Čerstvý krémový sýr

hosta Kuchařka:

Sýry 29 názorů

521

Suroviny

1 litr čerstvého plnotučného nebo polotučného mléka
500 ml kefírového mléka (nebo nízkotučného kysaného podmáslí)
2 lžičky soli
1 lžička citronové šťávy
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mléko smícháme s podmáslím, osolíme a v nepřilnavém rendlíku pomalu ohříváme, těsně pod bod varu. Přidáme citron a pomalu, na mírném plameni, mícháme tak dlouho, až se tekutina srazí, rozdělí na bílé chuchvalce a syrovátku.

  2. Obsah rendlíku vlijeme do cedníku vyloženého vrstvou gázy (nebo do odkapávacího sáčku) a necháme do druhého dne odtéci syrovátku. Pak vymačkáme zbytek tekutiny.

Poznámka

Mléko použijte pouze čerstvé - z lahve, vyvarujte se krabicového UHT.

Volně podle Apetitu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Čerstvý krémový sýr

  • Gábik Gábik(neregistrovaný)

    Zdravím, tento sýr dělám, jmenuje se Panýr.
    Počítejte že z jednoho litru čerstvého neodstředěného mléka vyrobíte okolo 100g sýra. Já dělám tento sýr z minimálně 5 litrů.
    Nepoužívám citronovou šťávu, nesrazí všechnu sýřeninu, syrovátka je pak mléčná. Lepší je kuchyňský ocet, ten srazí všechnu sýřeninu během okamžiku a syrovátka je čirá, bez sýřeniny. Přidat kefír jsem nezkoušrla, ale přidávala jsem smetanu, sýr byl krémovější, smetanový.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    sikulka7: Je to mimo receptu, ale nedá mi to nenapísať. :-) My sme na testovanie mlieka mali kocúrika. Miloval mlieko, kupujeme ho z autíčka, ktoré vozí mlieko z neďalekej farmy. Keď sme boli u dcéry, susedka mu naliala mlieko, krabicové. Ani sa ho nedotkol. Tak sme testovali, raz také, potom onaké...ale krabicové. Oňuchal, mlieko nechal. Chodil za nami po byte a mraučal. Bol zvyknutý, že každé ráno dostal trocha mliečka. Keď sme mu po týždni naliali to z farmy, išiel sa zadláviť. Takže pre nás to bolo jasné, krabicové len v krajnej núdzi.:-D

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Jana Pá: Mléko přímo od kravičky? Ano, pila. Moje babička měla v jižních Čechách hospodářství a my jako děti stály povinně s plecháčkem u babičky, když dojila. Jak jsme to nesnášely, napěněné,teplé mléko. Když nikdo nekoukal, tajně jsme ho vylévaly. Po vychladnutí nám moc chutnalo. Ještě nedávno jsem kupovala mléko u nás od jedné farmářky. Můžu porovnávat. I proto nekupuju krabicové mléko. .

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    sikulka7: Jen tak mimo - už si pila mléko přímo od kravičky ?, tj. vzít konvičku a jít za hospodářem a ten nadojí např. u nás to bylo 3 l/6 Kč., ale jinak už jsem ....pst .

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    jarda Kadic: To je zajímavé, já jsem taky kdysi byla v nemocnici s infarktem a žádné mléko mi nedávali. Napomáhá léčení? Možná jenom šetřili..........:-(

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    hosta: Ale zkyslo, mám to vyzkoušené, i tvaroh jsem z toho "čerstvého" mléka vyrobila. Líbí se mi, jaká debata se vyvinula kolem krabicového mléka. Tak to má být, ať si každý v klidu řekne svůj názor.

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    jarda Kadic: Ano, souhlasím, proti krabicovému čerstvému mléku nebojuju a tiše doufám, že je poživatelné.:-*

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    casino: Je krémový - asi jako hustější vaničkový tvaroh. UHT mléko samo o sobě zkysnout nemůže, protože teplota 135 st., které je krátkodobě vystaveno, zničí všechny bakterie, tedy i ty potřebné ke zkysnutí. Myslím, že by nezkyslo ani to kupované "čerstvé" mléko bez přidání kefírové kultury.

    Odpovědět

  • casino casino(neregistrovaný)

    "Čerstvý krémový sýr"
    A je opravdu krémový? :-O
    Já před časem vyráběl ricottu (syrovátkový sýr) a 1x jsem se omylem dopracoval čemusi ricottě velmi podobnému:-D Šlo o krabicové mléko za horka vysrážené kyselinou:yes: UHT krabicák lze opravdu kyselinou vysrážet:-)
    ...a výtěžnost byla 200g z litru 1,5% mléka (či, jak bylo zmíněno níže, z bílé vody;-)
    ...a když jsem kdysi nechal UHC zkysnout, tak to trvalo pár dní a posléze to bylo jak pelyněk:-((

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Víte,ja bych to možná taky nevěděl,ale když jsem byl s infarktem v nemocnici,davali nám hodně mléka,což já nemusím.Tak jsem si ho chtěl nechat zkysnout,to mám celkem rád.A vyšlo mi z toho právě to smradlavé cosi:-D
    A pak mě poučila erudovaná osoba - pan primář;-) Záleží na tom,jak dlouho má na jakou teplotu bylo při výrobě mléko zahřáto: pasterované je zahřáté na 70- 80 stupňů delší dobu, UHT pouze na pár sekund,ale teplotu vyšší,než 130 stupňů.Proto prý UHT má v sobě i vse,comtam má být.Toť vse,co jsem si zapamatoval:-p

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    hosta: Za to mohlo to kefírové mléko;-) samotné trvanlivé by se nesrazilo,pouze by se zkazilo:-p

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    sikulka7: jarda Kadic: Já vám to věřím, určitě to má k mléku čerstvému daleko, proto mne - a určitě i Aničku - překvapilo, že se bez problému srazilo, nezhořklo a ztvarohvatělo.

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    sikulka7: Krabicové,vlastně jakékoli "trvanlivé" mléko je "mrtvé" mléko, kvasinky,které jsou zodpovědné za zkysnutí mléka v něm nejsou.Právě proto je "trvanlivé".Ano,je to prostě bílá voda.;-(Existuje krabicové " normální" mléko,tam pak ale není napsáno,že je trvanlivé.:-(

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Anna Kocikova: Ještě jednou - viděla jsem váš odkaz na zadní stranu krabicového mléka - jak vidíte, neuvádějí původ ingrediencí, proč? Můj manžel mi říkal- z mléka bys mohla klidně vyžít, mimo vitamínu C obsahuje všechno - vitamíny, minerály, bílkovinu i ostatní živiny. Kde na tom návodu jsou? Co je to za nic neříkající tuk? Proč nenapíší o jaký tuk se jedná? A bílkoviny? Jsou přírodní?Proč do mléka přidávají sůl? Zamyslete se.

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Anna Kocikova: Vždyť jsem to napsala - pijte si ho dál, ale já ho leta nekupuju a už nikdy ho nekoupím !!!

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo