Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený česnek
Zdroj: Freepik, jcomp

Česnek má v tradiční i moderní české kuchyni nezastupitelné místo a na ten u nás pěstovaný můžeme být právem hrdí. Ne každý si však může ze zdravotních důvodů dovolit konzumaci v syrovém stavu a mnohdy je překážka i silné aroma neslučující se s etiketou. Pečený česnek je však jiný level. Eliminuje nežádoucí účinky toho čerstvého a jeho chuť pozvedne celou řadu pokrmů.

Pečený česnek - hit internetu

Je to asi rok, co na sociálních sítích začala kolovat videa, jak mnozí food blogeři i slavní šéfkuchaři pečou česnek a následně jej využívají k pomazání nasucho opečené bagety, do bramborové kaše, do pomazánky, do polévky, na těstoviny i jinam. 

Pečený česnek je zkrátka delikatesa, která doslova za pár korun pozvedne vaše jídlo ke gastronomickému nebi. Je ovšem potřeba vědět, jak na to.

Jak na pečený česnek?

Na pečený česnek vybírejte pouze pevné palice bez měkkých míst a začínajících klíčků. Potřebovat budete také kvalitní olej, nejlépe olivový, a alobal, který zamezí spálení a zhořknutí česneku. Použít můžete i čerstvé bylinky, které dají pečenému česneku další rozměr. Skvěle s ním ladí například rozmarýn, tymián nebo šalvěj.

Pečením získá česnek krémovou máslovou konzistenci a fantastickou lehce oříškovou zauzenou chuť, která se hodí do celé řady pokrmů od pomazánek přes polévky, omáčky a bramborové přílohy až po ochucené máslo na steak či pečivo.

Pečení celých palic česneku
Celým paličkám oloupejte svrchní slupku a podélně je rozřízněte. Nechte takto přepůlený česnek 10 minut „pracovat“. Řeznou stranu potřete olivovým olejem, přidejte případně čerstvé bylinky a vše zabalte do alobalu. Hliníková folie se nemusí nijak zvlášť utahovat. Z řezné strany ji naopak nechte volnější, aby se nepřichytila na stroužky. Zatímco česnek odpočívá, předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na asi 180 °C).

Podle velikosti palic pečte 30 – 45 minut a chcete-li dosáhnout lehce zkaramelizovaného povrchu, který dodá ještě více fantastické chuti, nechte paličky na posledních přibližně 10 minut odkryté. Česnek nechte úplně vychladnout a upečené stroužky jednoduše vymačkejte ze slupky.

Náš tip: Česnek pečte zároveň třeba s kuřetem nebo jinou pečínkou, abyste nemuseli zapínat troubu jen kvůli tomu

Skladování pečeného česneku

Pečený česnek je určený ke spotřebě do 5 dnů, ale dá se i zmrazit, například po porcích ve tvořítku na led. Můžete jej také rozmačkat a zmrazit v mikrotenovém sáčku v ploché vrstvě, ze které si vždy ulomíte potřebnou část.

Využití pečeného česneku

Chystáte-li se na pečení česneku, nemusíte mít obavu, že nevyužijete větší množství. Je to totiž velmi variabilní ingredience. Kam se dá přidat?

  • Nejjednodušší je upečený česnek prostě namazat na pečivo a ochutit trochou soli. Výborný je třeba na opečené bagetě na způsob italské bruschetty
  • Česneková pomazánka může zejména dětem a žlučníkářům způsobovat problémy, ale tu z pečeného česneku si mohou dopřát bez rizika. 
  • Pečený česnek můžete přimíchat do nejrůznějších příloh od brambor upravených na různé způsoby přes kroupy až po pohanku.
  • Krémová polévka z pečeného česneku má jemnou a vynikající chuť. Tuto výbornou ingredienci lze ale přidat i do jiných polévek, kam se běžně přidává česnek, např. do bramboračky nebo krémových zeleninových polévek.
  • Také zeleninové a masové směsi nebo nejrůznější omáčky se dají obohatit o pečený česnek, který pozvedne tyto pokrmy na vyšší úroveň. 
  • Pečený česnek se dá přidat i do marinády na maso pro jemnější chuť a menší riziko zhořknutí při vysokých teplotách. 
  • Máte-li rádi bazalkové pesto na těstovinách, vyzkoušejte do něj místo syrového česneku přidat paličku pečeného. Výsledek je vynikající a jako bonus bude pesto krémovější.
  • Pečený česnek obohatí o další chuť také saláty, a to jak ty lehké zeleninové, tak i teplé obědové

Pečený česnek není tak dráždivý na trávicí trakt, proto jej můžete podávat i menším dětem místo syrového, který by jim mohl způsobit nadýmání, průjem nebo nevolnost. Přidat se dá dětem například k zelenině nebo do bramborové kaše

Zdroje informací:

LPI.Oregonstate.edu: Garlic and Organosulfur Compounds
CulinaryHill.com: How to Roast Garlic
AlphaFoodie.com: How to roast garlic in the oven

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie