Levné a zdravé vaření z čočky: Čočková polévka, burger nebo pomazánka zpestří jídelníček a nezatíží rozpočet
2. 11. 2022 Vaření
Luštěniny jsou pro organismus důležitou složkou jídelníčku. Pro jejich přípravu se vyplatí respektovat základní pravidla. Právě díky nim bude i čočka skvělá. Po které čočce sáhnout a jak si z ní připravit výborná jídla.
Konzumace luštěnin
Luštěniny by se měly konzumovat alespoň jednou týdně a důležité jsou nejen pro vegetariány. Jsou přirozeně bezlepkové a výživné. Čoček je několik druhů a stojí za to vědět o nich i o jejich výhodách. Kromě čočky hnědé a tmavozelené, je tu ještě červená a černá (beluga). Čočka je cenná pro rostlinné bílkoviny, beluga obsahuje dokonce dvojnásobné množství. Je důležitá také jako zdroj vlákniny, a protože většina osob konzumuje vlákniny málo, jedná se o skvělou možnost jak ji doplnit.
Často bývá diskutována stravitelnost luštěnin. Doporučuje se luštěniny namočit přes noc, i když je uvedeno, že je namáčet není potřeba. Díky dlouhému namočení méně nadýmají. Vodu z namáčení vylijte, zbavíme se tak i části nadýmavých látek. Nejméně nadýmavá je červená čočka. Této negativní vlastnosti luštěnin se také můžete zbavit přidáním některých druhů bylinek, jako je saturejka, tymián, petrželka, koriandr a třeba i fenykl.
Pokud jste čočce ještě nepřišli na chuť, třeba vás přesvědčí následující recepty.
Mohlo by vás zajímat
Čočkový burger
Burgery se dají připravit na pánvi, v troubě, díky grilu získáte typické rýhování. Na 12 jednoduchých čočkových burgerů potřebujete 1 ½ hrnku suché červené čočky, 2 nasekané velké stroužky česneku, 1 malá cibule nakrájená na malé kostičky, 3 malé nastrouhané mrkvičky, 1 lžíci rajčatového protlaku, ¼ hrnku nasekané čerstvé petržele nebo koriandru, 1 lžičku soli a 1/2 lžičky mletého pepře.
Jak na to: Okapanou předem namočenou čočku, česnek, cibuli, mrkev, rajčatový protlak, koriandr, pepř a sůl dejte do robotu a pulzováním ingredience dobře propojte tak, že směs drží pohromadě (když ji zmáčknete rukama). Směs vypadá trochu lepkavě, ale po tepelné úpravě bude vypadat skvěle. Vytvořte placičky a naskládejte na pečicí papír a potřete je olivovým olejem. Pečte v předem rozehřáté troubě na 180 °C dokud lehce nezezlátnou. Zhruba po pěti minutách je obraťte. Měly by být hnědé a křupavé. Při pečení by měly mít placky okolo sebe dostatek prostoru.
Burgery si můžete připravit do zásoby. Vychlazené vydrží ve vzduchotěsné nádobě až 5 dnů. Můžete je také mrazit. Lepší bude, když každý burger zabalíte do pečicího papíru a vložte do mrazicího sáčku. Pokud chcete nějakou variantu, můžete mrkev zaměnit třeba za špenát, nebo cuketu. Hrát si také můžete z bylinkami. Hodí se každá z těch, které pomáhají při nadýmání. Podávejte ve výborné housce s cibulí, třeba a listem salátu a některým z dipů.
Čočkový karbanátek
Podobně jako burger vypadá karbanátek. Čočkové karbanátky jsou co se týká ingrediencí hodně proměnlivé a chuťově pestré. Můžete si je připravit třeba se zelenou čočkou a ořechy, slunečnicovými a lněnými semínky. Budou krásně křupavé a získáte tak ještě hodnotnější jídlo díky obsaženým látkám z těchto potravin.
Čočková polévka
Možná si doma připravujete klasickou čočkovou polévku z čočky, cibule, mrkve, česneku, vývaru, jíšky, majoránky a soli. Někdo do ní přidává i párek. Polévka je velmi oblíbená, ale můžete si také připravit jinou variantu. Když připravujete čočkovou polévku s pohankou, vznikne výborná falešná zabíjačková polévka. Hned využijete dvě skvělé suroviny, protože pohanka obsahuje rutin, který ocení vaše cévy (zvyšuje jejich pružnost).
Čočková pomazánka
Jednoduchou a dobrou svačinu získáte, když si připravíte pomazánku z červené čočky. provoněná hořčicí a česnekem chutná podobně jako škvarková, ale je mnohem zdravější.
Zdroje informací:
https://www.stobklub.cz
https://www.vitalia.cz
https://www.bylinkyprovsechny.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Koko ve varu: V novém kulinárním pořadu známé foodblogerky Koko se tento týden naučíte skvělé domácí hranolky i pizzu
Veronika “Koko” Šmehlíková je známou rozhlasovou… Číst více
Kdy a proč se pečou jidáše? Podle tradice mají přinášet pevné zdraví
Jidáš byl jeden ze dvanácti učedníků Ježíše Krista, který se zrádně postaral o jeho zatčení. V zoufalství ze své zrady se ale poté oběsil. Proto mají… Číst více
Velikonoční kynuté jidáše: Čím potíráme po upečení toto tradiční pečivo?
Jidáše jsou sladkým pečivem z kynutého těsta, ze kterého se vyválí prameny, ty se stočí do různých tvarů. Mohou mít tvar spletených provazců nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Velikonoční zajíčci ozdobí každý sváteční stůl a potěší všechny koledníky. S jejich přípravou rády pomohou i děti.
Ať je upečete ze slaného rohlíkového těsta, nebo… Číst více
Dům u dvou Cibulí: Vyrazili jsme do Pohlreichem oceněné restaurace. Na stole noviny a plast, v ústech slast!
V pátém díle Pohlreichova souboje restaurací… Číst více
5 nápadů, jak využít zbytky po Velikonocích: Z beránka připravte kuličky cake pops nebo pohár trifle, z mazance chlebový pudink
Mazanec, jidášky, beránek a k tomu spousta… Číst více
Italská babička nadchla internet: Za tenhle recept na krémové špagety carbonara získala 2 miliony lajků!
Slavné špagety carbonara jsou jednou z italských… Číst více
Václav Noid Bárta: Po večírcích mi bývalo špatně, teď mám díky správnému jídlu energie na rozdávání. Smažák si ale stejně dám s chutí
Zpěvák a skladatel Václav „Noid“ Bárta před lety… Číst více
Oblíbené retro jídlo v novém kabátku: Kuře s broskví Koko vylepšila netradiční omáčkou a plátky eidamu nahradila jinou ingrediencí
Přestože je v posledních letech moderní a zdravá… Číst více
Domácí majonéza podle Romana Vaňka: Olej a žloutky se lépe zpracovávají vychlazené, ostřejší šmrnc dodá worchestr i dijonská hořčice
Zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak používat libeček a připravit libečkové pesto. Oblíbená jídla, která dochutíme libečkem - polévky a bramborové či masové pokrmy
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 2 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 15 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 18 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme aprílové žertíky s jídlem: Sladkým volským okem, falešnými vajíčky i colou ze sójovky napálíte koledníky
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Jak na dokonalý mazanec? Moučník podle receptu a rad Josefa Maršálka voní vanilkou, je nadýchaný a krásně drží tvar