Domácí přírodní maggi: Jak je vyrobit z libečku snadno a bez námahy? Zabere to pouhých 5 minut a výsledek je perfektní
12. 5. 2022 Vaření
Vzrostlá rostlina s velkými lístky je ozdobou mnoha zahrádek. Libeček patří k tradičním českým bylinkám, kterou pro její výraznou chuť mnozí zbožňují, jiní ji příliš nemusí. Klasická česká bramboračka se bez libečku ale neobejde a báječně dochutí i další polévky. Ne nadarmo se jí totiž říká přírodní maggi.
Nejlepší maggi koření je libeček
Kdo by neznal maggi? Tato tmavě hnědá až černá omáčka byla a často stále ještě je nezbytným vybavením každé domácnosti a dřív stála mezi dochucovadly na stole ve většině restaurací. Používala se na vylepšení polévek, omáček, rýže, salátů i těstovin. Její výrazná chuť připomínala „sójovku“ i worcester dohromady, nejvíc v ní ale vynikal libeček.
Libečkový extrakt sice dnes ve složení tohoto dochucovadla najdete, v původní receptuře ale zřejmě vůbec nebyl. V každém případě ale chuť libečku maggi koření hodně připomíná, libeček tak můžete s čistým svědomím použít jako ideální zdravou alternativu této tekuté směsi plné soli a glutamátů.
Mohlo by vás zajímat
Libečkem dochucujte obezřetně
Libeček je oblíbenou bylinkou, kterou mnozí pěstují na zahrádkách jako koření. Je totiž nenáročná a rychle se vám rozroste. Může dorůstat výšky až dvou metrů a je opravdu velmi aromatická. Vypadá trochu jako řapíky celeru a celer vám i chutí trochu připomene navíc v kombinaci s petrželí. Chuť a vůně libečku jsou opravdu velmi intenzívní, je proto třeba jej používat s mírou. Většinu ho stačí přidat do jídla jen pár lístků. Nejlepší je používat ty mladé, ty větší a starší mohou být nahořklé.
Mohlo by vás zajímat
Libeček - tradiční bylinka našich babiček
Kromě své výrazné chuti se může libeček pochlubit i svými léčivými schopnostmi. Jako léčivka se používal již ve starověku při problémech s trávením a nadýmáním. Ve středověku byl oblíbenou bylinkou v klášterních zahradách. Věřilo se také, že má afrodiziakální účinky. Navíc působí močopudně, doporučuje se proto při zánětech močových cest. Uleví i při pálení žáhy. Libeček s oblibou používaly naše babičky, najdete jej v mnoha receptech staročeské kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Kam použít libeček?
Bez libečku se neobejde hlavně poctivá česká bramboračka, lepší chuť dodá i zeleninovým či masovým vývarům. Pár lístků můžete také přihodit do hrnce, když budete vařit brambory, budou díky němu mnohem lepší a chutnější. Libeček můžete použít rovněž do marinád na maso, výborně se hodí také do bylinkového másla a jako netradiční ozdoba poslouží i u mnoha salátů.
Pokud máte na zahradě libečku dostatek a chcete si ho uchovat i na později, můžete ho usušit, zamrazit, případně jej přidat do octa či oleje a vytvořit si tak vlastní bylinkové dochucovadlo. Nejlepší je ale využít jeho specifickou chuť a připravit z něj zdravé domácí maggi koření, které pak využijete nejen do polévek, ale třeba i do různých omáček nebo k dochucení masa či třeba bramboráků.
Mohlo by vás zajímat
Recept na libečkové maggi koření
Pokud jsme vás nalákali na přípravu domácího libečkového maggi, stačí vám jen připravit si svazek libečku (stonky i listy), sůl a extra virgin olivový olej. Libeček nakrájejte na malé kousky. Ty pak dejte do větší mísy, důkladně je prosolte a zalijte olivovým olejem a dobře promíchejte. Pak vše přendejte do sklenice a důkladně promačkejte, aby se z libečku uvolnila šťáva a aroma. Čím víc budete mačkat, tím intenzívnější chuť maggi získáte. Nakonec ještě sklenici dolijte olejem, aby byly lístky zcela ponořené. Hotovou směs uchovávejte v lednici a šťávu pak používejte na dochucení pokrmů. Případně můžete vyzkoušet další maggi směs podle našeho receptu.
Zdroje informací:
Rxlist.com
Verywellhealth.com
Vitalia.cz
1md.org
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
7 jídel, která s libečkem chutnají úžasně: Zelené maggi se v naší kuchyni rozhodně uplatní
Tajemství worcesterové omáčky: Jak si hit mezi dochucovadly vyrobit doma?
Vaření s čerstvými bylinkami: Co s mátou? A jak si zamilovat kopr?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jak používat libeček a připravit libečkové pesto. Oblíbená jídla, která dochutíme libečkem - polévky a bramborové či masové pokrmy
Byliny v kuchyni: Majoránka není jen koření do bramboračky. Léčí neurózy i ekzém
Italské pesto počesku: Vyzkoušejte koprové, libečkové nebo mrkvové