Třešňová povidla
Pokud se vám poštěstí získat zdravé a vyzrálé třešně, zkuste doma připravit povidla. Doba skladovatelnosti je fakticky neomezená a chuť naprosto luxusní. Nedá se srovnávat s koupenými, takže za práci při přípravě to určitě stojí.
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 8. 2017 19:41
Frantiska:
No vidíš, a já měla zafixováno, že povidla se mohou nazývat pouze švestková, jablečná a hrušková.... Člověk se furt učí....
No vidíš, a já měla zafixováno, že povidla se mohou nazývat pouze švestková, jablečná a hrušková.... Člověk se furt učí....
17. 8. 2017 10:51
No jo, no... trošku si tu připadám jako námezdná síla na stavbě babylonské věže - asi se nedomluvíme...
Tou "zavařeninou" jsem se chtěl pouze vyhnout podobnému nonsensu jako je profláknuté "pomazánkové máslo"
Tou "zavařeninou" jsem se chtěl pouze vyhnout podobnému nonsensu jako je profláknuté "pomazánkové máslo"
17. 8. 2017 10:33
tejaja:
17. 8. 2017 08:39
magdalenka: U nás keď poviem zaváranina, myslím kompót. Ale pojem lekvár je trocha iná vec. Lekvár je na celom Slovensku. Je to pojem pre istý druh výrobku z ovocia. V globále všetko zjeme, nie?
17. 8. 2017 08:00
tejaja: u nás sú zaváraniny všetko, čo naložíme do pohárov na zimu... (aj uhorky či čalamáda) a lekváre všetko sladké z ovocia, varené, zahusťované odparovaním, alebo aj s cukrom alebo dnes aj s želírovacími prostriedkami.
17. 8. 2017 07:32
casino: Je to asi vec rôzneho názvu. U nás názov "zaveřenina" neexistuje. Je lekvár, ktorý sa pripravuje odparením vody z ovocia do hustej konzistencie, cukor sa prisýpa až vtedy, keď lekvár začína hustnúť a horšie sa už mieša. Lekváre môžeme pripraviť z rôzneho ovocia. Lekvár sa odparuje tak dlho, až kým nie je hustý a nerozteká sa.
Džem sa pripravuje varením celého alebo poleného ovocia s cukrom do rôsolovitej konzistencie. V hotovom džeme musia byť kúsky ovocia. A robí sa ešte marmeláda, ktorá sa robí z dužiny, šťavy, vody a cukru a musí byť priezračná, akoby sklovitá.
Takže všetko, čo varím z ovocia s cukrom vyparovaním vody je u nás lekvár.
Ja želírovacie prípravky nepoužívam. Ak varím lekvár z ovocia, ktoré má málo pektínu, pridám jablko alebo ríbezľovú šťavu a je to. Ochutí to lekvár.
Džem sa pripravuje varením celého alebo poleného ovocia s cukrom do rôsolovitej konzistencie. V hotovom džeme musia byť kúsky ovocia. A robí sa ešte marmeláda, ktorá sa robí z dužiny, šťavy, vody a cukru a musí byť priezračná, akoby sklovitá.
Takže všetko, čo varím z ovocia s cukrom vyparovaním vody je u nás lekvár.
Ja želírovacie prípravky nepoužívam. Ak varím lekvár z ovocia, ktoré má málo pektínu, pridám jablko alebo ríbezľovú šťavu a je to. Ochutí to lekvár.
