Květák à la křidýlka Buffalo Wings: Vege verze masové pochoutky je s touto speciální omáčkou k nerozeznání od originálu
7. 3. 2023 Vaření
Pikantní kuřecí křídla Buffalo jsou neodmyslitelně spjata se Severní Amerikou, kde je některé řetězce mají jako hlavní položku na menu a dokonce se zde pořádají festivaly zaměřené na tento světoznámý pokrm. Název Buffalo se však používá i pro jiná jídla obsahující stejnou omáčku. Jedním z nich je květák, který určitě stojí za to v Buffalo variaci vyzkoušet.
Z historie Buffalo Wings
Verzí toho, jak a kde přesně vznikl první recept na Buffalo Wings, je hned několik. Všechny se však shodují na městě původu, podle kterého nesou křidýlka svůj název.
Podle internetového magazínu history.com byla nejpravděpodobněji autorkou receptury Teressa Bellissimo, majitelka Anchor baru, kde v roce 1964 připravila pikantní křídla svému synovi a jeho přátelům jako půlnoční občerstvení při popíjení. Jak tomu občas u slavných pokrmů bývá, jednoduše použila suroviny, které měla zrovna po ruce a vytvořila Buffalo Wings. Dodnes se tato křidýlka podávají jako i původně s čerstvým řapíkatým celerem a dipem z modrého sýra, který mírně neutralizuje jejich pálivost.
Mohlo by vás zajímat
Buffalo omáčka
Je to právě pikantní omáčka, která dává křidýlkům nezaměnitelnou chuť a kterou se dají ochutit i jiné smažené nebo pečené pokrmy. Hotová Buffalo omáčka se dá celkem běžně sehnat na internetu, její příprava ale není složitá a ingredience jsou běžně k dostání v supermarketech. Výhodou domácí výroby je, že si pálivost můžete přizpůsobit svým limitům.
Základem je jakákoli ostrá omáčka obsahující kajenský pepř. Máte-li v plánu vyzkoušet Buffalo květák, skvěle se k této zelenině hodí omáčka Sriracha, kterou najdete v supermarketu mezi exotickými surovinami. Tabasco ale udělá velmi podobnou službu. Dále nesmí chybět máslo, vinný ocet, sušený česnek a mletý kajenský pepř, kterým lze zvýšit level pálivosti dle libosti. Někdo přidává také worcestrovou omáčku a trochu medu nebo třtinového cukru.
Na jeden středně velký květák si připravte ½ hrnku ostré omáčky, ¼ hrnku másla, 1 lžíci vinného octa, ¼ lžičky sušeného česneku, větší špetku soli a mletý kajenský pepř podle chuti. Všechny suroviny dejte do hrnce, za stálého míchání přiveďte k varu, nechte probublávat asi 2 minuty a odstavte z tepla.
Květák à la Buffalo Wings
Na 1 středně velký květák budete potřebovat asi 120 g hladké mouky, 200 ml vody, špetku soli, předem připravenou domácí Buffalo omáčku (viz recept výše), 200 g zakysané smetany, 30 g plísňového sýra a řapíkatý celer. Jak na to?
Očištěnému květáku odstraňte tuhý košťál, rozeberte ho na růžičky a ty větší překrojte na polovinu. Z mouky, vody a soli umíchejte metličkou hladké těstíčko. Troubu rozehřejte na 200 °C. Květák obalte v těstíčku a odkládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vkládejte do rozehřáté trouby a pečte asi 20 minut. Po 20 minutách pečení plech vyndejte z trouby a květák potřete Buffalo omáčkou ze všech stran. Pečte dozlatova a křupava dalších asi 15 minut.
Z řapíkatého celeru pomocí nože sloupněte vlákna a nakrájejte ho na špalíčky. Plísňový sýr rozmačkejte vidličkou a smíchejte společně s trochou smetany, zbytek smetany pak do směsi také zamíchejte. Celer a dip podávejte k hotovému Buffalo květáku.
Tip pro děti a odpůrce pálivého
Máte-li mezi strávníky někoho, komu pálivé jídlo nemůžete nabídnout, stačí pro něj část květáku nechat bez omáčky a dopéct jen v samotném těstíčku stejnou dobu.
Zdroje informací:
history.com
therecipecritic.com
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Otázky a odpovědi o másle: Jak vyrobit lahůdkové hnědé? A je ghí opravdu zdravější?
Po dlouhé margarínové éře u nás už nějakou dobu… Číst více
Jak zahustit francouzským máslem? Jeho přípravu hravě zvládnete
Narazili jste v receptu na pojem nebo ingredienci s názvem francouzské nebo též moučné máslo a nevěděli, co to je a jak ho správně použít? Vysvětlíme… Číst více
Senzační velikonoční nádivka podle slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové
Je šťavnatá, plná bylin, másla a vajíček a… Číst více
Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?
Je to pomyslná třešnička na dortu. Poslední krok… Číst více
Slano-sladké mámení: Jak na slaný karamel, aby se nespálil a nebyl plný hrudek?
Milujete karamel, ale jeho příprava se vám nedaří… Číst více
Dokonalá tečka: Domácí bylinkové máslo pozvedne (nejen) steaky do božských výšin
Zdá se to být maličkost, ale v kuchyni právě… Číst více
Recepty ze zelených fazolek: Zkuste je podle Marcela Ihnačáka nebo zapečené se strouhankou
Zelené fazolové lusky jsou delikátní zelenina.… Číst více
Upečte si koláč: Na přípravu skvělého křehkého těsta vám stačí jen tři ingredience! Víte, které to jsou?
Křehké těsto je na letní koláče jako stvořené.… Číst více
Deset tipů poradí, jak nejlépe zpracovat lesní houby. Jejich chuť a vůni si pak dopřejeme po celý rok
Když totiž konečně začnou po deštivém počasí růst houby, tak se může stát, že jich nosíme domů stále nové košíky. Jenže houbaření není jen o nadšeném… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více