Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na dokonale šťavnaté knedlíky ve vajíčku: Chuti prospějí slanina i cibule, ale nejdůležitější je krok s vajíčky
Zdroj: Toprecepty

Množství knedlíků, které máme připravit, se špatně odhaduje. Zbylé houskové knedlíky se ale dají znovu chutně využít a vůbec pak nepřipomínají vysušenou potravinu. Připravte si je ve vynikající podobě.

Co se zbylými knedlíky

Knedlíky jsou nejlepší v den uvaření. A to ty bramborové i houskové knedlíky. Pokud víme, že je všechny nespotřebujeme, je třeba knedlíky dobře uložit do zakryté nádoby, nebo třeba do potravinové folie, aby neokoraly. Dobře zabalené houskové knedlíky vydrží v dobrém stavu v lednici až tři dny, zatímco v případě bramborových je to zhruba pět dnů

Nemusíme je využít jen k masu a omáčkám. Můžeme zapojit fantazii a připravit si výborné jídlo, u kterého nepoznáte, že je ze zbytků. Jak využít knedlíky, které jste nestihli dojíst?

Jak na knedlíky s vajíčkem

Vynikající knedlíky s vajíčkem jsou klasika, která nezestárne. Aby tohle jídlo chutnalo skvěle, potřebujeme hlavně dodat šťavnatost a chuť. Jako ingredience na přípravu poslouží: 500 g houskového knedlíku, 8 vajec, 20 g najemno nakrájené cibule, plátek libové slaniny nakrájené najemno, 1 lžíce mléka (smetany na vaření), 1 lžíce sádla, pepř a sůl dle chuti a zelené bylinky (petrželka, pažitka, tymián, nebo třeba rozmarýn) na ozdobu.

Jak na to? Knedlíky nakrájejte na střední kostky. Cibuli oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky. Na pánvi nechte rozpálit sádlo a do něj přidejte nadrobno nakrájenou slaninu a krátce osmahněte. Pak přidejte cibuli. Chvíli smažte a přisypte knedlíky. Opečte je do křupava na mírném plameni.

Do misky rozklepněte vejce, přilijte mléko nebo smetanu na vaření, osolte, opepřete a dobře vše promíchejte. Vajíčky zalijte opečené knedlíky, ale plotnu mějte stále na mírnou teplotu. Když se vejce začnou srážet, vypněte plotnu a necháte vše v pánvi dojít. Nepřipravujte jídlo dlouho, jinak by vajíčka vyschla. Takhle zůstanou hezky šťavnatá. Na konec nasekejte bylinky a posypte jimi knedlík ve vajíčku. 

Náš tip: Přidat můžete i šťavnatý pórek, pak ho ale do pokrmu dejte spolu s vejcem. Chuť knedlíků s vajíčkem ozvláštní i eidam nebo aromatické sýry (parmazán, cheddar) 

Zapečené knedlíky v troubě

Zbylé knedlíky se dají zpracovat i v troubě. Na základ stačí jen tuk, knedlík, uzenina, šlehačka, vejce, máslo, sůl a pepř. A s tím už dokážeme přichystat dobrotu.

Náš tip: I začínající kuchaři zvládnou bez problémů přichystat tento jednoduchý recept: zapečené houskové knedlíky. Ideální je opět sáhnout po pažitce, případně petrželce na ozdobu.

Jak mrazit knedlíky 

Z knedlíků v mrazáku můžete mít obavy, ale ty houskové mrazit můžeme. Když víme, že je do tří dnů nestihneme sníst, je lepší knedlíky zamrazit. Nejdříve je třeba knedlíky nakrájet na plátky a po vychladnutí je uložit do mikrotenových sáčků podle předpokládaného potřebného množství na porci. Snáz půjdou po zmražení odebírat. A pak s nimi do mrazničky.

Knedlíky se rozmrazují na pařníku, pod který nalijeme dostatek vroucí vody. V páře jsou ohřáté během chvilky a vypadají dobře. Jen je třeba dávat pozor, aby se nepřekrývaly a nebyly oslizlé.
Druhou variantou je mikrotenový sáček a ohřátí v mikrovlnce. Vnitřek sáčku namočte, nechte chvíli okapat. Pak do něj dejte knedlík v celku, sáček zavažte na uzlík a položte na talíř v mikrovlnce. Ohřívejte 1,5 minuty. Pak je třeba dávat velký pozor. Během ohřívání totiž vznikla pára a mohli byste se popálit. Proto po vyjmutí prostřihněte sáček velmi opatrně.

Náš tip: Umíte přichystat dobré houskové knedlíky? Pokud ne, nechte se vést videonávodem:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více