Na palačinky i proti nachlazení: Vyrobte si bezový sirup podle našich babiček

10. 5. 2021 16:06

Zdraví Kateřina Horáková

Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova
Bezová sezóna je tady a vy si můžete vyrobit skvělý sirup, který se hodí při léčbě nachlazení, pro výrobu osvěžující limonády nebo jako zajímavé dochucení palačinek, lívanců a dalších sladkých receptů. Jak na to?

Pozor na barvu!

Bez je rostlina, kterou v Česku můžete potkat skoro v každém lese. V našich končinách se daří třem druhům bezu - černému, červenému a bezu chebdí. Zatímco bez černý obsahuje mnoho prospěšných látek, zejména pak ruthin, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny C a B a karoteny, z červeného se vyrábí hlavně marmeláda, a to proto, že je nutné jej tepelně zpracovat, aby byl jedlý. Navíc to platí jen tehdy, když jeho bobulky nejprve zbavíte semen, která mohou sama o sobě způsobovat nevolnost. Bez chebdí je pak jedovatý a jíst se nemá vůbec. Detailnější informace o tom najdete tady:

Jak na bezový sirup?

Bezový sirup vařily už naše babičky. Dnes jsme zvyklí dělat z něj hlavně limonádu, ale on má i skvělé léčivé vlastnosti. Jak na jeho výrobu? Budete potřebovat 500 až 650 gramů rozvinutých květů bezu černého, 40 gramů kyseliny citronové, 6 kilogramů cukru krupice, celkem 5 litrů kojenecké vody a 3 očištěné citrony nejlépe v bio kvalitě.

Ve velkém a hlubokém hrnci převaříte 3 litry vody a rozmícháte v ní kyselinu citronovou. Když je voda chladná, naklaďte do ní květy bezu s plátky citronu. Hrnec přikryjte utěrkou nebo plátnem a dejte na 48 hodin louhovat do temna a chladu. Po dvou dnech v jiném hrnci rozvařte všechen cukr v dalších 2 litrech vody. Pozor! Dobře míchtejte, aby se vám cukr nepřipaloval na dno. Takto vytvoříte cukerný roztok na sirup. Nechte ho zchladnout. Směs s květy a citronem do něj poté důsledně přeceďte přes plátno nebo utěrku. Dobře promíchejte a bezový sirup je hotový. Můžete ho plnit do dalších, menších, sterilizovaných uzavíratelných sklenic. Uchovávejte v chladu a vydrží po celý rok.

K čemu bezák?

Díky vitamínům a dalším živinám bezový sirup můžeme jíst neředěný v případě, že jsme nachlazení nebo nás bolí na průduškách. V takové situaci je dávkování 4 až 5 lžic denně. Při nemoci, ale i jen tak pro zahřátí je možné lžíci bezového sirupu zalít horkou vodou a doplnit citronovou šťávou a trochou čerstvého zázvoru. Vznikne tak skvělý čaj. Pokud použijeme perlivou studenou vodu, je to naopak božská limonáda. Bezovým sirupem můžeme také dochutit sladké dezerty, palačinky, lívance nebo obilné kaše. Pokud sirup ještě dál povaříte, vznikne med, kterým je pak možné sladit jiné čaje nebo jej používat při pečení.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 694 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Sezóna bezu je v plném proudu! Kde sbírat květy a jak je sušit poradí zkušená bylinkářka

Sezóna bezu je v plném proudu! Kde sbírat květy a jak je sušit poradí zkušená bylinkářka

Jestli také máte rádi nádhernou vůni a jemnou chuť bezových květů, čas vyrazit na jejich sběr je…
Pomůže zhubnout a posílí imunitu. Jak jíst květák, aby nenadýmal?

Pomůže zhubnout a posílí imunitu. Jak jíst květák, aby nenadýmal?

Květáku zdar! Populární brukvovitá zelenina má stále místo v tradiční české kuchyni. Květáková…
Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?

Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?

Školní rok se sice chýlí ke konci, ale pravidelná a zdravá strava by dětem neměla chybět ani o…
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?

Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?

Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve přisuzovala i magická moc. A do jisté míry ten…
Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun

Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun

Bezinkovou limonádu dělanou z bezového sirupu určitě znáte. Je to osvěžující kavárenský hit, který…
Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život

Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život

Milujete chilli papričky nebo obecně pálivá jídla? Super! Tak to si na našem webu budete číst ještě…
Proč zkusit mangold? Tak trochu chutnější špenát se nerozvaří a nepodráždí žaludek

Proč zkusit mangold? Tak trochu chutnější špenát se nerozvaří a nepodráždí žaludek

Mangold u nás není příliš známý a v obchodech se těžko shání. Je to škoda, protože mangold je…
Byliny v kuchyni: Zázračně léčivý plevel šrucha je skvělý v salátech i pomazánkách

Byliny v kuchyni: Zázračně léčivý plevel šrucha je skvělý v salátech i pomazánkách

Roste skoro všude na světě a někdy tak hojně a rychle, že je potřeba se jí zbavit jako každého…