Povidla pečená v troubě

Hella Kuchařka:

Zavařeniny 54 názorů

Povidla pečená v troubě
Recept si zatím oblíbilo 23 kuchařů
Přidat další fotografii
523

Suroviny

3500 g vypeckovaných švestek
700 g cukr krystal
šťáva z 1 citronu nebo 1 dl octa
Recept si zatím oblíbilo 23 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Švestky nasypeme na hlubší plech (můžeme vyložit pečícím papírem), zasypeme cukrem, zalejeme citronovou šťávou nebo octem a necháme uležet 10-24 hodin. Pak vložíme do trouby, zapneme na maximum (250 °C) a pečeme asi hodinu. Pak zvolíme jednu ze dvou variant:

  2. 1. Zmírníme asi na 150 °C a pečeme asi 4 hodiny. Necháme zchladnout, pak rozmixujeme tyčovým mixerem nebo šťouchadlem na brambory (většinou to není vůbec třeba) a pokud nejsou dostatečně tuhá, přendáme do kastrolu a na mírném ohni za občasného míchání vaříme do husta. Většinou už další vaření není třeba - záleží na typu švestek.

  3. 2. Zmírníme na 50 °C a pečeme 8-10 hod (nejléte přes noc). Pak můžeme, ale nemusíme mixovat.

  4. Horké plníme do čistých a suchých skleniček a na povrch každé naleju lžíci rumu. Zavíčkujeme a obrátíme asi na 5 min dnem nahoru. Pokud chceme obětovat místo rumu kvalitnější destilát, nejlépe slivovici, nalejeme lžíci na dno víčka, zapálíme a víčkem ihned uzařeme sklenici. Vzduch vyhoří a prostor se vysterilizuje.

  5. Po dobu pečení v troubě v žádném případě nemícháme!

Poznámka

Povidla by se měla svařit na 1/3 původního objemu a měla by být tak hustá, až kusy odpadávají od vařečky a při míchání zůstává za vařečkou stopa.

Také je možno vařit povidla zcela bez cukru, ale doba vaření je pak delší. Pro tento typ povidel je ideální použít přemrzlé švestky, které obsahují podstatně vyšší procento cukru.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 207 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Povidla pečená v troubě

  • Lenunka Lenunka

    Dnes jsem uvařila, povidla dobrá ale troubu jsem teda dodrhla až teď, švestky naložené přes noc pustily hodně vody a když se to začalo vařit, přeteklo to, doporučuji péct pří teplotě cca 160°asi 6 hodin, pak to už nepřeteklo, neprskalo, tu úvodní hodku na 250° příště teda určitě vynechám

    Odpovědět

  • Jarka Jarka(neregistrovaná)

    Neprskaji!!! Peču je na 190°C.

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    konfetka: Taky záleží na druhu švestek. Pokud obsahují hodně vody a počítám, že by mohly prskat, dám přes pekáč alobal. Ale ty naše švestky jsou hodně masité a vůbec neprskají. A snížení teploty při pečení je dobré řešení.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    konfetka: každá trouba, a to i téže značky, peče jinak. Je nutné vždy respektovat při jakémkoli pečení svou troubu. Teplotu v jakémkoli receptu beru jen jako orientační. ;-);-);-)
    Já osobně např. při teplotě v receptu 200°C peču při 180°C.

    Odpovědět

  • konfetka konfetka

    Povidla jsou moc dobra. akorát doporučují nižší teplotu pečení. měla jsem tak zaprskanou troubu ze mě z toho málem ranila mrtvice :-(( drhla jsem to hodně dlouho.;-( druhou varku jsem dělala na min a je to ok :yes:

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Při pešení povidel v trouvě zkuste nejdřív pekáč vymazat máslem, pak nalít rozmixované švestky podle uváděných receptů. 2x jsem během pečení zkontrolovala a vařečkou "odškrábla" jen pěnu v půli hrnce (širokého). Nic se nepřipeklo, ale necelou hodinku jsem pak ještě dovařovala na plotně, aby byly dostatečně husté.

    Odpovědět

  • Marta Marta

    zapomněla jsem se přihlásit:-). Jo a bodík:yes:

    Odpovědět

  • Marta Marta(neregistrovaná)

    Hello:-), už několik let se chystám pochválit tento recept:yes:. Pekla jsem každý podzim (kromě loňského, nebyly švestky;-(, snad to letos dopadne lépe). V druhé polovině října se to u nás rozvoní a nepřestane asi tak do 5. listopadu, kdy vypeckovávám už pěkně přezrálé a přemrzlé švestky. Vždy peču více várek, na etapy, několik hodin po práci. Mít zapnutou troubu přes noc, asi bych v klidu nespala:-D. Přitom mám vyzkoušené, že dřív, než po 13-14 hodinách nejsou hotové, pěkně husté, vymazlené (na množství spotřebované energie raději nemyslím:-D),. Před koncem jen popráším mletou skořicí a naředím troškou rumu, abych je vůbec dostala do sklenic, jak jsou husté:yes:. Takhle připravené je máme moc rádi, manžel si je maže na chleba s máslem, já také někdy :-p:-8. Už se těším, snad nám naše stařičká švestka přestane prosychat a ještě pár let vydrží:-S.

    Odpovědět

  • iveta iveta(neregistrovaná)

    Máte zkušenosti s vařením povidel ze zamrazenych vypeckovanych švestek ?

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Oskeruska::-K To jsem ráda, že se podruhé povedlo :-K

    Odpovědět

  • Oskeruska Oskeruska

    jana:asi jsi mne privedla na myslenku,kde byla chyba...ja ty svestky s cukrem nemichala,jen zasypala,tak,jak je to tady na fotce...myslim,ze to pak pri peceni zkaramelizovalo a zacalo se palit..jinak druhou varku jsem pekla jen tu hodinu a pak jsem to prendala do hrnce a klasicky s michanim dovarila..uz to netrvalo dlouho..mozna dve hod.Ale povidla jsou uzasna..takze priste si to asi udelam takto s predpecenim a dodelanim na sporaku:-)

    Odpovědět

  • katarina katarina(neregistrovaná)

    ja mam svestky zavareny uz v cervenci zacatkem srpna ;-) Mame asi nejakou rannou odrudu ;-)

    Bulis:

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Oskeruska: Kdykoliv něco peču tak udaný čas považuji pouze za informativní, ale po celou dobu, pečení občas mrknu, jak se to peče, abych to včas vyndala z trouby. Pokud se něco připálí na uhel, jak píšeš, muselo to být minimálně půl hodiny cítit, že se to pálí. Čas pečení se odvíjí od toho, jak jsou švestky vodnaté a povidla se vlastně vytvoří tím, že se všechna voda odpaří. Jinak připálený hrnec jde odmočit studenou vodou.

    Jana: ocet tam v tom množství není vůbec cítit a přidává se tam o jako konzervant. Ale můžeš použít i citronovou šťávu. Jinak riskuješ, že ti povidla začnou po čase plesnivět.

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Oskeruska::-(( No chyba je v teplotě, každá trouba jiná. Taky záleží na švestkách - teď už mají málo vody a vypečou se dřív. Švestky zasypané cukrem také několikrát zamíchám (před pečením), pustí pak víc šťávy a všechen cukr se rozpustí. A nikdy nedávám ocet, nemám ho ráda a bez něj to jde úplně stejně, jenom chuť je daleko lepší :-))

    Odpovědět

  • Oskeruska Oskeruska

    tak nevim...kde udelali soudruzi z NDR chybu?? Delano podle navodu (rychlejsi varianta)..vysledek? Hodina trhani svestek zbytecna,hodina vypeckovavani zbytecna,cukr fuc,svestky na uhel,plech na vyhozeni a troubu budu cistit-tedy drhnout nejmin tyden..tak to se tedy nepovedlo:no:;-(

    Odpovědět

1 2 3 4 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo