Švestková povidla bez míchání

Iness Kuchařka: Iness

Zavařeniny 56 názorů

Suroviny

3,5 kg vypeckovaných švestek
750g pískového cukru
rum (nemusí být)
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Švestky vložíme do širokého kastrolu, posypeme cukrem, přikryjeme utěrkou a necháme do druhého dne stát v chladu.

  2. Na druhý den vaříme na velmi mírné teplotě BEZ MÍCHÁNÍ 4-5 hodin.

  3. Potom povidla odstavíme, důkladně promícháme a horká lijeme do sklenic.

  4. Můžeme přidat špetku Sorbanu proti plísni. Pro lepší chuť a konzervaci povrch povidel ve sklenici zalijeme lžící rumu.

  5. Sklenice uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

  6. Po vychladnutí skladujeme v chladu a temnu.

Poznámka

Já jsem trošku experimentovala. Přidala jsem půl lžičky mleté skořice a rumovou esenci (rum jsem nedávala. Povidla jsou moc dobrá. Používám do buchet nebo děti si je mažou jen tak na pečivo...

Vaříme nejlépe v kastrolu nebo hrnci se silným dnem...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 176 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Švestková povidla bez míchání

  • sikulka7 sikulka7

    Recept se mi líbí. Čtu si komentáře, samé pozitivní a to se mi líbí taky. Chci se jen pochlubit - mám po babičce kameninový děrovaný hrnec přímo na povidla, zůstanou v něm jenom pecky. Díky všem za recepty. Vařím už přes 50 let (a myslím, že dobře), ale celý život se člověk učí a často nacházím novou inspiraci.;-)

    Odpovědět

  • Ludmila Ludmila(neregistrovaná)

    Dnes jsem dovařila povidla v papiňáku.
    Včera ráno jsem dala do papiňáku 3 kg vyloupaných švestek, 2 lžíce octa a 1 kg cukru, protože trnky jsou letos méně sladké.
    V 22 hod. jsem hrnec uzavřený asi na čtvrt hodky dala vařit.
    Když jsem zaznamenala v hrnci šum, stáhla jsem příkon na minimum, otevřela hrnec a šla jsem spát.V sedm ráno jsem to vypnula, ponorným mixérem rozmixovala, hodila do omniovek a raději ještě zavařila.
    Povidla jsou jako asfalt, nic se ani trošku nepřipeklo, takže stačilo hrnec teplou vodou opláchnout.
    BEZ MÍCHÁNÍ - BEZ PRÁCE - PROSTĚ PARÁDA
    :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    Iness:Měla jsem jenom problém,že jsem za začátku asi 2hod.vařila jen na 2velmi mírně(skl.ker.),nedalo mi to a přidala o stupeň a to bylo ono,nechala jsem je o hoďku dýl a výsledek jsem napsala,hezký den.

    Odpovědět

  • Iness Iness(autorka receptu)

    mirka morava:Tak to jsem moc ráda, že povidla chutnají a že první komentář je zrovna u mého receptu :-):-K

    Odpovědět

  • mirka morava mirka morava

    Dobré odpoledne,ještě nikdy jsem k receptům nepsala komentáře,dnes je vyjímka.udělala jsem vaše povidla bez míchání,dopadla výborně,jsou luxusní a budu vařit ještě jednou.Moc děkuji.:-p :yes:

    Odpovědět

  • Jarka D. Jarka D.(neregistrovaný)

    (Vařím už hodně let) Můj tip: 5Kg hodně zralých vypeckovaných švestek, 60dg cukru, 2-3 kousky celé skořice, 4-5 hvězdiček badyánu dáme do hrnce či kastrolu se silným dnem necháme stát do druhého dne. Druhý den rozvařím (HLÍDAT, aby to nevyteklo)! Stáhnu plyn na minimum a dusím cca 5 hodin, skoro přikryté poklicí BEZ MÍCHÁNÍ! Jak mile míchnete, už se to začne připalovat. Nemixuji! postupně nalévám do plastováho sítka z většími otvory a pasíruji, nejlépe to jde pevnou silikonovou stěrkou, tím se slupky úplně rozmělní. Dám zpět do hrnce, přidám trochu rumu a chvíli povařím. Nalévám do skeniček a na vrch zaliji 1-2 lžičky rumu, zavíčkuji, pro jistotu druhý den zavařím. alkohol se odpaří, takže dětem nevadí. Bez chemie a vydrží několik let, jestli se dřív nespapá. :-p Druhý tip ten jsem zkusila před loni, švestky jsem nepeckovala, jsou výborná. loni jse vyzkoušela s třešní.(Máme tmavé srdcovky). Nezkutečná dobrota:-p, také jsem dala stejné ingredience a postup jako u povidel ze švestek. :-OBohu žel už nejsou;-(jak se sklenička otevřela spapali jsme ji na posezení na vdolky, koblihy, lívance se musela otevřít další. Pozor také jsem nepeckovala a po uvaření pasírovala, jde to moc dobře ta pecka zůstane úplně čistá, upozorňuji, nejsou úplně hustá je to spíš jako klevela, ale moc dobrá.:-p:-p Vyzkoušejte a nebudete litovat:-!

    Odpovědět

  • Ivana Kosinková Ivana Kosinková(neregistrovaný)

    V loni jsem zkoušela tento recept a povidla jsou úžasný!!!! Včera jsme byli zase na švestkách a tak se opět chystám na povidla, měla jsem cca 6sklenic 0,7l a minulý týden jsem sdělala poslední. Takže se další várka povidel bude hodit!!!

    Odpovědět

  • Iness Iness(autorka receptu)

    DANIELA VLČKOVÁ: :-8 Děkuji mockrát;-) Já povidla miluju a tahle se nedají s kupovanými ani zdaleka srovnat:no:. Není to pracné a nakonec ta lahoda:-p.

    Odpovědět

  • DANIELA VLČKOVÁ DANIELA VLČKOVÁ(neregistrovaný)

    TOPRECEPTY.CZ:-)POVIDLA JSEM DNES VYZKOUŠELA,DĚLALA SE DOBŘE,PŘIDALA JSEM JEN O 50G CUKRU NAVÍC,ABY NEBYLA KYSELÁ A PO TĚCH 5 HODINÁCH VAŘENÍ NA MÍRNÉM JSEM JE PROMÍCHALA A ROZMIXOVALA JE RUČNÍM BRAUN,,DRTIČEM'',JAK MI ŘÍKÁME.----JSOU VÝBORNÁ----DÁVÁM 100 BODŮ.ČTENÁŘKA Z Č.BUDĚJOVIC.:-K

    Odpovědět

  • jeann jeann

    Skvělý recept. Dneska jsem dělala, nemíchala, vařila v tlakovém hrnci. Díky nemíchani jsem si stihla pohrát s dcerkama :-) Moc dobré. Dávám bodíček a zítra opět pokračuju :-):yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    :-p:-KDneska před polednem jsem je dodělala a jsou fakt bájo. Nic se mě nepřipálilo. Dělala jsem je na plynových kamnech, prostřední hořák s litinovou plotýnkou v titanovém kastrolu.:-p:-p

    Odpovědět

  • jana jana (neregistrovaný)

    to je super:yes::yes:

    Odpovědět

  • janana janana

    Nebyla jsem doma a koukám na tu debatu:-)). Václave ta modrá nádoba je asi ten tvůj pekáč na husu :-). Mám oválnou plotýnku na sklokeramické desce. Používám i stejný hrnec a velký teflonový kastrol. Vždycky raděj do víc nádob menší vrstvu a pak postupně slévám dohromady.
    Nemixuju, máme raději ty kousky. :-p:-p

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Disketko. Já jsem se tady už několikrát zmínil jaké jsem měl letos trampoty. Stříká to, když máš vekou teplotu, ale mohu tě ubezpečit, že když jsem to dělal v DP a pak přendal na dodělání do teflonového hrnce, bylo to bez rizika a čas strávený přímou prací byl minimální. Je nevýhoda, že v DP nemůžeš dělat třeba 3 kg. Já dělal vždy 1100 g švestek + cukr(jak komu chutná). A nic víc. Ani skořici, ani ocet, ani rum a pod. Zkoušel jsem víc způsobů v DP a to 1.)švestky nakájené 2.)švestky rokutrované a pak dále 1x proces "Marmeláda" a i 2x proces "Marmeláda". Když jsem provedl 2x proces "Marmeláda" , tak už se to téměř dalo plnit horké do sklenic. Ke konci vždy vmíchám protoplísňový a protikvasný přípravel(a to proto, že to již není tak vřící a nejsem si jistej, že se víčko chytne). Václav.

    Odpovědět

  • disketka disketka

    Vařila jsem povidla jednou a hrozně mi to bublalo a cákalo ven z hrnce. Jak je to u těchto povidel?

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: svestkova povidla recept na švestková povidla v troubě nejlepší švestková povidla švestková povidla recept recept na domaci švestková povidla domaci svestkova povidla v troube jak se dělají švestková povidla vareni povidel bez michani jak se dělají povidla domácí švestková povidla domácí povidla v troubě řídká švestková povidla nemíchaná povidla švestková povidla nemíchaná švestková marmeláda švestková povidla v troubě jak se vaří povidla nejlepší recept na švestková povidla domácí povidla povidla švestková

Zapomněl/a jsem heslo