Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočková polévka s klobásou a bramborami: Klobáska ji skvěle ochutí, brambory zahustí, hlavně nás ale zasytí i báječně zahřeje
Zdroj: Toprecepty, Cocoska

Čočková polévka patří mezi tradiční české a považujeme ji za sytou přesnídávkovou polévku. Ta s klobásou a bramborami je vydatná, a když ji dochutíte podle našich tipů, budete mít vynikající oběd.

Proč si dát čočkovou polévku

O tom, že luštěniny jsou důležitou součástí jídelníčku, víme. Mezi oblíbené luštěniny patří právě čočka. Nejen jako příloha, ale právě i jako čočková polévka.  Je velmi výživná, jednoduchá na přípravu, krásně prohřeje a skvěle chutná.

Co udělat s čočkou před vařením

Když se rozhodneme přichystat si čočkovou polévku, vyplatí se čočku přebrat. Sice v balíčku většinou žádný kamínek nenajdeme, ale i malý kamínek v polévce by zničil zážitek z  jídla. Vysypeme potravinu na stůl a kontrolujeme, jestli mezi čočkou není něco, co tam nepatří.

Dalším důležitým krokem je propláchnutí a namočení čočky. Čočku není třeba namáčet příliš dlouho, ale delší doba pomůže její stravitelnosti. Namočenou čočku necháme na chladnějším místě. Stačí tak hodinu a půl, namočení přes noc je ideální. Slitím pak odplavíme nadýmavé látky.

Pokud pospícháme, alespoň luštěniny několikrát propláchneme. Namočená čočka se také rychleji vaří. Namáčet není potřeba červenou čočku a černou čočku beluga.

Jak ochutit polévku

Čočka je chuťově nevýrazná, proto se kombinuje s potravinami, které chuť dodají. Ať už to je klobáska, nebo třeba koření, jako je majoránka, a prolisovaný česnek. Obojí ale přidáváme až nakonec. Do polévky se také hodí pepř, bobkový list. Do polévky můžeme přidat vývar, ale není to nutné

Proti nadýmání se používá již zmíněná majoránka a dále také saturejka.

Jak zahustit čočkovou polévku

Do čočkové polévky je zbytečné dávat jíšku. Zahuštění kromě dostatku osmažené cibulky, mrkvi a rozmixované čočce, pomůže i velká rozvařená nastrouhaná brambora. 

Jak dlouho se vaří čočková polévka

Záleží na tom, jestli čočku namáčíme, tím totiž urychlíme její dobu varu. Čočkovou polévku obvykle uvaříme zhruba za 20 minut. Červená čočka je ale uvařená mnohem dřív, podobně je na tom beluga.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Čočková polévka s klobásou a bramborami

Na čtyři porce polévky si připravte: 250 g čočky, 1 cibuli, 2 a půl brambory, 1 mrkev, klobásku, 2 párky, půl stroužku česneku (podle chuti), půl lžíce majoránky, sůl, pepř, půl lžíce sušené papriky, půl lžíce plnotučné hořčice a máslo.

Jak na to? Čočku propláchněte a alespoň na hodinu a půl ji namočte do vody. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Mrkev očistěte a nastrouhejte ji najemno. Do hrnce dejte máslo, rozehřejte ho a přidejte cibuli, nechte zesklovatět a přidejte mrkev. Po osmahnutí přidejte papriku a čočku a zalijte litrem vody. Povařte celkem asi 20 minut.

Klobásku a párky nakrájejte na kolečka a během varu přidejte do polévky, dolijte vodou dle potřeby. Oloupejte brambory a nakrájejte na kostky. Část můžete nastrouhat. Po deseti minutách varu přidejte do hrnce a doplňte o lžíci plnotučné hořčice. Podle chuti dochuťte majoránkou a česnekem, případně dalším kořením. Po uvaření brambor můžete polévku podávat.

Náš tip: Přichystejte si čočkovou polévku třeba z černé čočky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více