Libanonský sýr labneh: Lahodný krémový sýr podobný lučině jednoduše připravíte i doma pouze z jedné ingredience
23. 4. 2024 Vaření
Láká vás vyrobit si domácí sýr, ale připadá vám to složité? Tak to zkuste s libanonským labneh. Nepotřebujete na něj žádné speciální ingredience ani náčiní, vystačíte si s obyčejným bílým jogurtem a plátýnkem či cedníkem. Získáte ale sýr chutí i vzhledem hodně podobný lučině.
Labneh - součást libanonských mezze
Sýr labneh je důležitou součástí blízkovýchodní a středomořské kuchyně vůbec, v Libanonu je však jednou z národních specialit. Servírují jej tu jako součást místních předkrmů, jimž se říká mezze. Jejich nabídka je opravdu bohatá a mezi specialitami, jako jsou hummus, baba ghanoush, tabbouleh nebo kibbeh, labneh nikdy nesmí chybět.
Přestože jde o zdánlivě obyčejný čerstvý sýr, pro místní je důležitou potravinou, kterou mají vždy v lednici snad v každé domácnosti. Postupem let si labneh pomalu nachází cestu i do českých bister i restaurací, kde se často podává jako součást salátů nebo předkrmů.
Mohlo by vás zajímat
Vykapaný jogurt
Labneh je navzdory speciálnímu názvu ve skutečnosti jen obyčejný vykapaný bílý jogurt, tedy jogurt, z něhož se tímto způsobem odstraní veškerá syrovátka. To mu zajistí hustou konzistenci podobnou právě krémovému čerstvému sýru. Specifická nakyslá chuť jogurtu ale zůstává, díky tomu je tak labneh mnohem výraznější a ostřejší než klasický cream cheese.
Konzistencí má labneh blízko i k řeckému jogurtu nebo skyru. Ty se vyrábějí jako klasický jogurt z mléka za pomoci speciálních jogurtových kultur, které nastartují proces fermentace a mléko se pak srazí do požadované jogurtové konzistence. V případě řeckého jogurtu a skyru se však z tohoto mléka ještě odebere část syrovátky, výsledný produkt je pak mnohem hustší než klasický jogurt. Z labnehu se ovšem odstraní syrovátky ještě víc, a právě proto je jeho konzistence ještě hustší. Jde tak vlastně o dvakrát přeceděný jogurt.
Nejlepší je s olejem a kořením
Labneh se obvykle podává na talířku pokapaný nebo rovnou zalitý olivovým olejem, který se s chutí kyselého sýra báječně snoubí. Často se dochucuje různými bylinkami a kořením, obvykle se ale povrch sýra zdobí speciální libanonskou směsí koření známou jako za'atar.
Ta se skládá ze sušených bylin, jako jsou oregano, majoránka nebo tymián, a dále z kmínu, koriandru, sezamových semínek a soli. Její hlavní ingrediencí ale je sumah, což je prášek z umletých plodů keře škumpy koželužské vyznačující se nejen červenou barvou, ale i nakyslou chutí.
Mohlo by vás zajímat
Jako dip i pomazánka
Labneh se pak servíruje s pita chlebem, který se do sýra namáčí. Jako dip se však může podávat i k nakrájené zelenině a díky své roztíratelné konzistenci je i vynikající pomazánkou na chleba. Doma ho přitom připravíte velmi jednoduše a stačit vám bude jen obyčejný jogurt, nejlépe ten řecký, který je už sám o sobě hustší. Případně můžete kravský jogurt nakombinovat s kozím. A jak tedy na to?
Budete potřebovat: 900 g bílého řeckého jogurtu (nebo 450 g kravského a 450 g kozího) a ½ lžičky soli.
- V míse smíchejte jogurt nebo jogurty se solí a dejte do mísy vyložené plátýnkem nebo gázou. Zvedněte všechny cípy, zavažte je k sobě, aby vznikl pevný uzlíček. Ten pak zavěste nad mísu a dejte do lednice.
- Nechte vykapávat 24-35 hodin, dokud nevznikne sýr pevné konzistence. Vykapanou tekutinu průběžně vylévejte. Hotový labneh můžete dochutit bylinkami, citronovou kůrou nebo prolisovaným česnekem. V lednici vám sýr vydrží přibližně 1 týden.
Náš tip: Jako dip k pita chlebu si můžete udělat i další libanonskou specialitu hummus podle našeho video receptu.
Ottolenghi, Y., Tamami, S.: Jeruzalém
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Lednovým hitem hubnutí je skyr: Je přímo nabitý bílkovinami a vápníkem, což z něj činí ideální "zeštíhlující" potravinu
Výroba domácího sýra: Jak na smetanový ze dvou surovin nebo mozzarellu z mikrovlnky
Vyzkoušejte baba ghanoush! Pomazánka z pečeného lilku s česnekem vás bude bavit!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 11 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 23 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Kibbeh – masové kuličky z Libanonu nejsou jen tak ledajaké. Když do nich kousnete, čeká vás malé překvapení
Vyzkoušeli jsme za vás: Jak na domácí lučinu z jogurtu a smetany nebo jen z mléka a citronu? Jednoduchý postup zvládne každý
Libanonský salát fattoush: Lehký salát s vůní exotiky a bylinek je ideální lehkou letní večeří