Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lednovým hitem hubnutí je skyr: Je přímo nabitý bílkovinami a vápníkem, což z něj činí ideální "zeštíhlující" potravinu
Zdroj: Freepik, Racool_studio

V obchodech jej najdete mezi kelímky s jogurty. Skyr ale tak úplně jogurt není. Tato islandská specialita má spíš blíž tvarohu hlavně co do obsahu bílkovin, jeho plusem však je lahodnější chuť. To mu zajistilo v poslední době oblibu hlavně mezi sportovci, zařadit ho do jídelníčku ovšem prospěje i ostatním.

Skyr – pokrm islandských hrdinů

Ačkoli ještě před pár lety jsme o skyru neměli ani ponětí, dnes se z něj stal velice populární mléčný produkt, do jehož výroby se pustily i některé české mlékárny. Skyr je spojován s Islandem, kde je oblíbenou součástí jídelníčku již přes 1000 let a populární je tam natolik, že se zmínky o něm objevují i v několika islandských hrdinských příbězích – např. v islandských ságách Egilova sága, Grettisova sága či Ljósvetningova sága.

Nejdůležitější potravina Islanďanů

Předpokládá se, že určitá verze skyru vznikla již před osídlením Islandu Vikingy v 9. století, pravděpodobně se tam dostal z Norska. Zatímco ve skandinávských zemích se tradice jeho výroby neudržela, na Islandu se stal jednou z nejdůležitějších místních potravin. Recept na skyr je důležitou součástí islandské kultury a předává se z generace na generaci, přičemž jeho výroba náležela odpradávna ženám. Dnes se skyr vyrábí nejen bílý, ale i v mnoha ochucených nejčastěji ovocných variantách stejně jako jogurty.

Něco mezi tvarohem a jogurtem

Hlavní předností skyru je, že má příjemnou jemnou konzistenci i chuť. Není kyselý jako jogurt, je krémovitější a méně hustý než tvaroh. Svou hustotou spíš připomíná řecký jogurt, jemuž se blíží i speciálním způsobem výroby. Oproti němu ale neobsahuje téměř žádný tuk (i když i řecký jogurt může být nízkotučný), právě proto je tak occeňován mezi příznivci zdravého stravování nebo těmi, kteří zrovna drží dietu a snaží se zhubnout.

Skyr je krásně hustý a krémový

Skyr se vyrábí z pasterovaného odstředěného kravského mléka. Jde o fermentovaný mléčný výrobek bohatý na probiotika, díky tomu jde o výrobek prospěšný pro naše zažívání. Mléko se nejprve pečlivě zahřeje na přesnou teplotu a teprve poté se do něj přidají naše certifikované kultury Skyr, které mléko přemění na hustý a krémový Skyr.

Narozdíl od běžného jogurtu probíhá v případě skyru fermentace delší dobu a také se v případě skyru používá jiná bakteriální kultura. Po fermentaci mléka se navíc odebere část kapalné syrovátky, což mu právě zajistí hustší konzistenci. Dalo by se říct, že připomíná odkapaný jogurt. K výrobě skyru je tak zapotřebí až čtyřnásobného množství mléka oproti výrobě klasického jogurtu.

Výjimečný díky bílkovinám a vápníku

Hlavní předností však je, že narozdíl od běžných jogurtů obsahuje skyr až 2,5-3x více bílkovin, což je způsobeno právě speciálním výrobním postupem a odstředěním syrovátky. Jeho sušinu tvoří hlavně koncentrovaná mléčná bílkovina (více než 10 %.) Obsah bílkovin je vy skyru vyšší i než v řeckém jogurtu. Skyr rovněž vyniká vysokým obsahem vápníku, což z něj dělá výrobek vhodný hlavně pro děti a seniory, pro něž je zvýšený příjem vápníku nezbytný. Právě vysoké množství mléčného vápníku, který je tak potřebný pro kosti a zuby, je totiž navázáno na mléčnou bílkovinu, která je ve skyru bohatě zastoupena.

Skyr – dokonalá potravina pro sportovce

Díky obsahu bílkovin je skyr tak populární mezi sportovci. Dostatečné množství bílkovin ve stravě totiž napomáhá budování a udržení svalové hmoty. Nejen sportovci jej pak ocení pro nízký nebo dokonce nulový obsah tuku. Skyr je dokonalou náhražkou běžného tučnějšího jogurtu při dietě. Díky své husté konzistenci je totiž mnohem lepší a lahodnější než nízkotučné jogurty, použít ho můžete ale úplně stejně jako běžný jogurt. Nejlepší je samotný, na snídani si jej vychutnáte s ovocem nebo s ovesnými vločkami, báječně se hodí na smoothie nebo do různých mléčných koktejlů, do kaší i do těsta na koláč či palačinky. Využijete jej i ve slané kuchyni pro přípravu různých dipů, pomazánek nebo zeleninových salátů.

Náš tip: Skyrem můžete nahradit třeba běžný jogurt v této pomazánce, již si můžete připravit podle našeho video receptu

Zdroje informací:
Icelandicprovisions.com
Positivelyprobiotic.com
Healthifyme.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více