Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Michal Závada je nejen vinař, ale umí také vyrobit výborný mošt.
Zdroj: Se svolením Michala Závady, freepik / koláž Toprecepty.cz

Čerstvý jablečný mošt je pro mnoho lidí symbolem léta. Přitom si chuť ovocného nápoje, který se dá vyrábět třeba i z hrušek či z vinných hroznů, můžeme užívat celoročně. Jen musíme zvolit správný způsob skladování moštu.

Mrazit šokově

Nejčastější uchování domácího moštu je jeho zamražení. „Menší množství, tedy do 10 litrů, jednoduše přelijete do plastových lahví a dáte je do mrazáku. Tam by vám měl mošt vydržet do doby, kdy se rozhodnete jej znovu rozpustit a konzumovat. Jen nedolévejte až po víčko, aby lahev, až se roztáhne mrazem, nepraskla,“ říká pro Toprecepty.cz vinař Michal Závada, který se zabývá i výrobou moštů. Důležité podle něj je, aby ke zmrazení došlo šokově, tím se totiž vyhnete nechtěnému oddělování složek nápoje.

Sterilizace dokáže zázraky

Dlouhou životnost dá moštu i sterilizace. Díky ní by ovocný nápoj měl vydržet až rok, je však třeba si dát pozor při samotném „zavařování“. Existují totiž dva druhy sterilizace. Buď klasický v zavíčkovaných lahvích, kdy používáme vodu o teplotě okolo 77 stupňů, nebo ten, kdy se do lahví dává již „předpřipravený mošt“.

„V tomto případě musíme čerstvý mošt nejprve nechat usadit ve vyšší nádobě, aby ke dnu klesly všechny kaly, které může tekutina obsahovat. Sedimentaci urychlíme, když most dáme do chladu,“ vysvětluje Závada. „Po dni přelijeme mošt do sterilovaných lahví, přidáme víčko a necelou půlhodinu necháme „zavařit“ při 85 stupních. Poté ho uložíme na temné a chladné místo,“ dodává. Tam by měl vydržet dokonce až rok.

Stačí lednice?

Skladování v lednici je skutečně pouze dočasným řešením. Mošt zde totiž může oxidovat, proto počítejte s maximálně čtyřmi dny, kdy nápoj můžete v chladničce nechat. Pokud jde o mošt, pořízený v obchodě, jeho skladování podřiďte tomu, co doporučuje výrobce. Po otevření lahve ji umístěte do ledničky a obsah zkonzumujte v co nejkratší době.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více