila? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 3 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 3 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 5 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 5 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 23 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
Bramborové placky lokše patří k oblíbeným pochoutkám. Jak je dobře rozválet a upéct, poradí názorné video
Komentáře