Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výtečná čočková polévka: Provoněná majoránkou a dochucená zeleninou a párkem chutná fantasticky
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Podzim a zima jsou ve znamení pořádných poctivých a hustých polévek, které s pečivem často nahradí hlavní jídlo. Ta domácí čočková bývá velmi vydatná a v chladných podzimních dnech ještě krásně zahřeje.

Čočková polévka

Čočková polévka patří mezi českou klasiku. Podobné polévky jsou oblíbené i jinde v Evropě a dokonce i na Blízkém východě a v Indii. Když si k této výživné polévce zakousnete trochu chleba, třeba výborného domácího, poslouží i jako hlavní jídlo.

Co dát do čočkové polévky

Postupy přípravy této polévky se poměrně liší. V základu bývá čočka, většinoucibule, někdy jíška. Dále v polévce může být mrkev a párek. Korunuje ji sušená majoránka, troška česneku, sůl a pepř. 

Jaké jsou varianty přípravy čočkové polévky

Při přípravě se často hospodyňky dohadují nad několika kroky. První spočívá v tom, jestli čočku máčet, nebo ne. Čočka se na čočkovou polévku máčet nemusí, i když asi deset minut ve studené vodě před vařením prospěje v tom, že bude čočka při vaření lépe držet pohromadě.

Také ohledně solení luštěnin nemusí být jasno. Pravdou je, že trochu osolit čočku můžeme hned na začátku vaření, bude rovnoměrněji slaná. Polévku dosolíme na konci vaření. 

Dalším sporným bodem může být, jestli zalívat vývarem, nebo ne. V tomto případě není vývar úplně nutný. Čočka dodá polévce dobrou chuť a párek (nebo klobása) ji doladí. 

Jak vylepšit čočkovou polévku

Po částečném osmažení cibulky můžeme přidat jíšku, která dodá krásnou máslovou vůni a zlatohnědou barvu. Jíška ale není nutná. Na zahuštění můžeme využít část čočky, kterou rozmixujeme. Variantou je i kousek nastrouhané a rozvařené brambory. 

Párek můžeme opéct a dodat tak polévce další chuťový rozměr, nebo ho dát neopečený na konec vaření. Polévku můžeme vylepšit i tím, že do ní dáme vařit bobkový list a kuličky pepře. 

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Domácí čočková polévka

Čočková polévka je ideální na podzim. Krásně prohřeje a zasytí. Na přípravu této polévky si připravte: 200 g čočky, cca 1,3 l vody, 2 párky, 2 menší brambory, 1 menší cibuli, další zeleninu dle chuti (mrkev, řapíkatý celer), 1 lžíci sádla nebo oleje, majoránku a sůl.

Jak na to? Čočku přeberte od případných nečistot, propláchněte ji, zalijte vodou dejte vařit. Poloměkkou čočku osolte. Brambory oloupejte, omyjte a nastrouhejte nahrubo a dejte do polévky. 

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V kastrůlku ji na sádle nebo oleji nechte zesklovatět, přidejte k ní na kostičky nakrájenou zeleninu, krátce orestujte, přidejte k čočce a na mírném ohni vařte asi 20 minut. Odeberte cca 250 ml polévky a ponorným mixérem rozmixujte, rozmixovanou směs vložte zpět do polévky, nakrájejte párek na kolečka, přidejte do polévky a nechte ještě asi 5 minut na mírném ohni prohřát.

Na závěr polévku dochuťte, promněte do hrnce majoránku a podávejte.

Polévku můžete ještě ozdobit petrželkou.

Náš tip: Přichystejte si čočkovou polévku podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více