Domácí ruské vejce
Tato retro lahůdka byla vyhlášeným pokrmem zejména na konci minulého století. Jistě, můžete ji koupit stále v obchodě, nicméně, nebude přece jen chutnat lépe, když ji připravíte doma? A možná i zavzpomínáte...
Suroviny pro 1 porce
1 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 442 kJ / 106 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 8,68 g |
Tuky | 7,56 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 99 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 0,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Tento je recept je uveden jako pro jednu osobu, protože pak už jen záleží kolik máte strávníků, tak úměrně zvýšíte počet surovin.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 10. 2016 20:25
Jitkas:
S tým prepisom cudzích slov do rustiny máte ciastocne pravdu, ale hned v tomto slove (ak cítate po rusky) je rozdiel, ktorý nezodpovedá tomu, co ste uviedli, pretoze tam nie je druhé "i" zo slova Olivier, ale mäkký znak.
S tým prepisom cudzích slov do rustiny máte ciastocne pravdu, ale hned v tomto slove (ak cítate po rusky) je rozdiel, ktorý nezodpovedá tomu, co ste uviedli, pretoze tam nie je druhé "i" zo slova Olivier, ale mäkký znak.
6. 10. 2016 10:05
prosiuto: Olivier - cteme olivie (tedy bez koncoveho "R"), Rusove ho pisi foneticky, ostatne jako vsechno, co pochazi z ciziho jazyka
5. 10. 2016 23:34
Jitkas:
V Rusku a v bývalom Sovietskom zväze sa volá a volal Salat Olivie (nie Olivier).
Салат Оливье
V Rusku a v bývalom Sovietskom zväze sa volá a volal Salat Olivie (nie Olivier).
Салат Оливье
11. 3. 2014 11:01
no to je dobrůtka už jsme také dlouho neměli, takže brzo udělám máš ho krásné i pro oko
10. 3. 2014 15:58
maria:no právě že *kdysi*.To co se prodává ted mi už nechutná ani trošku.Proto jsem se rozhodla si dělat tuhle dobrotu doma.
10. 3. 2014 15:56
Zo všetkých vaši komentárov mi vychádza, že je to absolútna pochúťka.Môže,byť,no kedysi dávno v Korune v Prahe mali aj lepší
9. 3. 2014 23:10
Verunka, Magdalenka, Jitkas: Tak vida, nekde je to fakt Rusky salat...ale kdyz to vymyslel Francouz Olivier v Rusku, tak v podstate maji vsichni recht (no ja jen predavala dal jak mi bylo vysvetleno, tak sorry za neuplne informace). Me je to osobne jedno jestli je Francouzky nebo Rusky, chutna mi uplne stejne dobre , ten nazev je dulezity jen kvuli tomu, abysme vsichni vedeli o ktery salat tu jde. Tyto salaty na bazi Olivierova/Ruskeho jsou skutecne nebe v hube, nemuzu vynachvalit enem dietnejsi varianty musim delat
9. 3. 2014 22:22
karel: Přišli odsud naši slovanští předkové .....
9. 3. 2014 22:02
Rusky salat (nas bramborovy), vytvoril belgo-francouzsky kuchar jmenem Lucien Olivier v roce 1860,kdyz pusobil jako sefkuchar v jedne famozni restauraci v Moskve a tam ten salat opravdu vznikl. Puvodne vubec nevypada tak jak ho zname dnes, byla to opradu velice luxusni zalezitost. Zmenil se podstatne po revoluci, kdy zacaly chybet puvodni ingredience. Napr. puvodne neobsahoval majonezu, ale neco jako vinagrette a byl hlavne na bazi rybiho masa a cerstve zeleniny.
V Italii je to rusky salat, tez ve Spanelsku, Francii, USA a Anglii. V Rusku je to "salat olivier", nebo moskevsky slat.
Mozna ten vyraz "ruske vejce" vznikl prave od onoho "ruskeho slatu".
V Italii je to rusky salat, tez ve Spanelsku, Francii, USA a Anglii. V Rusku je to "salat olivier", nebo moskevsky slat.
Mozna ten vyraz "ruske vejce" vznikl prave od onoho "ruskeho slatu".
9. 3. 2014 21:53
zuzun: Pravidelne robím talianskej návšteve na želanie klasický zemiakový šalát (s majonézou) a kuracie rezne. A tomu šalátu tiež hovoria "ruský". - v Taliansku ho vraj tak volajú... my sme ho kedysi doma volali "francúzsky".
9. 3. 2014 21:26
zuzun:Udělej ,měla jsem návštěvu ze Švýcar a šli se po mých Ruských vajíčkách utlouct ! Ruské, neruské !
9. 3. 2014 21:17
podobnemu salatu jako nasemu "Vlasskemu"(s kousky vareneho kurete) rikaji v Iranu "Salat Olivie" nevim jak se to pise francousky, ale ma to byt z Francie (teda, Iranci to prevzali od Rusu, kteri si mysleli, ze takto nejak by francouzky salat vypadal a chteli se stravovat po francouzku). Salatu tedy nerika nikdo Rusky, i kdyz to Rusove vynalezli.
K Ruskymu vejci: nevim jak moc Rusky je, ale jako dite jsem se mohla po nem utlouct. Jsem rada, ze jsem si ho v nedavne dobe nekoupila, kdyz rikate jak je to ted hnusny a neda se srovnat s tim puvodnim, aspon mi zbyla chutna vzpominka. Uz jsem se zklamala v mnoha "vylepsenych" vyrobcich vcetne salamu, Ruske vejce si tedy radsi taky udelam doma. Bod ode me za vzpominku na skolni leta.
K Ruskymu vejci: nevim jak moc Rusky je, ale jako dite jsem se mohla po nem utlouct. Jsem rada, ze jsem si ho v nedavne dobe nekoupila, kdyz rikate jak je to ted hnusny a neda se srovnat s tim puvodnim, aspon mi zbyla chutna vzpominka. Uz jsem se zklamala v mnoha "vylepsenych" vyrobcich vcetne salamu, Ruske vejce si tedy radsi taky udelam doma. Bod ode me za vzpominku na skolni leta.
9. 3. 2014 21:01
Karlíčku !No já nevím,ale nejdřív zkoumám jestli je to dobré a potom se ptám ,jak se to jmenuje a odkud to jídlo je. Odsuzovat něco jenom proto ,že je to "odněkud" je tristní.Na Ruské vejce ,boršč a Stroganoff nedám dopustit, ať se ti to líbí,nebo ne!
9. 3. 2014 20:45
spagetka:
...no a Italové zase říkají vlašskému salátu "ruský salát"
...no a Italové zase říkají vlašskému salátu "ruský salát"
9. 3. 2014 20:16
karel:v Rusku v životě o tomhle vejci neslyšeli, zrovna tak jako ve Španělsku o španělských ptáčkách
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 13 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 20 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 21 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 22 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Právě bylo uvařeno:
Falešný španělský ptáček
MarcelaPa uvařila před 6 hodinami
Šlehačkové cukroví
MarcelaPa uvařila před 6 hodinami
"Fajnový" smažený sýr
Elivet uvařil před 8 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
VeronikaMa uvařila před 9 hodinami
Drožďová polévka s pohankou
Peta6 uvařila před 9 hodinami
Zelňačka (klasika)
cvrky uvařila před 11 hodinami
Houskové knedlíky
Skrabi uvařila před 11 hodinami
Houskové knedlíky z prášku do pečiva
Skrabi uvařil před 11 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
Skrabi uvařila před 11 hodinami
Houbová kolínka z trouby
Jan Nemec uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Legendární ruská vejce vznikla jako z nouze ctnost, ale oblíbili si je všichni
Pohoštění v retro stylu: Připravte chlebíčky, plněná vejce nebo parádní jednohubky
Nejlepší retro saláty: Oblíbený vlašák stál v „bufáči“ 5 Kčs. Víte, čím se lišil od pochoutkového?
Další recepty
Tématické fráze: ruské vejce ruske vejce recept ruské vejce v aspiku jak se dělá ruské vejce recept na ruské vejce v aspiku ruské vajíčko ruska vejce ruska vejce recepty domácí vejce cena domácích vajec recept na ruske vejce ruské vejce v aspiku recept ruske vajce recept domácí vejce cena rusky vejce recept ruské vejce v aspiku recept ruske vejce ruská vejce v aspiku ruský salát domácí vejce v aspiku
Suroviny: vejce, salát bramborový, šunka, salám vysočina, salám gothaj, slanina anglická, sýr plátkový, hrášek sterilovaný, okurky sterilované, paprika čerstvá červená, salát ledový, majonéza, hořčice, okurka čerstvá, petrželka
Domácí ruské vejce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9BV3
30 názorů