Jak na dokonalý buřtguláš? Chuť vylepší vývar nebo trocha rajského protlaku, záleží ale i na správném množství cibule
12. 1. 2023 Vaření
Bramborový guláš, nebo také buřtguláš, může být jen rychlou a vydatnou záchranou, pokud chybí čas na dlouhé vaření nebo finance na suroviny. Ale také se může stát luxusní pochoutkou s plnou chutí, pokud přípravě věnujete potřebnou péči.
Jak vylepšit klasickou bramborovou „rychlovku“?
Jako tomu je u většiny klasických receptů, každý dělá bramborový guláš podle toho svého osvědčeného. Běžně bývá buřtguláš „záchranným jídlem“, když ve spíži a lednici najdete pár brambor, cibuli a kousek párku. Ty se jednoduše podusí společně na cibuli s nějakým kořením, nejčastěji paprikou, a je hotovo. Pokusíme se vás přesvědčit, že za asi deset minut péče navíc můžete získat zcela jiný zážitek. Základem úspěchu je výběr ingrediencí.
Mohlo by vás zajímat
Brambory
Do buřtguláše patří přílohové brambory typu B, které zůstanou pevné i po změknutí. Vařit se budou asi 15 minut a tomu by také měla odpovídat velikost nakrájených kousků.
Uzenina
Chuť použité uzeniny zásadně ovlivňuje výslednou chuť bramborového guláše. Máte-li rádi pikantní, zvolte i takovou klobásku. Nedáte-li dopustit na klasické špekáčky, vyplatí se pořídit ty s co nejvíce procenty masa, aby se z těch nekvalitních nevyvařila pouze voda a tuk. Uzeninu před nakrájením oloupejte. Slupka se může vařením uvolnit a plavající nepožvýkatelné kousky v buřtguláši určitě nechcete. Uzeninu nakrájejte na kostky nebo silnější kolečka.
Cibule
Cibule by do buřtguláše mělo přijít tolik, aby hmotnost odpovídala minimálně polovině hmotnosti uzeniny. Orientačně vychází na jeden standardně velký špekáček asi polovina středně velké cibule.
Vývar
Použití vývaru místo vody udělá bramborovému guláši velkou službu. Drůbeží a hovězí dodá více masitou chuť, ale hodí se i zeleninový. Vývar by neměl být moc mastný a slaný, neboť tuku a soli už bude v buřtguláši dost z uzeniny.
Ingredience navíc
Chcete-li bramborový guláš dovést k dokonalosti, použijte do něj trochu rajského protlaku, který ho pozvedne a vyšší úroveň.
Koření
Z koření se do guláše hodí mletá paprika (můžete namíchat 1:1 sladkou a pálivou), pepř, majoránka a kmín. Na dochucení je dobré přidat i trochu prolisovaného česneku.
Zahuštění
Chcete-li zahušťovat moukou, je třeba přidání správně načasovat. Použijete-li mouku rozmíchanou ve vodě až po přidání brambor, po jejich uvaření ještě nebude dostatečně provařená. Ideální je moukou zaprášit orestovaný základ, chvíli opékat společně a následně zalít horkým vývarem. Až poté se přidají brambory.
Mohlo by vás zajímat
Recept na bramborový guláš
Na 4 vydatné porce buřtguláše budete potřebovat 600 g brambor, 300 g špekáčků, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 litr vývaru, 1 lžíci sádla, 1 lžíci rajského protlaku, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci mleté papriky, ½ lžičky kmínu, sůl a pepř podle chuti. Jak na to?
Oloupané špekáčky nakrájejte na kostky nebo kolečka, brambory na kostky, cibuli nadrobno, česnek prolisujte. V hrnci na rozehřátém sádle nechte zpěnit cibuli, přidejte uzeninu a opečte dozlatova. Přidejte polovinu česneku, po malé chvilce zaprašte moukou a při mírné teplotě a stálém míchání nechte zezlátnout. Zaprašte paprikou a kmínem, opět promíchejte a ihned přidejte rajský protlak. Krátce promíchejte, zalijte horkým vývarem, osolte a opepřete. Za občasného zamíchání přiveďte k varu, přidejte brambory a vařte asi 15 minut do změknutí. Na závěr přidejte druhou polovinu česneku a majoránku a už jen krátce provařte. Buřtguláš chutná nejlépe s čerstvým chlebem.
Buřtguláš pro děti
Menším dětem nepatří do jídla pikantní uzenina ani koření. Zvolte proto raději jemnější drůbeží párky, sladkou papriku a méně česneku, ze kterého vyndáte „srdíčko“. Tato část česneku totiž může být pro žaludek dráždivá. Vynechat můžete i mouku a podávat bramborový guláš spíše polévkové konzistence.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30