Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sekaná z červené čočky chutná skvěle.
Zdroj: Pixabay, foodbynature

Čočka patří k podzimu nejen proto, že se v něm sklízí, ale také proto, že pokrmy z ní jsou přesně to, co v tomto období hledáme. Tedy syté jídlo, které navíc dokáže i zahřát, nejen na duši. Když je navíc i zdravé, je to pouze oceňovaným benefitem. Co si tedy z čočky připravit, abychom odcházeli od stolu spokojeni?

Zdravá luštěnina

Čočka je bohatá na bílkoviny a vlákninu, čímž je výbornou volbou pro zdravou a vyváženou stravu. Díky své neutrální chuti se dá kombinovat s mnoha různými přísadami a kořením. Je také velmi oblíbená pro svou rychlou přípravu, díky níž je ideální pro jednoduchá jídla, jako jsou polévky nebo saláty. Čočka také obsahuje mnoho důležitých živin, včetně železa, zinku a vitamínů skupiny B. Pro vegetariány a vegany je tedy cenným zdrojem těchto živin.

Mnoho druhů, dlouhá historie

Čočka je jednou z nejstarších pěstovaných rostlin na světě. Její použití se datuje až do doby bronzové, přibližně 8000 let před naším letopočtem. Existuje mnoho druhů čočky, včetně červené, hnědé, černé a zelené. Každý druh má svou vlastní jedinečnou chuť a dobu vaření.

Čočka má navíc nízký glykemický index, což znamená, že se pomalu rozkládá a její konzumace tak pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Jak tedy nejlépe zařadit čočku do jídelníčku? Podívejme se na pět nejlepších jídel s touto surovinou.

Čočková polévka

Jedno z nejoblíbenějších jídel s čočkou obsahuje také různé druhy zeleniny jako je mrkev, cibule nebo česnek. Tato polévka je velmi zdravá, obsahuje mnoho bílkovin, vlákniny a vitamínů, a je chudá na tuky a kalorie. Je oblíbeným pokrmem po celém světě, zvláště v zemích Blízkého východu, kde je díky nízkým nákladům na přípravu často považována za jídlo chudých. Připravit si ji můžete podle tohoto receptu.

Čočkový salát

Je skvělou volbou pro lehký a zdravý oběd nebo večeři. Salát může být připraven s různými druhy čočky a doplněn o různé druhy zeleniny, bylinky a koření. Exotickou variantu můžeme připravit s mangem, avokádem a koriandrem, pro osvěžující letní verzi pak využijeme čerstvou zeleninu jako je okurka, rajče a paprika. Postup nabízíme například zde.

Čočka na kyselo

Toto tradiční české jídlo, v mnoha rodinách dokonce novoroční, je oblíbené pro svou jedinečnou a bohatou chuť. Kyselost jídla je dodávají přidaný ocet nebo citronová šťáva, které dodávají jídlu jeho typickou chuť. Výhoda tohoto pokrmu je v tom, že pokud nebudete mít chuť si čočku dát s párkem nebo klobásou, snadno z ní přidáním vejce natvrdo uděláte vegetariánské jídlo. Mnoho lidí si k čočce na kyselo dává jako přílohu chleba. Uvařte si skvělé jídlo podle tohoto receptu.

Čočkový burger

Je skvělou alternativou klasických masových burgerů. Nevýhodou čočkových burgerů může být jejich konzistence, která může být méně pevná než u těch „originálních“, ale to lze vyřešit přidáním dalších ingrediencí jako jsou ovesné vločky, strouhanka, nebo vejce, které pomáhají pokrmu lépe držet tvar. Burger se tradičně připravuje ze směsi červené čočky, mrkve, cibule, česneku a papriky. Vyzkoušejte třeba tento.

Sekaná z čočky

Sekaná z čočky je další skvělou vegetariánskou alternativou klasického jídla. Její příprava je velmi podobná klasické sekané, ale místo masa se používá čočka. Toto jídlo je bohaté na bílkoviny a vlákninu a nabízí skvělou chuť, která uspokojí i ty, kteří preferují maso.

Sekaná z červené čočky

Na přípravu alternativní sekané budete potřebovat: 200 g červené čočky, 2 střední cibule, 2 stroužky česneku, 100 g tvrdého sýra, 2 vejce velikosti M, 1 lžíci strouhanky, 1 lžíci hořčice, špetku soli a pepře, 2 lžičky sušené majoránky a lžičku mleté papriky.

Jak na to?

  1. Čočku propláchněte a vařte podle návodu na obalu. Po uvaření čočku sceďte. Poté ji přesypte do mísy a rozmixujte.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nastrouhejte najemno. Vejce rozklepněte do misky a rozšlehejte je vidličkou. Vše přidejte do mísy s čočkou.
  3. Přidejte sýr nastrouhaný najemno a strouhanku. Důkladně promíchejte, přidejte sůl, pepř, majoránku a papriku a znovu zamíchejte.
  4. Menší pekáč nebo formu na chleba vymažte olejem a nalijte do ní připravenou směs.
  5. Formu vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte zhruba 30-40 minut, dokud se sekaná nezapeče a nezíská zlatohnědou barvu.
  6. Pečenou sekanou z čočky můžete podávat s bramborami, rýží, čerstvým pečivem nebo zeleninovým salátem.

Zdroje informací:

wikipedie.org - Čočka jedlá

nzip.cz - Vegetariánská strava

Náš tip: Uvařte si podle našeho videoreceptu výbornou polévku z červené čočky:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více