Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Kandované ovoce je důkladně proslazené ovoce, které se vyznačuje dlouhou trvanlivostí a vysokým obsahem cukru. Dovede svým zbarvením a svou chutí dát nový rozměr našim svátečním pochoutkám, ačkoliv vzhledem k vysokému obsahu cukru a dlouhé přípravě se už nedá mluvit o obsahu prospěšných látek.
Kandované ovoce si koupíme hotové nebo si ho můžeme sami připravit. Pokud kupujeme hotové, vybíráme si buď jednodruhové nebo míchané, které je barevně a chuťově pestřejší.
Využití kandovaného ovoce
Kandované ovoce se dá konzumovat přímo nebo ho používáme jako surovinu pro sladké zákusky. Drobně nakrájené ovoce se přidává do těst a lze ho použít na zdobení hotových zákusků. Mezi oblíbenými dobrotami, do kterých patří kandované ovoce, zaujímají důležité místo biskupský chlebíček a vánoční štola. A další sváteční specialitou, ve které toto ovoce nesmí chybět, jsou marokánky.
Mohlo by vás zajímat
Biskupský chlebíček - oblíbená pouchoutka
Mezi nejoblíbenější dobroty, které patří na náš sváteční stůl, se řadí biskupský chlebíček. Známe ho často ještě od našich babiček, které ho pekly nejen o Vánocích, ale i při dalších příležitostech.
Biskupský chlebíček se peče ve formě. Po vyklopení a zchladnutí se zdobí čokoládovou polevou. Kromě jemně pokrájeného kandovaného ovoce do chlebíčku přidáváme pokrájené vlašské ořechy nebo rozinky.
Podle oblíbených receptů našich uživatelů upečeme s úspěchem tuto pochoutku pro svou rodinu. Biskupský chlebíček navíc patří do sladkých dobrot, které můžeme připravit pro někoho blízkého jako milý dárek. Nebo ho můžeme vzít s sebou jako "příspěvek" k pohoštění, když jdeme na návštěvu - biskupský chlebíček se snadno zabalí, což usnadňuje manipulaci při přenosu.
Vánoční štola s kandovaným ovocem
Tvarohové těsto s kandovaným ovocem
Velmi dobře chutná kandované ovoce, pokud je přidáme do různých tvarohových těst. Jemná vláčnost tvarohu dá příjemně vyniknout chuti kandovaného ovoce, které svými pestrými barvami zatraktivní každý zákusek. Tvarohové těsto používáme při pečení vánoček, mazanců a hodí se na pečení beránka.
Těsto dýňové a banánové
Muffiny a jiné pečivo pro všední i sváteční příležitosti
Řezy a další dobroty
Nepostradatelné marokánky
Drobné pečivo
Kandované ovoce si snadno připravíme doma
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzský toust
Přidáno před 2 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 3 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 21 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 22 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 23 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno 23. 4. 2024 08:35
Komentáře