Vývar do zásoby

Suroviny dle množství

kuřecí kosti (nebo žebra z prasátka, hovězího, kachna,...)
kořenová zelenina
bobkový list
nové koření
pepř
sůl
voda
bylinky - jaké máte rádi, které přidáváte do polévky:
libeček
celer (nať)
kudrnavou petrželku

Postup přípravy receptu

  1. Vezmeme největší hrnec, který doma máme a ten zcela naplníme kostmi.

  2. Zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu (na 5l hrnec dávám - 1 větší mrkev, 1 středně velkou petržel, 1/8 celeru), ale může být klidně i cibule, kukuřice... záleží co máte rádi.

  3. Dále přidáme cca 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře a 2 ks bobkového listu.

  4. A vaříme asi hodinu a půl.

  5. Poté vývar přecedíme (kostičky si obereme a pochutnáme u večeře) a dochutíme. Ale jen decentně, nepřesolujeme... S mírou.

  6. Poté vývar vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje tak na 1/8 až 1/10 množství. Správná redukce je po vychladnutí rosolovitá.

  7. Poté si připravíme sáčky a do každého sáčku dáme tak 100 ml zredukovaného vývaru a dáme zamrazit.

  8. A až budete příště vařit polévku, vyhoďte masox a kostky z okna a přidejte místo kostky 100ml zamrzlého zredukovaného vývaru. Já používám 100ml redukce zhruba na 4 porce polévky, ale záleží na síle vývaru. Však vyzkoušejte a uvidíte. Je to sice pracnější, ale výsledný efekt je moooc dobrý.

Komentáře k receptu Vývar do zásoby

  • Doudis Doudis

    Vývar, respektive kosti,maso, ořez apod.v něm se má ,,táhnout´´( vařit pomalu - jen nechat lehce bublat) co nejdéle.
    To platí v případě hovězího,popř. vepřového - nejméně 4 hodiny, u ostatního druhu méně, rybí vývar stačí 1 hodina !
    Před vložením do studené vody doporučuji prudce opéct v troubě(kromě rybího masa a kostí), třeba i se zeleninou a přidat cibuli ve slupce(pouze omýt a neloupat). Nebude se tvořit tolik pěny a vývar bude čistší.:-):yes:

    Odpovědět

  • Marta Marta(neregistrovaná)

    Dávám do krabic od mléka ....vyložené mikrotenovým sáčkem :-)

    Odpovědět

  • ivy ivy(neregistrovaný)

    Díky za dobrý tip :yes::yes:

    Odpovědět

  • Michaela Michaela(neregistrovaná)

    Studený vývar naliju do tvořítek na led. Doporučuji - je to asi nejpraktičtější způsob, pokud jde o následné dávkování zmrzlého vývaru ;)

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    Já skladuji vývar v pet lahvích. Lépe se s nimi manipuluje a jsou pevnější než mikroten. Vývar nedáváme až po okraj, protože mrazem zvětší svůj objem.

    Odpovědět

  • popletko popletko

  • Suvicka Suvicka

    Spousta z nas tento receptik jiste oceni, je dobre, ze sem vkladate i takove veci. Posilam 5. bod. :yes::-K

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka

    pokud zrovna budete péct šoupněte tam i hrnec s vývarem, ušetříte tak energii, nebo v papiňáku vařte cca tři hodiny- tak to dělám já:-8

    Odpovědět

  • spagetka: no já vařím hodinu a půl až dvě hodiny, záleží na množství, čím více, tím déle... vidíš na bylinky jsem zapoměla... dopíšu... taky dávám...

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    Souhlasím, nejlíp se to dělá na kamnech na chalupě, na plynu je výroba méně ekonomická :-8;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Leni, já přidávám ještě sušené bylinky - libeček, celerové lístky a petržel. Vařím teda dýl - jen perlím a asi 4 hodiny, dám do mrazáku. Takže průmyslově vyráběný masox nepoužívám (teda výjimečně!):-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: jak uchovat vývar jak zamrazit vyvar redukce vývaru uchování vývaru jak uskladnit vývar jak skladovat vývar jaké koření do vývaru zredukovany vyvar skladování vývaru vývar z kostky uskladnění vývaru jak redukovat vyvar výroba vývaru koření do vývaru zamrazit vývar vývary hovezi vyvar do zasoby recepty pro začátečníky redukce vyvar výroba hovězího vývaru