Bezový cheesecake

paniRuzickova Kuchařka: paniRuzickova

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 15 názorů

Suroviny

Korpus:
150 g máslových sušenek
60 g másla
Krém:
10 květů černého bezu
200 ml smetany ke šlehání
500 g tučného tvarohu
100 g krémového sýru
100 g moučkového cukru
3 vejce
1 žloutek
sirup z květů černého bezu
limetka
Recept si zatím oblíbilo 23 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bezové květy opatrně zbavte nečistot, pyl zbytečně neotřepávejte. Do misky otrhejte jen horní kvítka bez tuhých stopek a zalijte je smetanou. Misku zakryjte potravinářskou folií a uložte přes noc do lednice. Druhý den sceďte, květy do smetany vyždímejte a protože svůj účel již splnily, můžete je vyhodit.

  2. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem.
    Na korpus rozdrťte sušenky a smíchejte s rozpuštěným máslem, směs rovnoměrně napěchujte na dno formy, velice dobře to jde vypouklou stranou lžíce. Takto připravený korpus dejte na čtvrt hodinky chladit do lednice.

  3. Do mísy přesejte cukr, ať v něm nejsou hrudky a promíchejte ruční metlou s vejci a žloutkem, postupně přidávejte tvaroh, krémový sýr, ochucenou smetanu, bezový sirup, limetkovou šťávu. Se šťávou z limetky opatrně, bezový sirup většinou již obsahuje citrony, tak ať nemáte pak cheescake zbytečně moc citrusový. Namíchaný krém nechte chvíli odpočívat, aby z něj vyšly na povrch nežádoucí bublinky. Párkrát s mísou bouchněte o stůl či pracovní desku, aby bublinky popraskaly.

  4. Troubu předehřejte na 160 °C.
    Připravený krém nalijte do formy, opět formou bouchněte, vyjdou bublinky, které se stihly ještě utvořit, zároveň se vyrovná povrch cheescaku a můžete ho vložit do trouby. Těsně pod mřížku dejte plech, výšku zvolte tak, aby se pod mřížku krásně vlezl, do plechu nalijte horkou vodu, v troubě se utvoří pára, rychle na mřížku postavte formu s cheesecakem a zavřete.

  5. Cheesecake pečte asi 35-40 minut. Prvních 30 minut troubu neotvírejte. Poklepáním lžící na bok formy zjistíte konzistenci cheesecaku, pečení končí ve chvíli, kdy se krém třepe jako želé. Povrch cheesecaku by neměl zhnědnout.

  6. Upečený cheesecake nevyndávejte ven hned, nechte ho v pootevřené troubě chladnout. Vychladlý cheesecake pak ještě uložte na pár hodin, ideálně přes noc, do lednice.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 81 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bezový cheesecake

  • paniRuzickova paniRuzickova(autorka receptu)

    ivulinka: děkuji velice za tak krásná slova, co na duši pohladí :-K

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64

    Moc krásný moučník:-K:-K:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    paniRuzickova: i já jsem zkoukla Váš web a jsem z něho unešená. Vaše stránky jsou nádherné, mají své kouzlo, vtipné názvy, krásné recepty a ze všeho nejúžasnější fotky. Kdybyste se tu s námi podělila s vícero vašimi recepty a fotkami, byli bychom nesmírně šťastni a už teď vím, že by byly ozdobou našich stránek. Děkuji, že jste mi dala přes odkaz možnost nahlédnout...
    Přeji Vám, ať se Vám daři ve všem:-K

    Odpovědět

  • paniRuzickova paniRuzickova(autorka receptu)

    MamlajdaD: děkuji moc za propagaci :-K:-* jsem tu nováčkem a neměla ještě čas celé prozkoumat, co, jak funguje :-Dkrsáný den všem :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    zizala: Tak to jsem přehlédla, moc se omlouvám hlavně paniRuzickové, ale i ostatním. ;-):-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    MamlajdaD: Odkaz na blog je přece v poznámce pod receptem ;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Tak to tady vyšlo a tak přidávám ještě odkaz na celý blog, aby jste se mohli pokochat pěknými recepty i obrázky. https://www.paniruzickova.cz/

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Zkouším, jestli se mi povede blog paniRůžičkové přes "Přidat odkaz" upravit na rozkliknutí, přes Google mi to nešlo. https://www.paniruzickova.cz/2020/06/cizkejk-apgre...

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    paniRuzickova: Ivo, díky za pozvání, blog je :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • paniRuzickova paniRuzickova(autorka receptu)

    Dajda: děkuji velice za úžasná slova, co zahřejí u srdíčka, pro nováčka je to velice milé přivítání :-K

    Odpovědět

  • paniRuzickova paniRuzickova(autorka receptu)

    srettka: děkuji

    Odpovědět

  • paniRuzickova paniRuzickova(autorka receptu)

    ano máte pravdu, korpus je jiný - je to nepovedený ořechovočokoládový dortový piškot, to se ovšem nehodí, psát do receptu, dospodu dejte nepovedený piškot :-) :-) :-) proto se můžou zvolit jakékoliv máslové sušenky třeba club od opavie nebo karamelové Lotusy, pokud se chcete dozvěděli víc, jak tento čískejk vznikl, ráda vás pozvu ke mně na blog https://www.paniruzickova.cz/2020/06/cizkejk-apgrejt.html :-*
    Eja57:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Za poslední dva týdny druhý krásný recept s kombinací bezinka + citrus....ta kombinace s čímkoli smetanovým je skvělá! Velmi doporučuji vyzkoušet. V nouzi když promeškáte kvetoucí bezinky, tak od Jupí sirup Bezový květ v přiměřeném množství není špatná volba....
    Jen - korpus je poměrně tmavý, jaké jsou myšleny sušenky? Fotka samozřejmě trochu mate, ale vypadá to na nějaké kakaové.....

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Moučník jak z luxusní kavárny :yes: bez mam ráda i přes jeho intenzivní vůni.. ať květ a nebo plody. Zatím jsem měla možnost chuťově vytkoušet sirup, marmeládu, likér a květ v testíčku (což mi připomnělo, kterak jsem kdysi toto naservírovala svému klukovi a bylo mi sděleno... ty jsi mi k obědu uvařila větev?:-D)
    Každopádně bych toto ráda ochutnala:-)
    P.s. Taky chválím recept a prezentaci, radost pohledět:yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Tak tomuhle říkám bezvadně popsaný postup přípravy moučníku :-! Přitom jde o autorku, která sem dává svůj recept poprvé. Je vidět, že to jde, když tomu někdo věnuje péči, jaké je potřeba. Fotka přímo láká k ochutnání :-! Přiznám se, že bych ochutnala velmi ráda, zajímá mě ta příchuť bezu. :yes::yes::yes:

    Vítejte mezi námi, paniRuzickova. Je radost vidět tu autory, kteří něco umí a kterým nejsme my, co budeme jejich recepty číst, úplně ukradení.

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo