Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Top recepty

Kandované ovoce je důkladně proslazené ovoce, které se vyznačuje dlouhou trvanlivostí a vysokým obsahem cukru. Dovede svým zbarvením a svou chutí dát nový rozměr našim svátečním pochoutkám, ačkoliv vzhledem k vysokému obsahu cukru a dlouhé přípravě se už nedá mluvit o obsahu prospěšných látek.

Kandované ovoce si koupíme hotové nebo si ho můžeme sami připravit. Pokud kupujeme hotové, vybíráme si buď jednodruhové nebo míchané, které je barevně a chuťově pestřejší.

Využití kandovaného ovoce

Kandované ovoce se dá konzumovat přímo nebo ho používáme jako surovinu pro sladké zákusky. Drobně nakrájené ovoce se přidává do těst a lze ho použít na zdobení hotových zákusků. Mezi oblíbenými dobrotami, do kterých patří kandované ovoce, zaujímají důležité místo biskupský chlebíček a vánoční štola. A další sváteční specialitou, ve které toto ovoce nesmí chybět, jsou marokánky.

Biskupský chlebíček - oblíbená pouchoutka

Mezi nejoblíbenější dobroty, které patří na náš sváteční stůl, se řadí biskupský chlebíček. Známe ho často ještě od našich babiček, které ho pekly nejen o Vánocích, ale i při dalších příležitostech. 

Biskupský chlebíček se peče ve formě. Po vyklopení a zchladnutí se zdobí čokoládovou polevou. Kromě jemně pokrájeného kandovaného ovoce do chlebíčku přidáváme pokrájené vlašské ořechy nebo rozinky.

Podle oblíbených receptů našich uživatelů upečeme s úspěchem tuto pochoutku pro svou rodinu. Biskupský chlebíček navíc patří do sladkých dobrot, které můžeme připravit pro někoho blízkého jako milý dárek. Nebo ho můžeme vzít s sebou jako "příspěvek" k pohoštění, když jdeme na návštěvu - biskupský chlebíček se snadno zabalí, což usnadňuje manipulaci při přenosu.

Vánoční štola s kandovaným ovocem

Chystáme-li se péct vánoční štolu, i zde najde kandované ovoce své důležité uplatnění. Tato dobrota je totiž plná ořechů, rozinek a kandovaného ovoce. Pokud ji plánujeme jíst na Vánoce, je třeba mít na paměti, že bude potřebovat důkladné uležení (2 - 4 týdny), a proto ji pečeme s dostatečným předstihem. Během té doby se chutě pěkně promísí a rozloží. Výsledná pochoutka nás zaručeně potěší. Štola se bohatě zdobí cukrem. Upéct můžeme i variantu, do které se přidává tvaroh

Tvarohové těsto s kandovaným ovocem

Velmi dobře chutná kandované ovoce, pokud je přidáme do různých tvarohových těst. Jemná vláčnost tvarohu dá příjemně vyniknout chuti kandovaného ovoce, které svými pestrými barvami zatraktivní každý zákusek. Tvarohové těsto používáme při pečení vánoček, mazanců a hodí se na pečení beránka.

Těsto dýňové a banánové

Kandované ovoce lze přidávat do různých těst, patří určitě i do těch méně tradičních. Příkladem je těsto dýňové a banánové. Kandované ovoce je opět zajímavě vylepší a dochutí. Nemusíme se bát experimentovat. Pro zajímavou a netradiční inspiraci nam poslouží oblíbené recepty našich uživatelů. 

Muffiny a jiné pečivo pro všední i sváteční příležitosti

Kandované ovoce jednoduše vylepší vše, kam ho přidáme. Používáme ho podobně jako rozinky nebo oříšky. Mělo by být nakrájené nadrobno a dobře promíchané s těstem, aby se správně rozmístilo po celé ploše pečiva. Muffiny s kandovaným ovocem získají na barevnosti a atraktivnosti, potěšíme jimi hlavně děti. Muffiny jsou oblíbenou specialitou dětských slavností a děti rády pomáhají při jejich pečení i zdobení. 

Řezy a další dobroty

Kandované ovoce, hlavně pokud jsme si ho připravili sami a máme ho dostatek, používáme často na zdobení. Je skvělé, když máme k dispozici různé barvy a odstíny kandovaného ovoce (žlutou, červenou, oranžovou, zelenou).
Podle našich receptů můžeme připravit řezy s kandovaným ovocem, bohatě zdobené čokoládou, cop z kynutého těsta nebo jablečný koláč, pečený na plechu.

Nepostradatelné marokánky

Tato sladká dobrota je v mnoha rodinách na vánočním stole nepostradatelná. Suroviny se nejdříve povaří a pak se připraví na plech placičky, které se dopékají v troubě za mírné teploty. Nakonec se jedna strana dozdobí čokoládou a lahodná specialita je hotová. Marokánky jsou příjemně vláčné. Čokoláda, i když není nutná, marokánky ještě pozvedne na vyšší úroveň.

Drobné pečivo 

Kandované ovoce najde uplatnění v drobném pečivu. Zajímavou pochutinou je kandovaný zázvor s výraznou pikantní chutí, kterou předá i pečivu, do kterého byl přidaný. Inspiraci můžeme najít v receptech na osvědčené sladkosti od našich uživatelů. Ovoce používáme opět podobně jako rozinky nebo oříšky. Kandované ovoce se hodí i do různých placiček, jejichž důležitou složkou jsou ovesné vločky. 

Kandované ovoce si snadno připravíme doma

Kandované plody si můžeme připravit sami z různého ovoce nebo vhodné zeleniny podle dostupnosti a sezony. Během chladného období roku se při kandování zaměříme na citrusy, zázvor a dýně (Hokkaido). Můžeme vyzkoušet i mnoho dalších druhů ovoce.
Tento tip je užitečný  (4x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Máma v kuchyni

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům