Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
15. 2. 2021 Životní styl
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi a pizza by bez něj nebyla pizzou. Oregáno má v kuchyni skoro každá kuchařka, málokdo ale ví, že pod lidovým názvem se skrývá dobromysl obecná, léčivá bylinka, která funguje jako přírodní antibiotikum a dokáže významně ulevit od svalových křečí všeho druhu.
Oregáno? Dobromysl!
Slyšeli jste už o dobromysli obecné? Ne? A přitom ji pravděpodobně máte doma v kuchyni na poličce s kořením. Této bylince se běžněji říká oregáno, což vzešlo zřejmě z jejího latinského názvu Origanum vulgare. Tato vytrvalá bylina je hojně využívaná v nejrůznějších kuchyních, především v italské a francouzské. Má specifickou vůni a chuťově je o něco výraznější než majoránka. Společně s ještě několika dalšími bylinami tvoří dokonalou souhru v dobře známé provensálské směsi koření. Oregáno samotné se také přidává do rajčatových omáček, nejtypičtěji do tzv. suga, které tvoří základ pizzy.
Mohlo by vás zajímat
Ale nejenom svou lahodností je dobromysl lidem k užitku. Jedná se totiž o bylinku léčivou, která má celou řadu prospěšných účinků na organismus. Tím asi nejvýraznějším je její schopnost pomáhat od svalových křečí. Doporučuje se na posílení srdečního svalu, pacientům s epilepsií, ale i ženám, které trápí (před)menstruační bolesti v podbřišku k jejich zmírnění. Oregáno pomůže rovněž těm, kdo trpí revmatem.
Dobromysl je považována za středně silné přírodní antibiotikum, proto dokáže pomoci i při nachlazení, kdy usnadňuje odkašlávání právě zklidňováním křečí při kašli. Funguje ale také dezinfekčně, je tedy dobrá i k léčbě zánětů v dutině ústní; zejména těch, které trápí dásně. Dalším zkoumaným účinkem bylinky je ten antidepresivní - výzkumy ukázaly její blahodárný vliv na žaludeční nervózy. Pokud jste z těch, kterým se ve stresu doslova stahuje žaludek, oregáno by rozhodně mělo patřit do vašeho jídelníčku.
Mohlo by vás zajímat
Jak (se) léčit oregánem
Oregáno můžete konzumovat vnitřně i zevně. Prvním způsobem je právě jeho hojné využívání při vaření, ale pokud chcete řešit akutní problém, třeba zmiňované menstruační křeče či intenzivní kašel, bude lepší připravit si z něj čaj. Ten uvaříme v poměru 2 čajové lžičky sušené oregánové natě na 250 ml vody. Při nachlazení se doporučuje pít tento čaj třikrát denně a vždy před jídlem.
Mohlo by vás zajímat
Oregáno je možné kombinovat s jinými léčivými bylinkami, třeba s heřmánkem nebo s meduňkou - tak poslouží na uklidnění nejen před spaním. S rozhozeným žaludkem a zažíváním zase pomůže odvar z mixu oregána a máty. A pokud máte zánět dásní nebo vás bolí zuby, můžete odvar z oregána pravidelně kloktat nebo si jím vyplachovat dutinu ústní.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více