Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí ze sudu

Podrobný a přesný návod na výrobu lahodného domácího kysaného zelí nás provede jeho výrobou - od začátku, kdy si zelí doneseme domů, až po jeho napěchování do hrnce na kvašení (zeláku).

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 150 min

150 min (150 min příprava, + doba kvašení v sudu)

25. 11. 2012 13:51

Suroviny

Porce: 10 l kameninový sud

Nutriční hodnoty

Energie558 kJ / 133 kcal
Bílkoviny3,10 g
Tuky2,36 g
Vláknina8,90 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 80,01 g
Sůl200,00 g
Sacharidy20,50 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Loni jsme ho dělali poprvé a bylo luxusní:-)

Jedli jsme ho až do Velikonoc (pak došlo). Hledala jsem, jestli tu není recept, protože jsem ho nenašla, dovolím si přidat. Naložili jsme dnes a těšíme se na Hodobožovou kachýnku, až ho ochutnáme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

Jirik1

21. 10. 2019 17:38

Roman R.: Pokud ho máte na balkóně, tak určitě ne na přímém slunci a v zimě na mrazu...jinak vám promrzne a bude s toho kyselé šlichta! Jinak jednou za měsíc vymývat a pokud bude zelí pořád zatopené,(na dolití používejte převařenou studenou vodu nebo vodu, kteriu slijete z vařených brambor) tak vám vydrží dlouho....:-)

Roman R.

18. 10. 2019 19:36

Dobrý den, měl bych dotaz. Poprvé jsme "šlapali" zelí. Už je dokvašeno, je super!!! Máme ho na balkóně v zeláku. Jak dlouho v něm vydrží?? Máme strach, ať se nějak nezkazí. Byla by to škoda. Popř. prosím o radu, co a kam s ním?? Děkuji za odpovědi a rady. Roman

jahoda

18. 10. 2017 22:46

Já nedávám cibuli, ale přidávám čerstvý kopr. Zelí mi takto vydrží až do září a v říjnu dělám nové. Záleží ale hodně na kvalitním zelí. Jednou jsem koupila už koncem září prý na krouhání, bylo z Polska. Nekvasilo, páchlo, tak jsem ho musela vyhodit. Od té doby si to hlídám - české a jedině pozdní zelí.
Také moc nedusám v bečce, ale nechám promíchané v míse chvíli stát, než pokrájím další a zelí změkne a hned začne pouštět vodu.

balloun

18. 10. 2017 20:36

Mám na zelí pětilitrovou sklenici z tmavého skla s origoš zalívacím víčkem a je to na max. na 4 kg krouhanky. Zelí nakrouhané prosolím, kmín, hořčičné semeno,cibule a nechám hodinu stát a změknout, není pak taková práce s dusáním ve vlastní nádobě. Jak dokvasí, tak naložím další a ty 4 kg někdy nestačí, než dokvasí nové.

Milada

4. 10. 2017 14:09

Dnes jdu šlapat 30kg zelí podle tohoto receptu.Snad se podaří a bude chutné.:-)

ja

9. 10. 2016 21:43

Mája: Ja dle zkusenosti do 17l sudu dal max 15-16kg krouhanky. Myslim, ze objem zelaku odpovida vaze krouhanky, 17l max 17kg krouhanky, ja mel ne uplne doplna.

Lopéz

17. 10. 2015 16:29

nakládal jsem do 17 l soudku přesně 20 kg krouhanky.

Mája

14. 10. 2015 16:18

Nevíte někdo prosím, kolik kilo zelí se vejde do 17 litrového soudečku? Tady paní má v receptu 14kg na 10 litrový soudek, nějak se mi nezdá, že bych do 17litrového namačkala cca 20 kilo zelí???

Pavlos

4. 10. 2015 08:57

Jana: Už nepoužíváme ani kámen ani prkna, která udržují zelí pod hladinou šťávy. Na horní vrstvu zelí pokládáme čistou dětskou plenu (tu hadrovou :-) )tak, aby pokryla všechno zelí. Pravidelně doplňujeme vychlazenou převařenou vodu se solí (2dcl/1 kávovou lžičku soli) a udržujeme obnažené stěny sudu po odebrání zelí v čistotě. Případná plíseň se drží pouze na plínce, která se dá snadno vyprat. Zelí pod plínkou zůstává křupavé. Hlavně se díky radě maminky šetří spousta nechutné práce s odebíráním měkkého znehodnoceného zelí. Mimochodem nám vydrželo až do září.

Radka

3. 10. 2015 16:52

Už je po všem, dnes jsme nakládali. Dávali jsme 15kg a šlapaly to děti ve vaničce, krásně pustilo šťávu, takže nebylo třeba až tak pěchovat. Jinak ingredience stejné, zelí, sůl, kmín, cibule. :yes:

skalický

26. 11. 2014 18:58

Jana: No podle mne je to to samé, co u mne. Soudek už má lety porušenou glazuru, a bakterie si prostě v té keramice žijou svým životem. Zkoušel jsem vše, i sířit, ale bez výsledku. Letos mám jiný soudek, tak uvidíme. Ten starý je dokonce obalený plísní i prázdný a to ho mám relativně v suchu.:-S

Jana

21. 9. 2014 17:29

Dobrý den,potřebovala bych poradit.I my děláme zelí už hodně let a v poslední době se nám při kvašení tvoří zelená plíseň,po sundání je ale zelí dobré,jen při okrajích měkké.Kadečku před použitím vymývám a vypřuji horkou vodou,taktéž kámen i prkénka.Poradí mi někdo,co s tím,děláme to léta a pořád stejně,plíseň se tvoří několik posledních let.Děkuji za radu.Jana

Irrena

16. 8. 2014 10:40

Přesně takhle děláme kysané zelí už hodně roků:yes:

sunny.sofi

30. 11. 2012 17:14

rozmarynaH: Rozmarýnko, to Vás obdivuji - 30 kg bychom nezvládli:-8;-). Kopr je určitě fajn, jen jsme ho letos všechen spapali už v červenci:-D:-D:-D

sunny.sofi

30. 11. 2012 17:09

Tom Beyk: Moc děkuji:-K

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: kysané zelí recepty kysane zeli recept kysaně zelí recept na kysané zelí jak se dělá kysané zelí domácí kysané zelí recepty jak udělat kysané zelí recepty na domácí kysané zelí recept kysané zelí nakládání zelí nakládané zelí zelí kysané domaci kysane zeli kolik soli do zelí zelí do sudu recept na domácí kysané zelí kameninový sud na zelí sud na zelí zelí kysané recept kadečka na zelí

Suroviny: zelí, sůl, kmín celý, cibule

TopRecepty.cz

Kysané zelí ze sudu

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xLEB