Jak na dokonalé donuty: Tvar uděláte pomocí dvou skleniček, chuti a konzistenci prospěje kynutí přes noc
16. 2. 2024 Vaření
Americké příbuzné našich koblih zná u nás v současnosti snad každý a hlavně děti je často upřednostňují před klasickými českými koblížky s marmeládou uvnitř. Koblihy ve tvarů kroužků totiž lákají mnohem víc pestrobarevnými polevami a cukrovými posypkami.
Americké versus české koblihy
I když na první pohled vypadají koblihy a donuty úplně jinak, mají toho mnoho společného. Kromě podobného kynutého těsta a smažení je to třeba i společný původ.
Jak už jsme psali v našem starším článku, na předchůdcích dnešních donutů a koblih si pochutnávali již zřejmě v 15. století v německém Norimberku. Říkalo se jim Krapfen a právě z nich se asi vyvinuly všechny koblihy světa, od německých berlinerů, přes polské pączki, italské bomboloni až třeba po mexické buñuelos.
Donuty nebo také doughnuty jsou specifické dírou ve svém středu, kterou zřejmě získaly v 19. století a za níž údajně vděčí Američanům. Právě otvor uprostřed měl vyřešit častý problém s nedopečeným středem. Když se vyřízl, donut byl pak krásně propečený.
A ještě tak vznikly malé kobližky z vykrojených středů, jimž se říká donut holes. Američané sice donuty nejvíc proslavili, dnes jsou ovšem populární po celém světě, a to dokonce natolik, že vznikla i jejich speciální verze z trochu odlišného těsta, známá jako cronuty.
Mohlo by vás zajímat
Místo marmelády poleva
Americké koblihy se od těch českých liší hlavně tvarem a polevou (cukrovou mnoha příchutí nebo čokoládovou), která nahrazuje náplň typickou pro naše koblihy.
Polevy mívají různé příchutě a často se doplňují i posypkami, a to nejen třeba cukrovými srdíčky, čokoládovými kuličkami nebo nasekanými oříšky, ale také nalámanými kousky sušenek (velmi oblíbené jsou třeba Oreo) nebo mrazem sušeným ovocem či dokonce jedlými květy.
I když v původní verzi je donut s polevou shora, někdo dává ještě jednu náplň dovnitř koblihového prstence, takové donuty pak uspokojí i ty nejzmlsanější jazýčky.
Nejlepší donuty jsou ty kynuté přes noc
Pokud byste se chtěli držet klasiky, je ale příprava donutů dokonce jednodušší než v případě koblih, neboť nemusíte osmažené pečivo plnit. Základem vynikajících donutů je kvalitní kynuté těsto, které musí bát dobře prohnětené (na ruční hnětení si vyhraďte až půl hodiny, v robotu stačí 10 minut) a dostatečně vykynuté. Kynutí můžete zvolit to běžné cca hodinové někde v teple.
Zrovna donutům ale výrazně prospěje, nechat těsto kynout přes noc někde v chladu, nejlépe v lednici (minimálně 6 hodin). Těsto je pak díky takovému kynutí pevnější, ale přitom stále nadýchané jako obláček. Navíc se s ním lépe pracuje a je i chutnější.
Jak na ty pravé donuty?
Tvarování donutů je poměrně snadné. Těsto stačí jen rozválet na plát silný asi 1 cm a pak z něj vykrajovat větší pomoučenou skleničkou tvar koblih, z něhož pak menší skleničkou nebo vykrajovátkem vykrojíte střed.
Samozřejmě existují i speciální vykrajovátka na donuty, ale skleničky úplně stačí. Donuty pak už jen necháte opět kynout, nyní už v teple na dvojnásobnou velikost, cca 45 minut.
Před smažením se doporučuje je dát na asi 10 minut do lednice, aby trochu lépe držely tvar. Donuty by se měly smažit v dostatečné vrstvě oleje rozehřátého na 170-180 °C z obou stran krásně dozlatova. Oleje by mělo být tolik, aby v něm donuty plavaly.
A jak tedy pravé americké donuty uděláte?
Budete potřebovat: 266 ml plnotučného mléka, ¼ šálku cukru, 2 a ¼ lžičky sušeného droždí, 2 celá velká vejce, 140 g rozpuštěného másla, 4 šálky hladké mouky, ½ lžičky soli a olej na smažení.
- Mléko zahřejte na teplotu max. 40 °C. Nalijte je do mísy, přidejte cukr a droždí, a promíchejte. Pak nechte vzejít kvásek.
- Do mísy dejte rozšlehaná vejce a rozpuštěné máslo a promíchejte. Pak přidejte mouku, sůl a kvásek a vypracujte hladké těsto. Těsto přendejte do mísy, tu zakryjte fólií a těsto uložte přes noc do lednice. Vyjměte těsto z lednice, nechte je chvíli při pokojové teplotě a pak je rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na tloušťku 1-1,5 cm.
- Z těsta pak pomocí skleniček či vykrajovátka vykrajujte donuty. Donuty přeneste na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte a nechte je kynout, dokud nezdvojnásobí svou velikost, přibližně jednu hodinu.
- V pánvi rozehřejte silnou (aspoň 3cm) vrstvu oleje, do něj pak opatrně vkládejte donuty a smažte je dozlatova, asi 1,5 minuty z každé strany. Pomocí děrované lžíce vyjměte z horkého oleje a nechte okapat na papírové utěrce a mírně vychladnout.
- Hotové donuty můžete přelít třeba klasickou čokoládovou polevu, výborně se na ně hodí i cukrová poleva s javorovým sirupem. Tu uděláte tak, že smícháte v misce 120 g moučkového cukru, 1 a ½ - 2 lžíce mléka, 1 lžíci javorového sirupu, případně ¼ lžičky javorového extraktu a špetku soli. Míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Vrchní část každé koblihy pak namočte do polevy, poté přeneste na mřížku a nechte ztuhnout. Chcete-li silnější vrstvu, můžete donut namočit do polevy dvakrát.
Náš tip: Při přípravě donutů můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Thespruceeats.com: The History of Doughnuts
Blessthismessplease.com: Homemade Glazed Yeast Donuts
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Koblížky až z Ameriky: Donuty jsou lehké, nadýchané a polité sladkou polevou. Kdo by odolal?
Jak usmažit koblihy. Oblíbenou masopustní delikatesu lze připravit i ve zdravější variantě
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12