Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Desatero častých otázek a odpovědí na téma černý bez a jeho zpracování. Recepty na bezový sirup a další využití
Zdroj: Top recepty

Desatero nejčastějších dotazů nabízí odpovědi, které se týkají sběru a zpracování černého bezu. Poradí, jak připravit sirup zastudena i za tepla. Černý bez je oblíbený v lidovém léčitelství a při jeho zpracování se můžeme řídit radami našich babiček.

  1. Kdy a jak dlouho kvete černý bez?
  2. Na co je dobrý sirup z květů černého bezu? Co léčí?
  3. Jak využít květy černého bezu?
  4. Jak se dělá sirup z černého bezu?
  5. Jak dlouho vydrží sirup z květů černého bezu?
  6. Jak zavařit bezový sirup?
  7. Jak dlouho louhovat bez?
  8. Jak udělat šťávu z bezu?
  9. Jak zpracovat květy černého bezu?
  10. Kdy se sbírá bez?

1

Kdy a jak dlouho kvete černý bez?

Květy černého bezu sbíráme v červnu (přesný termín je vždy v závislosti na počasí a teplotních podmínkách našeho bydliště) a využijeme je různými způsoby. Květy vyrůstají na mohutných keřích a mají příjemné výrazné aroma. Keře, které najdeme na okrajích lesů a luk, jsou typické pro náš venkov i některé venkovské zahrady. Tmavé šťavnaté plody na keřích dozrávají na konci srpna a začátkem září. Pokud je včas neotrháme, pochutná si na nich ptactvo. Můžeme z nich připravovat sirupy, vařit marmeládu a používat je do koláčů.

2

Na co je dobrý sirup z květů černého bezu? Co léčí?

Dříve bývalo zvykem, že nevěsta dostávala o svatbě dvě bezové sazenice. Jednu si měla zasadit pod okna, druhou u stodoly. Naši předkové si černého bezu velmi cenili a bylo by škoda, kdybychom ho nechali bez povšimnutí. Květy černého bezu jsou důležitou surovinou pro lidové léčitelství, jejich pozitivní účinky můžeme vyzkoušet i díky lahodnému sirupu, který je velmi osvěžující a chutný. Hodí se k běžnému popíjení, ale oceníme ho především při nachlazení, rýmě, kašli a horečce

3

Jak využít květy černého bezu?

Květy černého bezu se hodí na přípravu sirupů (vařených i nevařených), medů (hustých vařených sirupů) a limonád. Sušíme je do čajů, nejpohodlnější sušení je pomocí sušičky. Teplý čaj z květů černého bezu má potopudné účinky, používá se při nachlazení, rýmě, kašli, při horečce. Chladný čaj popíjíme při žaludečních nevolnostech, plynatosti a migréně (info čerpáno z knihy Rostliny v domácí lékárně - Eva Hoffmannová, F.S. Jebavý). Maličké jemné květy můžeme také otrhat a přidávat do sladkých těst (např. na muffiny, koláče, buchty na plech, lívance). Celé květy se hodí na oblíbené smažené kosmatice.

4

Jak se dělá sirup z černého bezu?

Sirup připravíme buď bez vaření (zastudena), nebo ho vaříme. Sirup bez vaření je jednoduchý na přípravu a má krásné aroma, navíc je trvanlivý a lahodný. Na základní dávku nám stačí 10 velkých květů (složených vrcholíků s drobnými květy), které vložíme i se stopkami do 1 litru předem připravené vody (převařené a vychladlé). Přidáme na plátky nakrájený jeden citron - pokud máme v bio kvalitě, nakrájíme ho i se slupkami, aby byl sirup aromatičtější. Vše společně necháme pod pokličkou 24 hodin louhovat v chladné místnosti. Během té doby směs několikrát promícháme. Poté směs přecedíme přes jemný cedník nebo přes plátno, které nakonec vymačkáme, abychom získali co nejvíce tekutiny (včetně šťávy z citronu). Přidáme 1 dkg kyseliny citronové a 1 kg krystalového cukru. Sirup dobře promícháme, cukr se musí zcela rozpustit. Nejlepší je nechat hrnec se sirupem asi hodinu stát a vždy po chvíli znovu promíchat. Poté sirup opatrně rozlijeme do chladných sklenic (např. do šroubovacích lahví z čirého skla), které jsme dobře vymyli a nechali několik minut v zapnuté troubě vypařit. 

5

Jak dlouho vydrží sirup z květů černého bezu?

Po nalití sirupu do lahví do každé láhve ještě přidáme jednu lžičku až jednu lžíci alkoholu (např. vodky) a uzavřeme ji šroubovacím víčkem. Láhev už potom nijak nenakláníme a uložíme. Máme-li chladnou místnost, kde můžeme láhve se sirupem (připravovaným zastudena) uskladnit, vydrží nám dlouho - určitě do příští sezony a jestli sirup nespotřebujeme, tak i déle.

6

Jak zavařit bezový sirup?

Bezový sirup lze připravit i horkou cestou pomocí zavařování. V tom případě květy i nakrájený citron nejprve ve vodě chvíli povaříme, odstavíme a necháme 24 hodin stát. Druhý den přecedíme, přidáme kyselinu citronovou a cukr. Směs zahřejeme a poté plníme do zavařovacích sklenic. Sterilujeme po dobu 25 minut při teplotě 85 °C.

7

Jak dlouho louhovat bez?

Černý bez, který je určený na přípravu sirupu zastudena, necháme v převařené vychladlé vodě louhovat 24 hodin. Během louhování směs občas zamícháme a nádobu necháme uloženou v chladné místnosti. Stejnou dobu louhujeme i bezové květy na sirup, který budeme tepelně upravovat.

8

Jak udělat šťávu z bezu?

Podrobný popis, jak udělat zastudena sirup z květů černého bezu, je popsán ve čtvrté otázce. Druhou možností je připravit sirup za tepla - v tom případě nedáváme květy do vychlazené převařené vody, ale naopak je s vodou krátce povaříme. Takto připravený sirup naléváme do zavařovacích sklenic a zavařujeme.

9

Jak zpracovat květy černého bezu?

Květy černého bezu sušíme na čaj nebo používáme na sirupy, limonády a medy. Přidáváme je do různých sladkých těst (např. na muffiny, lité buchty na plech, lívance). Oblíbené jsou smažené ve vaječném těstíčku, dají se připravovat naslano i nasladko.

10

Kdy se sbírá bez?

Během pěkného slunečného dne, obvykle koncem května nebo v červnu, sbíráme květy v plném květu a dáváme pozor, aby na nich nebyly mšice. Ke sběru není vhodné deštivé počasí. Nasbírané květy využijeme různými způsoby, inspirovat nás může náš další článek.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky