Lokše s povidly

Sladká jídla Doba přípravy: 35 minut 2 názory

Sladká jídla Doba přípravy: 35 minut 2 názory

Suroviny 4 porce

1 kg brambor
300 g hladké mouky
špetka soli
rozpuštěné máslo
oblíbená povidla
moučkovým cukrem

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve vodě doměkka. Necháme je dobře vychladnout. Proto je lepší vařit je den předem. Studené brambory oloupeme a nastrouháme na jemno do velké mísy. Přisypeme mouku, trošku soli a zamícháme.

  2. Těsto přendáme na vál posypaný moukou a důkladně ho zpracujeme na jemnou a kompaktní hmotu. Z těsta odkrajujeme menší kousky a ty následně na pomoučněném vále vyválíme na tenoučké placky. Lokše pečeme na suché pánvi z obou stran do zlatavé barvy (ideální je pánev na palačinky).

  3. Lokše z obou stran pomažeme máslem, vnitřní stranu pomažeme povidly a srolujeme. Nandáme na talíř, podle chuti posypeme cukrem a polijeme máslem.

Komentáře k receptu Lokše s povidly

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    U nás sa robia lokše tiež na sladko, ale bez lekváru https://www.toprecepty.cz/recept/1713-lokse-sladke... V každom prípade je to super jedlo. :yes:;-)

    Odpovědět

  • SilviaD SilviaD

    Lokše sú u nás veľmi obľúbene. Pečieme ich celá família v letnej kuchyni na starom šporáku na drevo. To sa vtedy robí naraz aj z 10-15 kg zemiakov :-) U nás sa potierajú bravčovou alebo ak je tak kačacou alebo husacou masťou. Jedia sa aj na sladko ale viacej idú na slano. Masť spolu s cesnakom a soľou, alebo len omastené a osolené, so soľou a kyslou smotanou. Moje obľúbené sú omastené a naplnené slaným tvarohom zmiešaným s kyslou smotanou a zapečené do chrumkava v rúre.

    Odpovědět