Kysané zelí ze sudu

Suroviny 10 l kameninový sud

14 kg - zelí hlávky (po očištění zbyde asi 13 kg krouhanky)
200 g sůl
20 g kmín celý
150 g cibule (asi 2 střední)

Postup přípravy receptu

  1. Ze zelí odstraníme vrchní špinavé či poškozené listy a hlávky raději ještě opláchneme. Nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme košťály.

  2. Pak nakrouháme - já používám obyčejný kuchyňský robot, kotouč na proužky (na fotce). Nastrouhané zelí přesypávám do vaničky (dětská - dobře vymytá a vypláchnutá horkou vodou). Přidáme sůl, kmín a cibuli na půl kolečka a vše dobře promícháme.

  3. Pak začneme směs pěchovat do sudu - vždy asi 3-4 hrsti, pak pěstí pořádně upěchujeme, až začne pouštět šťávu - tu postupně odebíráme naběračkou do hrnku - nevyléváme (doporučuji používat latexové či gumové rukavice - sůl je hodně agresivní a ruce pak pálí).

  4. Když napěchujeme všechno zelí, ještě pořádně udusáme, povrch uhladíme - teď by na povrchu mělo zbýt trochu šťávy, aby zelí nebylo suché. Pokud tam není, dolijeme z odebrané šťávy z hrnku.

  5. Sud zavřeme, do žlábku nalijeme převařenou vodu. První týden nechávám v místnosti s 15-20°C, pak přendám do sklepa, kde si krásně kvasí až do jara (jedlé je asi po měsíci).

  6. Průběžně kontrolujeme, zda je ve žlábku voda a zda není horní zelí suché, v případě potřeby do obou doléváme převařenou vystydlou vodu.

Poznámka od kuchařky

Loni jsme ho dělali poprvé a bylo luxusní:-)

Jedli jsme ho až do velikonoc (pak došlo). Hledala jsem, jestli tu není recept, protože jsem ho nenašla, dovolím si přidat. Naložili jsme dnes a těšíme se na Hodobožovou kachýnku, až ho ochutnáme.

Komentáře k receptu Kysané zelí ze sudu

  • Jirik1 Jirik1

    Roman R.: Pokud ho máte na balkóně, tak určitě ne na přímém slunci a v zimě na mrazu...jinak vám promrzne a bude s toho kyselé šlichta! Jinak jednou za měsíc vymývat a pokud bude zelí pořád zatopené,(na dolití používejte převařenou studenou vodu nebo vodu, kteriu slijete z vařených brambor) tak vám vydrží dlouho....:-)

    Odpovědět

  • Roman R. Roman R.

    Dobrý den, měl bych dotaz. Poprvé jsme "šlapali" zelí. Už je dokvašeno, je super!!! Máme ho na balkóně v zeláku. Jak dlouho v něm vydrží?? Máme strach, ať se nějak nezkazí. Byla by to škoda. Popř. prosím o radu, co a kam s ním?? Děkuji za odpovědi a rady. Roman

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Já nedávám cibuli, ale přidávám čerstvý kopr. Zelí mi takto vydrží až do září a v říjnu dělám nové. Záleží ale hodně na kvalitním zelí. Jednou jsem koupila už koncem září prý na krouhání, bylo z Polska. Nekvasilo, páchlo, tak jsem ho musela vyhodit. Od té doby si to hlídám - české a jedině pozdní zelí.
    Také moc nedusám v bečce, ale nechám promíchané v míse chvíli stát, než pokrájím další a zelí změkne a hned začne pouštět vodu.

    Odpovědět

  • balloun balloun(neregistrovaný)

    Mám na zelí pětilitrovou sklenici z tmavého skla s origoš zalívacím víčkem a je to na max. na 4 kg krouhanky. Zelí nakrouhané prosolím, kmín, hořčičné semeno,cibule a nechám hodinu stát a změknout, není pak taková práce s dusáním ve vlastní nádobě. Jak dokvasí, tak naložím další a ty 4 kg někdy nestačí, než dokvasí nové.

