Hitem internetu je květákový steak s rajčaty a mozzarellou: Chutná skoro jako pizza, ale je mnohem zdravější
18. 4. 2024 Vaření
Květák patří k oblíbeným zeleninovým surovinám v našich kuchyních. Připravovat ovšem neustále dokola mozeček nebo smaženou verzi už kolikrát člověka nebaví. Proto je dobré vyzkoušet i jiné recepty, které nabízejí všelijaké využití květáku. Třeba ho zkusit zapéct se sýrem.
Zdravé stravování
Květák do svého jídelníčku zařazují především lidé, kteří dbají na zdravý životní styl. Vysoká nutriční hodnota a nízký obsah kalorií jsou totiž pádnými důvody, proč tuto zeleninu konzumovat. Navíc, jak uvádí studie z roku 2013, je květák dobrým zdrojem vlákniny a antioxidantů a obsahuje rovněž vitamíny C a K.
Mohlo by vás zajímat
Možnosti použití
Obalovaný smažený květák je asi nejklasičtější možností, jak tuto zeleninu připravit, ale také nejkaloričtější. Další variací je květákový mozeček, oblíbená je i květáková polévka, připravit si můžete květákové karbanátky nebo hit posledních let, květákové rizoto.
A s květákem samozřejmě můžete směle i do trouby. Příznivci low carb diety si jistě zamilují květákovou pizzu bez mouky, na instagramu nedávno "zahvězdil" ale také netradiční květákový steak.
Mohlo by vás zajímat
Květákové steaky jinak
Jak na květákový steak z trouby? Samozřejmě můžete květák jen nakrájet na širší plátky, okořenit a upéct v troubě, ale ještě zajímavější variantu ukázal nedávno na svém instagramovém profilu uživatel se jménem organicallyca.
Jeho květákový steak je totiž něco mezi smaženým květákem, steakem a pizzou. Navíc nabitý bílkovinami a chutí. Ostatně, posuďte sami.
Květákový steak s rajčaty a mozzarellou
Na přípravu 2 „steaků“ z květáku budete potřebovat: 1 květák, 2 vejce, 1 lžíci řeckého jogurtu, 4 plátky rajčat, 1 nastrouhanou mozzarellu, oregano, sůl a pepř.
Jak na to?
- Květák nakrájejte na silné plátky, široké alespoň dva centimetry.
- Nyní si připravte těstíčko. V míse rozšlehejte vejce s řeckým jogurtem, solí a pepřem, až získáte hustší hmotu.
- Plátky květáku namočte do těstíčka a dbejte na to, aby byly ze všech stran dobře obalené.
- V pánvi rozehřejte trochu oleje a obalené plátky květáku smažte zhruba 5 minut z každé strany, dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé.
- Na každý plátek květáku položte dva plátky rajčete, posypte oreganem a nastrouhanou mozzarellou.
- Nyní květák dejte na plech, vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 165 stupňů zhruba 10-15 minut, dokud se mozzarella nerozpustí a lehce nezezlátne.
- Před podáváním nechte květákové „steaky“ chvíli odpočinout.
Náš tip: Jak si připravit květák zapečený se sýrem se dozvíte v našem videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
5 netradičních večeří z květáku: Vyzkoušíte krémovou polévku, květákovou koprovku nebo falešný vlašák?
Falešné steaky z květáku: Jsou bleskově připravené, vypadají skoro jako masové a chutí připomínají pizzu
Jak připravit květákovou rýži? Zdravou přílohu od originálu skoro ani nerozeznáte!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Mozarella: Ta pravá hvězda salátu caprese se vyrábí z buvolího mléka. Zkuste ji třeba zapečenou s bramborami
Jak udělat z libečku „maggi“? Kromě svazku aromatické bylinky stačí jen voda, sůl a olej a postup, který zvládne každý
Květák à la křidýlka Buffalo Wings: Vege verze masové pochoutky je s touto speciální omáčkou k nerozeznání od originálu