16. 8. 2017 22:42
tejaja:
Asi mluvíte o různých věcech (všechny jsem dělal)
Rozdíl mezi povidly a zavařeninami ("marmelády", džemy) vysvětlila Frantiska: níže
Za mého mlada má rodička vařila zavařeniny způsobem jak píšete. Fakt je ten, že dlouhým vařením (zahušťováním) vzniklo cosi, co se podobalo spíše povidlům, ale vůní, barvou, chutí a v neposlední řadě i neúsporou času, se to nedá srovnat s tím, co vařívám dnes. Jsem staromilec ale až na výjimky (pravá marmeláda, nebo rybízová, angreštová, kdoulová zavařenina) používám želírovací přípravky
Asi mluvíte o různých věcech (všechny jsem dělal)
Rozdíl mezi povidly a zavařeninami ("marmelády", džemy) vysvětlila Frantiska: níže
Za mého mlada má rodička vařila zavařeniny způsobem jak píšete. Fakt je ten, že dlouhým vařením (zahušťováním) vzniklo cosi, co se podobalo spíše povidlům, ale vůní, barvou, chutí a v neposlední řadě i neúsporou času, se to nedá srovnat s tím, co vařívám dnes. Jsem staromilec ale až na výjimky (pravá marmeláda, nebo rybízová, angreštová, kdoulová zavařenina) používám želírovací přípravky
16. 8. 2017 19:17
Sudet: Prečo by nešlo? Takto sme varili generácie lekvár zo všetkého, čo bolo. Varením po troche, s odparovaním vody. A boli lepšie ako so želírovacím cukrom a Gelfixami.
16. 8. 2017 18:11
cathleen: nehlede na to, ze Křemílek a Vochomůrka už několik desetiletí vaří borůvková povidla :)
16. 8. 2017 18:02
Sudet: opravdu - jak píše Františka...tahle dělám už roky a kdysi jsme dělali i jablková povidla, předloni zas hrušková - eva hubová tu má na ně fantastický recept...atd
16. 8. 2017 17:54
Sudet: jde :) povidla jsou prevazne ze svestek. Ale ve starych kucharkach se delaji i z tresni, merunek, boruvek, hrusek, jablek ... ovoce se vari bez cukru
Cituji: Povidla jsou zahuštěná ovocná dužnina. Od zavařenin se liší menším množstvím cukru a větším zahuštěním. Připravuji se z ovoce, které má dostat vlastního cukru.
Cituji: Povidla jsou zahuštěná ovocná dužnina. Od zavařenin se liší menším množstvím cukru a větším zahuštěním. Připravuji se z ovoce, které má dostat vlastního cukru.
16. 8. 2017 17:51
Já nechci být rýpavá, ale...... Povidla z třešní nejspíš udělat nelze
Nicméně recept
Nicméně recept
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 2 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 2 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 2 hodinami
Boží milosti s kysanou smetanou a šlehačkou
Přidáno před 5 hodinami
Letní rajčatový salátek
Přidáno před 6 hodinami
Bezlepkové ovesné lívanečky s banánem
Přidáno před 10 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Moanka uvařila před 11 minutami
Bublanina
VeronikaRob uvařila před 1 hodinou
Blesková polévka s vaječnou jíškou
MamkaTerka uvařila před 2 hodinami
Smetanové brambory s kuřecím masem
Hankadr uvařila před 4 hodinami
Švýcarské ražničí
mrbrejtak uvařila před 4 hodinami
Kuřecí prsa s překvapením
malirka uvařila před 5 hodinami
Cuketa s mrkví, řapíky a pórkem v kuskusu
Magdalena.Dobromila uvařila před 6 hodinami
Kuřecí játra v marinádě
PetraCy uvařila před 6 hodinami
Jednoduchý houbový guláš
Smirny uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Trvanlivá domácí povidla vaříme z dobře vyzrálého ovoce. Umíte je uvařit téměř bez práce a bez míchání?
Třešňové dobroty: Třešně jsou ovocem, které se hodí do mnoha moučníků a dezertů
Poslední večeře princezny Diany: Lady Di si před tragickou nehodou dávala mořský jazyk, zeleninovou tempuru a omeletu
Další recepty
Tématické fráze: tresnova povidla třešňová povidla v troubě povidla z třešní třešňová povidla pecena tresnova povidla pecena v troube pečená třešňová povidla rozvarene tresne borůvková povidla bez míchání angreštova povidla pečené tresnove povidla zahuštění povidel třešňové povidla třešně rozvařené pecena povidla z tresni třešňová povidla bez míchání povidla s tresni rybízová povidla třešňová marmeláda s medem povidla z třešní bez míchání rybízová povidla bez míchání
Třešňová povidla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7xkB
12 názorů