Čočková polévka ze zbytků pomůže od kocoviny a ušetří vám peníze. Hotovou ji máte za pár minut a bez větší práce
2. 1. 2024 Vaření
Čočka na kyselo, na niž jsme si pochutnali na Nový rok, je nejen chutným a výživným jídlem, ale může posloužit i jako základ pro další pokrmy. Druhý den roku je ideální příležitostí k tomu, abychom využili zbytky této tradiční novoroční pochoutky a připravili z ní lahodnou polévku.
Pomocník k nápravě následků oslav
Polévka z čočky je nejen chutná, ale také plná živin, které mohou pomoci s regenerací těla po oslavách. Čočka je bohatá na bílkoviny, vlákninu a různé minerály, včetně železa a draslíku, což jsou živiny, které mohou pomoci zlepšit pocit po kocovině. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci s trávením a detoxikací těla.
Mohlo by vás zajímat
Proč jíme čočku na Nový rok
Kromě svých výživových vlastností je čočka také obklopena mnoha tradicemi a pověrami. Jedna z nejznámějších je ta, která praví, že konzumace čočky na Nový rok přináší bohatství a prosperitu. Důvodem je její podobnost s mincemi a představa, že jíst potraviny, které symbolizují peníze, může přilákat skutečné bohatství. Tato pověra má kořeny v Itálii, kde je čočka tradičním jídlem na Silvestra, ale rozšířila se i do mnoha dalších kultur.
Tady pověra platí
Ať už věříte těmto pověrám či ne, přeměna čočky na kyselo na výživnou polévku je skvělým způsobem, jak začít nový rok zdravě a využít vše, co nám předchozí den přinesl. Navíc, něco na spojení peněz a čočky tentokrát skutečně bude. Když si totiž připravíme jídlo ze „zbytků“, skutečně tím ušetříme a finance, které bychom investovali do dalšího pokrmu, nám zůstanou v peněžence.
Čočková polévka „nakyselo“
Na přípravu výživné polévky z „novoročních“ surovin budete potřebovat: 400 g čočky na kyselo (z novoročního oběda), 1 velkou cibuli, 60 g celeru, 70 g mrkve, 2 stroužky česneku, 1 lžíci oleje, 2 bobkové listy, 1 lžíci hladké mouky, 1-1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody, 1 klobásu (podle chuti, není nutné), sušenou majoránku, ocet a zakysanou smetanu (podle potřeby), sůl a pepř.
Jak na to?
- Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli najemno a mrkev s celerem na malé kostičky.
- V hrnci rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Osmažte ji dozlatova. K osmažené cibuli přidejte prolisovaný česnek, mrkev, celer, klobásu a krátce osmažte.
- K zelenině přisypte mouku a směs promíchejte, aby se mouka lehce opražila a spojila se s tukem. Tímto vytvoříte základ pro zahuštění polévky. Pokud už jste na Nový rok měli čočku zahuštěnou, krok s moukou můžete vynechat.
- Pomalu přilijte vývar nebo vodu a přidejte bobkový list. Neustále míchejte, abyste předešli vzniku hrudek.
- Přiveďte polévku k varu a vařte asi 15 minut, dokud mrkev a celer nezměknou.
- Do polévky přidejte čočku. Případně dosolte, opepřete a přidejte ocet.
- Nechte polévku vařit ještě několik minut, aby se všechny chutě dobře propojily. Přidejte majoránku a určitě s ní nešetřete.
- Polévku servírujte horkou, případně se lžící zakysané smetany navrch.
Náš tip: Čočkovou polévku si můžete připravit i podle našeho video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kroupy nejsou „hloupý“! Netradiční smaženice nebo kroupové zelí překvapí, důležitý je správný postup při vaření
Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
Čočková polévka s klobásou a bramborami: Klobáska ji skvěle ochutí, brambory zahustí, hlavně nás ale zasytí i báječně zahřeje
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Pět skvělých a levných jídel z čočky: Kromě klasické polévky stojí za vyzkoušení i burger nebo voňavá sekaná
Výtečná čočková polévka: Provoněná majoránkou a dochucená zeleninou a párkem chutná fantasticky
Čočkový salát s citronovým dresingem může pomoci zahnat kocovinu. Obsahuje totiž látky, které si umí s alkoholem poradit