Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 838 kJ / 200 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,50 g |
Tuky | 5,50 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 75 mg |
Sodík | 6,60 g |
Sůl | 16,50 g |
Sacharidy | 21,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko smícháme s podmáslím, osolíme a v nepřilnavém rendlíku pomalu ohříváme, těsně pod bod varu. Přidáme citron a pomalu, na mírném plameni, mícháme tak dlouho, až se tekutina srazí, rozdělí na bílé chuchvalce a syrovátku.
Krok 2: Obsah rendlíku vlijeme do cedníku vyloženého vrstvou gázy (nebo do odkapávacího sáčku) a necháme do druhého dne odtéci syrovátku. Pak vymačkáme zbytek tekutiny.
Zveřejněno 8. 12. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čerstvý krémový sýr
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nWxl
Moje poznámka
Čerstvý krémový sýr
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nWxl
Nejnovější recepty
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno před 3 hodinami
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové plátky pečeně v pikantní směsi
Přidáno před 19 hodinami
Marinované kotlety s koriandrem
Přidáno 12. 7. 2025 18:41:50
Makový dortík
Přidáno 12. 7. 2025 18:37:15
Grilované maso v černém pivu
Přidáno 12. 7. 2025 18:29:14
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketový koláč s ovocem
Vlasti80 před 3 hodinami
Angreštový nadýchaný koláč
ivetdvorak před 3 hodinami
Farmářská krkovička v cibuli a pivu
Hanka004 před 14 hodinami
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
karinpekarkova před 14 hodinami
Cuketový moučník s jablky
svidrnochovas@seznam.cz před 15 hodinami
Rebarborový koláč
kacaba10 před 15 hodinami
Kedlubnové zelí
jana100 před 16 hodinami
Pomazánka z míchaných vajíček s Hermelínem
mertice před 16 hodinami
Vepřová plec na ajvaru
mertice před 18 hodinami
Karamel
Kristynanelly před 20 hodinami
Tématické fráze:
krémový sýr,
čerstvý sýr,
domácí krémový sýr,
čerstvý sýr recept,
domácí sýr,
co je krémový sýr,
domácí čerstvý sýr,
domácí smradlavý sýr z tvarohu,
výroba čerstvého sýru,
výroba čerstvého sýra,
domácí krémový sýr recept,
domácí sýr recept,
domácí výroba čerstvého sýru,
jak udelat cerstvy syr,
sýr z čerstvého mléka,
recept na čerstvý syr,
čerstvý sýr výroba,
výroba krémového sýra,
recept na krémový sýr,
recept čerstvý sýr
Suroviny:
mléko kefírové,
sůl,
šťáva citronová
Komentáře (31)
Počítejte že z jednoho litru čerstvého neodstředěného mléka vyrobíte okolo 100g sýra. Já dělám tento sýr z minimálně 5 litrů.
Nepoužívám citronovou šťávu, nesrazí všechnu sýřeninu, syrovátka je pak mléčná. Lepší je kuchyňský ocet, ten srazí všechnu sýřeninu během okamžiku a syrovátka je čirá, bez sýřeniny. Přidat kefír jsem nezkoušrla, ale přidávala jsem smetanu, sýr byl krémovější, smetanový.
A je opravdu krémový?
Já před časem vyráběl ricottu (syrovátkový sýr) a 1x jsem se omylem dopracoval čemusi ricottě velmi podobnému
...a výtěžnost byla 200g z litru 1,5% mléka (či, jak bylo zmíněno níže, z bílé vody
...a když jsem kdysi nechal UHC zkysnout, tak to trvalo pár dní a posléze to bylo jak pelyněk
A pak mě poučila erudovaná osoba - pan primář
Já jsem minulý měsíc dělala skoro podobně,bez citronové šťávy.Použila jsem krabicové trvanlivé plnotučné mléko 3,5%,sýr se podařil a byl opravdu chutný