Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí

15. 2. 2021 10:00

Zdraví Kateřina Horáková

Zdroj: Unsplash.com, Diana Brooke Zdroj: Unsplash.com, Diana Brooke
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi a pizza by bez něj nebyla pizzou. Oregáno má v kuchyni skoro každá kuchařka, málokdo ale ví, že pod lidovým názvem se skrývá dobromysl obecná, léčivá bylinka, která funguje jako přírodní antibiotikum a dokáže významně ulevit od svalových křečí všeho druhu.

Oregáno? Dobromysl!

Slyšeli jste už o dobromysli obecné? Ne? A přitom ji pravděpodobně máte doma v kuchyni na poličce s kořením. Této bylince se běžněji říká oregáno, což vzešlo zřejmě z jejího latinského názvu Origanum vulgare. Tato vytrvalá bylina je hojně využívaná v nejrůznějších kuchyních, především v italské a francouzské. Má specifickou vůni a chuťově je o něco výraznější než majoránka. Společně s ještě několika dalšími bylinami tvoří dokonalou souhru v dobře známé provensálské směsi koření. Oregáno samotné se také přidává do rajčatových omáček, nejtypičtěji do tzv. suga, které tvoří základ pizzy.

Byliny v kuchyni: Léčivá skořice urychluje hubnutí a ničí bakterie

Byliny v kuchyni: Léčivá skořice urychluje hubnutí a ničí bakterie

Skořicový šnek, jablkový závin se skořicí, ale i skořicový čaj. Vůně tohoto běžně dostupného koření…

Ale nejenom svou lahodností je dobromysl lidem k užitku. Jedná se totiž o bylinku léčivou, která má celou řadu prospěšných účinků na organismus. Tím asi nejvýraznějším je její schopnost pomáhat od svalových křečí. Doporučuje se na posílení srdečního svalu, pacientům s epilepsií, ale i ženám, které trápí (před)menstruační bolesti v podbřišku k jejich zmírnění. Oregáno pomůže rovněž těm, kdo trpí revmatem.

Dobromysl je považována za středně silné přírodní antibiotikum, proto dokáže pomoci i při nachlazení, kdy usnadňuje odkašlávání právě zklidňováním křečí při kašli. Funguje ale také dezinfekčně, je tedy dobrá i k léčbě zánětů v dutině ústní; zejména těch, které trápí dásně. Dalším zkoumaným účinkem bylinky je ten antidepresivní - výzkumy ukázaly její blahodárný vliv na žaludeční nervózy. Pokud jste z těch, kterým se ve stresu doslova stahuje žaludek, oregáno by rozhodně mělo patřit do vašeho jídelníčku.

Zázračná houba ze starověku: Housenice čínská léčí plíce a prý zaručuje i dlouhověkost

Zázračná houba ze starověku: Housenice čínská léčí plíce a prý zaručuje i dlouhověkost

Číňané ji znají už od starověku, nám začíná být více známá až nyní. Housenice čínská je speciální…

Jak (se) léčit oregánem

Oregáno můžete konzumovat vnitřně i zevně. Prvním způsobem je právě jeho hojné využívání při vaření, ale pokud chcete řešit akutní problém, třeba zmiňované menstruační křeče či intenzivní kašel, bude lepší připravit si z něj čaj. Ten uvaříme v poměru 2 čajové lžičky sušené oregánové natě na 250 ml vody. Při nachlazení se doporučuje pít tento čaj třikrát denně a vždy před jídlem. 

Chilli je rostlina, která nás chce zabít svým obranným mechanismem, a přesto ji milujeme. Proč?

Chilli je rostlina, která nás chce zabít svým obranným mechanismem, a přesto ji milujeme. Proč?

Jsou červené, šíleně pálivé - a i tak je řada z nás naprosto zbožňuje. Jak je to možné? Pálivost…

Oregáno je možné kombinovat s jinými léčivými bylinkami, třeba s heřmánkem nebo s meduňkou - tak poslouží na uklidnění nejen před spaním. S rozhozeným žaludkem a zažíváním zase pomůže odvar z mixu oregána a máty. A pokud máte zánět dásní nebo vás bolí zuby, můžete odvar z oregána pravidelně kloktat nebo si jím vyplachovat dutinu ústní. 

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

Suché, popraskané rty se neobjevují jen v zimě. Pečovat o ně bychom měli celoročně. K tomu účelu je…
Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

Světový den monitoringu diabetu připadá pravidelně na 14. dubna. Tato nepříjemná nemoc, která…
Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

Medvědí česnek znali už naši předkové, ale i v moderní době se těší oblibě. Je zdravý, chuťově…
Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

Pór, lidově zvaný pórek, je tak běžný, že by vás možná ani nenapadlo, jak skvělé vlastnosti má.…
Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

Máte chalupu se zahrádkou? Právě teď je čas vysadit na záhonek pastinák, lidově zvaný pastiňák,…
Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

Světový den zdraví nám mimo jiné připomíná, že nás v kondici udržuje vhodný jídelníček plný…
Čím si vyčistit zuby, když nemáte pastu? Pomůže kokos i slupka od banánu

Čím si vyčistit zuby, když nemáte pastu? Pomůže kokos i slupka od banánu

Zubní pasta je v našich očích samozřejmost, která je vždy po ruce. Může se ale stát, že neplánovaně…
Byliny v kuchyni: Vyrobte si blahodárný med z krásné pampelišky

Byliny v kuchyni: Vyrobte si blahodárný med z krásné pampelišky

Pampelišky krásně oživují travnaté plochy, zdobí hlavy malých děvčat, která si z nich pletou věnce,…