    Odpovědět

  • Milada Milada(neregistrovaná)

    Dnes jdu šlapat 30kg zelí podle tohoto receptu.Snad se podaří a bude chutné.:-)

    Odpovědět

  • ja ja(neregistrovaná)

    Mája: Ja dle zkusenosti do 17l sudu dal max 15-16kg krouhanky. Myslim, ze objem zelaku odpovida vaze krouhanky, 17l max 17kg krouhanky, ja mel ne uplne doplna.

    Odpovědět

  • Lopéz Lopéz(neregistrovaný)

    nakládal jsem do 17 l soudku přesně 20 kg krouhanky.

    Odpovědět

  • Mája Mája(neregistrovaná)

    Nevíte někdo prosím, kolik kilo zelí se vejde do 17 litrového soudečku? Tady paní má v receptu 14kg na 10 litrový soudek, nějak se mi nezdá, že bych do 17litrového namačkala cca 20 kilo zelí???

    Odpovědět

  • Pavlos Pavlos(neregistrovaný)

    Jana: Už nepoužíváme ani kámen ani prkna, která udržují zelí pod hladinou šťávy. Na horní vrstvu zelí pokládáme čistou dětskou plenu (tu hadrovou :-) )tak, aby pokryla všechno zelí. Pravidelně doplňujeme vychlazenou převařenou vodu se solí (2dcl/1 kávovou lžičku soli) a udržujeme obnažené stěny sudu po odebrání zelí v čistotě. Případná plíseň se drží pouze na plínce, která se dá snadno vyprat. Zelí pod plínkou zůstává křupavé. Hlavně se díky radě maminky šetří spousta nechutné práce s odebíráním měkkého znehodnoceného zelí. Mimochodem nám vydrželo až do září.

    Odpovědět

  • Radka Radka(neregistrovaná)

    Už je po všem, dnes jsme nakládali. Dávali jsme 15kg a šlapaly to děti ve vaničce, krásně pustilo šťávu, takže nebylo třeba až tak pěchovat. Jinak ingredience stejné, zelí, sůl, kmín, cibule. :yes:

    Odpovědět

  • skalický skalický(neregistrovaný)

    Jana: No podle mne je to to samé, co u mne. Soudek už má lety porušenou glazuru, a bakterie si prostě v té keramice žijou svým životem. Zkoušel jsem vše, i sířit, ale bez výsledku. Letos mám jiný soudek, tak uvidíme. Ten starý je dokonce obalený plísní i prázdný a to ho mám relativně v suchu.:-S

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Dobrý den,potřebovala bych poradit.I my děláme zelí už hodně let a v poslední době se nám při kvašení tvoří zelená plíseň,po sundání je ale zelí dobré,jen při okrajích měkké.Kadečku před použitím vymývám a vypřuji horkou vodou,taktéž kámen i prkénka.Poradí mi někdo,co s tím,děláme to léta a pořád stejně,plíseň se tvoří několik posledních let.Děkuji za radu.Jana

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Přesně takhle děláme kysané zelí už hodně roků:yes:

    Odpovědět

  • sunny.sofi sunny.sofi(autor receptu)

    rozmarynaH: Rozmarýnko, to Vás obdivuji - 30 kg bychom nezvládli:-8;-). Kopr je určitě fajn, jen jsme ho letos všechen spapali už v červenci:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • sunny.sofi sunny.sofi(autor receptu)

    Tom Beyk: Moc děkuji:-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: kysané zelí recepty kysane zeli recept kysaně zelí recept na kysané zelí jak se dělá kysané zelí domácí kysané zelí recepty jak udělat kysané zelí recepty na domácí kysané zelí recept kysané zelí nakládání zelí nakládané zelí zelí kysané domaci kysane zeli kolik soli do zelí zelí do sudu recept na domácí kysané zelí kameninový sud na zelí sud na zelí zelí kysané recept kadečka na zelí