Jak upéct dobrý bílkový chlebíček? Zpracujeme do něho zbylé bílky, s postupem poradí názorné video
Bílkový chlebíček je plný kandovaného ovoce, oříšků a rozinek. Spotřebujeme do něho bílky, které nám zůstaly po pečení některých druhů cukroví. Z bílků ušleháme pevný sníh, doplníme ho dalšími surovinami a upečeme.
Bílkový chlebíček je velmi pěkný na řezu, vynikne totiž barevná mozaika z ořechů, a kandovaného nebo sušeného ovoce. Když chlebíček pěkně zabalíme, můžeme ho vzít s sebou na návštěvu a darovat jako výborný jedlý dárek.
Jak upéct skvělý bílkový chlebíček
Na tuto dobrotu použijeme formu na srnčí hřbet, kterou vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme jemnou strouhankou či moukou.
- Na bílkový chlebíček potřebujeme 4 bílky, 100 g cukru moučka, 50 g rozinek, 50 g kandovaného ovoce, 80 g vlašských ořechů, 60 g polohrubé mouky, 50 g čokolády na vaření.
- Do misky nasypeme nakrájené vlašské ořechy, přidáme polohrubou mouku a promícháme.
- V jiné misce ušleháme bílky s cukrem moučka do tuhého sněhu.
- K bílkům přidáme směs ořechů a mouky.
- Přisypeme rozinky, kandované ovoce a čokoládu na vaření, kterou jsme nastrouhali nebo nakrájeli na malé kostičky.
- Vše zlehka promícháme a těstem naplníme formu.
- Upečeme zvolna dorůžova v troubě vyhřáté na 150 °C. Propečenost si ověříme špejlí.
- Upečený chlebíček vyklopíme z formy a stáhneme z něho pečicí papír. Pokud by ještě na povrchu lepil, vložíme ho ještě na chvíli do trouby, ale už bez formy.
Jak ozdobit bílkový chlebíček
Hotový bílkový chlebíček necháme zchladnout a poté ho můžeme dozdobit čokoládovou polevou. Výborný bude i jen posypaný práškovým cukrem. Chlebíček zabalíme a uložíme do chladna, během několika dnů získá příjemnou vláčnost a ještě lepší chuť.
Do pečení bílkových chlebíčků se pustíme, pokud se nám doma sejde více bílků po pečení některých druhů cukroví. Máme ale i jiné možnosti, jak bílky zužitkovat. Dají se z nich upéct kokosky, laskonky nebo pusinky.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 11 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 17 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 18 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 19 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Co se zbylými bílky? Lze z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček. A nejenom to
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Komentáře