Lepenice jako vynikající příloha k jitrnici a k jelitu. Jak ji připravit, aby chutnala přímo dokonale
23. 1. 2023 Vaření
Máme tu čas masopustu a zabijaček, s nímž se pojí spousta masových specialit. K nim je ovšem třeba si připravit nějakou přílohu. A tou je třeba staročeská lepenice. Úžasné spojení brambor a kysaného zelí výborně chutná samotné, ale báječně se hodí i jako příloha k zabijačkovým dobrotám.
Lepenice jako staročeský pokrm
Lepenice je klasickým pokrmem staročeské kuchyně. Jde o obyčejné prosté jídlo našich předků, které se skládá z těch nejobyčejnějších surovin a je důkazem toho, že i z nich se dají vykouzlit vynikající pokrmy. V případě lepenice jsou to brambory, které byly nejdůležitější součástí jídelníčku našich předků a kysané zelí, které se na venkově připravovalo na zimní měsíce jako ideální zdroj vitaminů.
Své kořeny má lepenice v jihočeské kuchyni, často se jí i říká jihočeská lepenice, zřejmě se ale jedla také v dalších koutech naší vlasti. V jižních Čechách je rovněž známá pod názvem kočičák nebo také žvanda.
Mohlo by vás zajímat
Když se spojí brambory se zelím
Lepenice je takovou vylepšenou verzí šťouchaných brambor, aspoň pro ty, kteří mají rádi kysané zelí. Jde totiž o rozmačkané brambory, do kterých se zamíchá okapané kysané zelí dušené na cibulce. Brambory nastavované jinými ingrediencemi byly ostatně za starých časů vůbec oblíbeným pokrmem, což dokládá třeba nastavovaná kaše, v níž brambory doplňují kroupy, nebo jídlo zvané kocmrda, tedy bramborová kaše zahuštěná jíškou.
Lepenice se jedla samotná i jako příloha
Tyto obyčejné pokrmy byly častým jídlem pro všední dny. V chudých domácnostech se jedly obvykle samotné jen posypané osmaženou cibulkou a často se zapíjely kysaným mlékem. V bohatších rodinách se už kdysi podávaly jako příloha k masu, často právě k zabijačkovým pochoutkám, hlavně k prejtu a k opečeným jelitům a jitrnicím. Výborně se hodily i k masu uzenému nebo k různým klobásám. Oblíbené jsou ostatně i dnes a právě lepenici třeba ocení i ti, kteří kysanému zelí úplně nefandí. V této formě je jeho chuť trochu jemnější a lahodnější.
Brambory stačí na lepenici rozšťouchat
Základem této přílohy jsou samozřejmě kvalitní brambory. Nejlepší je varný typ C, které se hodí na kaši. Brambory se musí uvařit s kmínem doměkka, poté se voda slije a brambory rozšťouchají. Nemělo by to ale být úplně na kaši. V lepenici by totiž měly být znát kousky brambor. Do brambor je případně možné přilít i trochu mléka, které chuť lepenice zjemní. Zelí je nejlepší použít domácí, případně se podívejte v obchodě po nějakém kvalitnějším bez konzervantů a dochucovadel. Zelí je dobré propláchnout, aby nebylo tak kyselé, případně ho můžete i trochu osladit. Poměr brambor a zelí pak záleží na vaší chuti.
Lepenici vylepší sádlo a slanina
I když je lepenice prostý pokrm, dá se v mnohém vylepšit. Chuti rozhodně prospěje, když zelí podusíte na cibulce osmahnuté na sádle. Sádlem můžete i celou lepenici přelít nebo ho trochu vmíchat do rozšťouchaných brambor, aby byla chuť lepenice vláčnější a lahodnější. Pokud byste si přece jen dávali samotnou a chybělo by vám v ní maso, můžete si ji oživit třeba osmahnutou slaninou nebo uzeným masem nakrájenými na kostičky. Uzeninu pak vmíchejte do brambor i s vypečeným tukem, chuť lepenice to také o mnoho vylepší. Nakonec ji můžete posypat i křupavými škvarečky.
Pro barvu vmíchejte pažitku, pro chuť opraženou cibuli
Vyhrát si můžete také s kořením. Kromě kmínu, který se dává při vaření brambor, je možné přidat třeba i majoránku. Lepenici můžete oživit i barevně tak, že do ní vmícháte pažitku, petrželku nebo jarní cibulku. Někdo ji dochucuje i česnekem. Pokud si ale na tučné moc nepotrpíte a už samotné zabijačkové pokrmy pro vás představují velký dietní prohřešek, můžete jen smíchat šťouchané brambory se syrovým kysaným zelím. Taková příloha těžký pokrm jen odlehčí. Lepenice se bude na talíři lépe vyjímat, když ji nakonec ozdobíte cibulkou osmaženou dozlatova a dokřupava.
Náš tip: Pravou jihočeskou lepeníci si můžete připravit podle našeho ověřeného receptu nebo vyzkoušejte obyčejné šťouchané brambory podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na domácí jitrnice? Zvládnete je klidně i v paneláku a bez prasátka běhajícího po dvorku
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice: Příprava se dá zvládnout v pohodě i v panelákovém bytě. Ta chuť za to rozhodně stojí
Cmunda po kaplicku: Jihočeský bramborák, plněný uzeným a podávaný se zelím je skvělým jídlem do podzimních plískanic
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Skromné vaření: Znáte kocmrdu? Levný staročeský pokrm z brambor překvapí úžasnou chutí. A vyjde jen na pár korun
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Pravá valašská kyselice: Polévka z brambor a zelí, která postaví na nohy i horala, se dá vylepšit klobáskou nebo houbami
Komentáře
23. 2. 2023 12:18
23. 1. 2023 16:18