Jak na šneky se zelím podle Josefa Maršálka? Nesmí chybět sádlo se škvarky a k naprosté dokonalosti je dovede trik s černým pivem
30. 4. 2023 Vaření
Sledujete pořad Buchty po ránu a také byste již po přehršli různých moučníků ocenili něco slaného? Co třeba vynikající šneky plněné zelnou náplní s uzeným masem? Právě takové připravil v posledním díle pořadu Buchty po ránu Josef Maršálek. A vy je můžete podle jeho receptu rovnou vyzkoušet.
Šneky jsou výborné z kynutého těsta
Slavný cukrář Josef Maršálek sice připravuje vynikající dorty a další moučníky, sám si ale moc rád pochutná na nějakém slaném pečivu. Slaných chuťovek, které můžete podávat třeba k pivu či k vínu nebo jen tak na svačinku, existuje celá řada. Poměrně oblíbené jsou šneky s různými slanými náplněmi. Obvykle se na ně používá již hotové listové těsto, Josef Maršálek ale zvolil variantu s těstem kynutým, které je krásně nadýchané i křehké. Těsto navíc vylepšil škvarky, jež se báječně hodí k náplni ze zelí a uzeného masa. Černé pivo pak celou tuto úžasnou klasickou českou kombinaci báječně doplňuje.
Mohlo by vás zajímat
Jak postupovat při přípravě šneků?
Pro přípravu slaných šneků použil Josef Maršálek celozrnnou mouku, která se na slané pečivo výborně hodí. Kombinuje ji však s hladkou, jak říká: „Jen z celozrnné mouky by těsto bylo hodně hutné“.
- Protože je těsto kynuté, „měly by mít všechny ingredience pokojovou teplotu. Aby těsto správně nakynulo, potřebuje teplo,“ upozorňuje Josef Maršálek. Čerstvé droždí je možné vyměnit za sušené, v tom případě podle známého cukráře stačí třetina množství. „Tučné součásti se dávají do těsta až na konec,“ doplňuje ještě k přípravě těsta Josef Maršálek.
- A protože je těsto na šneky se sádlem, sádlo se použije i do náplně, konkrétně se na něm připraví zelí s moravským uzeným masem. Josef Maršálek doporučuje, že místo uzeného lze použít i špek, případně škvarky stejně jako do těsta. Do náplně se navíc přidává brambora, která směs krásně zahustí.
Mohlo by vás zajímat
- Vykynuté těsto se vyválí na plát o velikosti přibližně stejné, jako je plech na pečení. Při vyvalování těsta doporučuje Josef Maršálek „těstem trochu pohnout a přesvědčit se, že není nikde přilepené k žádné ploše. Podstatné je, aby ve všech místech bylo těsto stejně vysoké.“
- Posledním krokem je rolování šneků. „My chceme, aby tam bylo co nejvíce záhybů, aby měl šnek co nejvíce vrstev těsta a zelí. Předtím, než začnete rolovat, natáhněte vždy těsto od sebe a teprve pak překlopte. Tím vznikne hodně závitů, navíc to těsto tzv. přetužujeme, což pomůže nejen při krájení, ale i při pečení,“ radí Josef Maršálek a dodává: „U rantlíku těsto natáhněte prsty doztracena, díky tomu se konec nalepí na zbytek rolády.“
Kynuté šneky se škvarky a zelnou náplní
Pokud vás šneky s touto slanou náplní zaujaly, můžete si je rovnou upéct podle následujícího receptu Josefa Maršálka. Jak na to?
Budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 200 g celozrnné mouky, 100 g hrubě sekaných škvarků, 230 g tmavého piva, 20 g droždí, 1 vejce M, 10 g soli, kmín, majoránku a 100 g sádla. Na náplň si připravte: 2 menší cibule, 300 g kysaného zelí, 1 bramboru, 50 g vody, sůl, pepř, majoránku, 25 g sádla a 100 g moravského uzeného, pivo na potření šneku a maldonskou sůl na posypání.
- Oba druhy mouky nasypejte do mísy a přidejte droždí a všechny ostatní ingredience kromě škvarků a sádla. Jde o těsto na záraz, což znamená, že se těsto krátce zamíchá v robotu (stačí půl minuty) a teprve pak se přidá sádlo a škvarky. Vše pak prohněťte asi 10 minut. Těsto se nesmí lepit na mísu ani na hák. Těsto pak zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout do dvojnásobného objemu.
- Na náplň nakrájejte cibuli nadrobno, uzené maso na kostičky. Na pánvi rozehřejte sádlo, dejte na něj cibulku a orestujte si dosklovata. Pak přidejte uzené maso a lehce osolte.
- Mezitím si nastrouhejte oloupanou syrovou bramboru najemno. Na pánev přidejte zelí, majoránku, pepř a sůl a trochu vody. Duste doměkka asi 10 minut. Pak přidejte bramboru a krátce povařte. Hotovou náplň nechte vychladnout.
- Vykynuté těsto přeneste na lehce pomoučenou plochu a vyválejte je do tvaru obdélníku o rozměrech 30 x 40 cm. Pak těsto potřete náplní po celé ploše, na konci si nechte volný dvoucentimetrový pruh.
- Pak těsto zarolujte a nakrájejte na 11 až 12 stejně velkých kousků. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. Šneky pak celé potřete černým pivem, díky němuž při pečení na povrchu krásně zkaramelizují, a posypejte maldonskou solí. Nechte krátce dokynout, stačí 10-15 minut.
- Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C na horkovzduch 15-18 minut pěkně dozlatova.
Fotogalerie - HOTOVO Šneky se zelím podle Josefa Maršálka: K dokonalosti je dovede jeden malý trik s černým pivem
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sůl nad zlato: Tu vločkovou maldonskou milují Jamie Oliver i anglická královna!
9 tipů na slané dobroty z listového těsta: Upečte si pizza šneky, závin i party válečky!
Jak na šneky se zelím podle Josefa Maršálka? Nesmí chybět sádlo se škvarky a k naprosté dokonalosti je dovede trik s černým pivem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Slané chuťovky se škvarky: Křupavé škvarkové tyčinky nebo babiččiny škvarkové placičky jsou křehké a chutnají skvěle
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů