V akci: Vinná klobása může směle nahradit kapra či řízek. Stačí si jen vybrat z jednoduchých a rychlých receptů
14. 12. 2023 Vaření
Vinná klobása, někdy nazývaná také jako bílá, je lahůdkou, jež má své nezastupitelné místo i na štědrovečerní tabuli. Postupem času se totiž pro někoho klobása stala alternativou za kapra či řízek. Nabízíme několik možností, jak ji upravit.
Akční klobásy
Právě možnost vystřídat klasické smažené štědrovečerní pokrmy za klobásu využívá čím dál víc rodin. Oblíbenou se totiž vinná lahůdka stává i u dětí, které nemají rády ryby a řízků jsou za celý rok přejedeny.
Není proto od věci využít slev, které nyní nabízejí některé obchody a nakoupit si klobásy už nyní. Například Lidl nyní prodává kilogram uzeniny za 109,90 Kč, což je o 31 procent méně než běžně. Billa s dvanáctiprocentní slevou nabízí cenu 139,90 Kč za kilo, stejnou cenovku má vinná klobása i v Globusu.
Mohlo by vás zajímat
Historie a vývoj
Vinná klobása se pyšní historií, která sahá do středověku. Ve vinorodých oblastech se tehdy začala vyrábět uzenina s vůní a chutí hroznů, které nebyly zpracovány do vína. Ty se smíchaly s vepřovým masem a vybraným kořením, čímž vznikla delikatesa, kterou dnes můžeme vídat na svátečním stole.
Základem vinné klobásy je prvotřídní vepřové maso, které se nařeže na menší kousky nebo se namele. Důležitým krokem je přidání vinného moštu, jenž maso obohacuje o charakteristickou chuť a aroma.
K této směsi se pak přidávají vybraná koření – sůl, čerstvě mletý pepř, majoránka, česnek a někdy i mletý kmín nebo paprika. Maso, naplněné do střívek, se udí, díky čemuž se zajistí konzervace i kouřová chuť klobásy.
Jak klobásu připravit
Mezi osvědčené metody přípravy patří grilování, při němž klobása získá křupavou kůrčičku. Servírovat můžeme s křenem, hořčicí a čerstvým chlebem.
Další možností je příprava v páře, při níž zůstává klobása šťavnatější, na Vánoce však nejčastěji volíme opékání na pánvi s kapkou oleje či sádla, které nám zaručí zlatavý povrch.
Připravit si podle tohoto receptu můžete také klobásu v klasickém trojobalu, můžete je použít k výrobě netradičních hamburgerů podle receptu zde nebo ji použít místo buřtů a upéct ji na pivu. Dá se také zapékat se zelím či nakrájet do polévky.
Skladování a spotřeba
Je důležité uchovávat vinnou klobásu ve správných podmínkách. Pokud je původně balena ve vakuovém obalu, můžete ji v něm nechat až do chvíle, než ji otevřete.
Po otevření je nezbytné klobásu uložit do vzduchotěsné nádoby nebo ji znovu zabalit do potravinářské fólie či voskového papíru, aby byla chráněna před vysycháním a nepříjemnými pachy z chladničky.
Při skladování klobásy je rovněž potřeba sledovat její trvanlivost. Ačkoliv vinná klobása díky sušení a vysokému obsahu soli vydrží dlouho, mělo by se vždy kontrolovat datum spotřeby a klobásu je třeba konzumovat v doporučeném časovém období.
Doba trvanlivosti vinné klobásy v lednici se může lišit v závislosti na konkrétním produktu, způsobu zpracování a podmínkách skladování. Obecně platí, že neotevřená vakuově balená vinná klobása může v lednici vydržet několik týdnů až měsíců. Po otevření se doporučuje klobásu spotřebovat během několika dnů až týdne, opět v závislosti na konkrétních podmínkách a kvalitě produktu.
Náš tip: Nemůžete se rozhodnout, na jaký způsob si klobásu připravíte? Vyzkoušejte náš videorecept:
Zdroje informací:
wikipedia.org - Vinná klobása
jimeto.cz - Vinná klobása: symbol zimního slunovratu, který byste měli zpracovat do 48 hodin
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit vinnou klobásu. Naučíme vás dva způsoby
Kuře na zelí a černém pivu: Šťavnaté masíčko má vypečenou kůrčičku a pikantní chuť piva, zelí je potřeba nejdřív upravit
Jak skladovat mošt, aby vydržel rok i déle? Pomůže nejen mrazák či lednička. Musíte však dbát několika rad, říká odborník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zkušený rybář na videu ukazuje, jak zbavit kapra šupin jen pomocí nože a bez nepořádku po celé kuchyni: Chce to čistý řez
Čočková polévka s klobásou a bramborami: Klobáska ji skvěle ochutí, brambory zahustí, hlavně nás ale zasytí i báječně zahřeje
Bramborový salát a úskalí přípravy: Vyberte správné brambory, dobře vše promíchejte a nespěchejte