Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeské placky lokše jako dokonalá přílohou k huse, kachně i ke kuřeti. Jsou levné, dobré a příprava je snadná
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

K pečené huse nebo kachně tak nějak neodmyslitelně patří zelí a knedlík. Co ale protentokrát vyzkoušet trochu jinou přílohu? Bramborové placky lokše jsou na přípravu jednodušší než knedlíky, nemusíte se bát, že se rozvaří, a potřené husím sádlem chutnají přímo božsky.

Placky naslano i nasladko

Pokud vám název lokše nic neříká, tak vězte, že jde vlastně o obyčejné bramborové placky. Na Slovensku jsou tradiční přílohou nejen k pečeným husám, hlavně těm, jimiž se proslavilo slovenské město Grob, ale s oblibou se podávají i samotné stočené jako palačinky a potřené sádlem, paštikou, s kachními či husími játry se zelím a uzeným masem nebo nasladko třeba s povidly nebo posypané mákem a moučkovým cukrem. Na Slovensku jsou takové lokše i oblíbeným pouličním občerstvením.

Cesta lokší ze Slovenska na Moravu

Již kdysi dávno se lokše ve své prostě formě dostaly ze Slovenska na Moravu a následně i do Čech. U nás se jim někdy říká patenty, laty, žebrácké placky, magaše, pekáče nebo přesňáky. Výraz lokše se pak naopak někdy na Moravě používá pro široké nudle, jež se přidávají do polévky. I když se názvy různí, vždy jsou to stále stejné dotenka vyválené placky z bramborového těsta.

Přestože dnes jsou lokše tak trochu moderní přílohou, která čím dál tím častěji hlavně na jídelníčku restaurací nahrazuje naše knedlíky, podobné obyčejné placky jen z mouky a vody se u nás pekly snad odjakživa. Slovo pekly je na místě, neboť lokše se na rozdíl od pro českou kuchyni typičtějších bramborových placek nebo bramboráků pouze nasucho opékají.

Úplně prapůvodně se připravovaly jen na rozpáleném kameni, posléze na rozehřátých plátech kamen na dřevo, v současnosti je můžete opéct klidně jen na pánvi se silnějším dnem bez použití tuku. Příprava těsta na lokše je snadná, potřebujete do něj jen brambory, mouku a trochu soli. Občas někde přidávají i vejce, ale není to nutné. Jde tak o klasický jednoduchý a levný pokrm našich předků, který i přes zdánlivou obyčejnost chutná přímo úžasně nejen k huse, ale i samotný.

Jaké brambory na placky?

Základem lokší jsou stejně jako v případě bramborových placek vařené brambory. Je lepší použít nějaké starší, které nejsou moc vodnaté. Nejvhodnější je varný typ C, který obsahuje hodně škrobu. Brambory se klasicky uvaří ve slupce doměkka – mají pak výraznější chuť. Vařit je můžete klasicky ve vodě, ale vhodnější je to na páře, neboť do sebe nedostanou tolik vody. Pak se oloupou a nastrouhají na jemném struhadle. Můžete je i rozmačkat šťouchadlem nebo prolisovat. Na rozdíl od bramborových knedlíků je nemusíte nechávat úplně vychladnout, přesto je však těsto lepší z brambor uvařených den dopředu.

Placky potřebují sádlo

Nastrouhané brambory pak už stačí jen osolit, přisypat tolik mouky, aby se dalo ze směsi vytvarovat těsto a z něj pak vyválet váleček. Na kilo brambor použijte asi 300 g mouky, raději ale méně. Obvykle se používá hladká, najdete ale i recepty s polohrubou nebo hrubou. Během přípravy placek má bramborové těsto tendenci řídnout, můžete tedy případně ke konci trochu mouku přidat. Váleček těsta pak nakrájejte na stejně velké kousky a ty rozválejte na pomoučeném vále na velké, ale tenké placky. Ty opékejte nasucho na rozpálené pánvi dozlatova.

Aby placky nebyly příliš vysušené, na konci se potírají ještě teplé rozehřátým tukem. Nejlepší je husí či kachní sádlo, můžete ale použít i sádlo vepřové nebo máslo. Díky tuku jsou placky vláčnější, pokud je navíc budete podávat k pečené kachně či huse, krásně do sebe nasáknou vypečenou šťávu.

Náš tip: Pokud jste se rozhodli nahradit ke kachně či k huse bramborové knedlíky lokšemi, snadno si je připravíte podle následujícího video receptu: 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Durman

10. 11. 2022 09:37

Komu lokše chutnají, ať si je dá. Já jsem je zkusil a už to neudělám. Konkrétně k huse se podle mne vůbec nehodí, je to opravdu podivná příloha.

Přidat komentář