Tři způsoby vaření bulguru: Je skvělý v salátech i jako příloha
Bulgur pochází z Orientu. Jde o lámaná pšeničná zrna různých velikostí, která jsou na rozdíl od obilného šrotu již pařená nebo předvařená. (Slovo bulgur pochází z tureckého bulghur nebo z arabského bourghoul a v překladu znamená krupice.) Je podobný kuskusu, ale jeho zrnka jsou větší než kuskus. Pšeničná zrna určená k výrobě bulguru se nejprve namočí, pak uvaří, usuší a teprve potom se nahrubo nadrtí.
Proč zařadit bulgur do jídelníčku?
Bulgur je doporučeno zařadit do svého jídelníčku z mnoha důvodů:
-
je chutný (výrazně voní po obilí a má příjemnou oříškovu příchuť)
-
je vysoce výživný a lehce stravitelný
-
má nižší kalorickou hodnotu (než například quinoa)
-
obsahuje mnohem více prospěšných látek oproti běžně zpracované pšenici (vitamín A, hořčík, fosfor a železo)
-
má mnohem více vlákniny a bílkovin než bílá rýže (díky vysokému podílu vlákniny podporuje bulgur v těle pocit plnosti, hodí se i do jídelníčku při redukci hmotnosti, zlepšuje trávení i celkový metabolismus, pomáhá udržet pod kontrolou hladinu krevního cukru)
-
má minimální množství tuku
-
je vhodný pro dospělé i pro děti, pouze lidé s alergií na lepek by měli dát na pšeničný bulgur pozor
-
a hlavně je nenáročný na přípravu. Obvykle je v obchodech k dostání nejen bulgur pšeničný, špaldový, pohankový nebo ječmenný, prodává se i podle velikosti nadrcených kousků - jemný nebo hrubý. A právě podle typu (velikosti kousků) se liší i čas jeho přípravy s tím, že platí: čím hrubší bulgur, tím déle je nutné jej vařit. Řiďte se údaji na výrobku a vyzkoušejte si, který druh přípravy vám vyhovuje a chutná nejvíce.
Recepty na přípravu bulguru
Na jeden díl bulguru se většinou používají 2,5-3 díly vody a využít je možno jeden ze tří způsoby přípravy:
-
Nejrychlejší způsob je vařený bulgur. Je nejen nejrychlejší, ale také také nejvhodnější, pokud ho připravujeme pro malé děti. Odměřený bulgur vaříme asi 12-15 minut v horké vodě a pokud chceme proces ještě více urychlit, před vařením bulgur osmahneme, to pak příprava trvá jen asi 8-10 minut. (Bulgur můžete také povařit jen 5 minut a dále nechat dojít pod pokličkou, v teple.)
-
Trochu pomalejší je další způsob - bulgur zalitý horkou vodou nebo vývarem. Hrnec se zalitým bulgurem zakryjeme poklicí a omotáme utěrkou, abychom obsah udrželi co nejdéle v teple. Obvykle lze bulgur konzumovat už za 20-30 minut.
-
Nejpomalejší, ale nejšetrnější k živinám je příprava bulguru bez tepelné úpravy, nabobtnáním. Jeden díl bulguru zalijeme 3 díly studené vody a takto necháme alespoň hodinu bobtnat, dokud není dostatečně měkký. (Do vody můžete přidat bylinky nebo koření.) Jedná se o nejšetrnější způsob přípravy, při kterém zůstanou v bulguru veškeré vitamíny a minerály. Bulgur je křehký, jakoby křupavý. Někomu by mohla vadit maličko moučná příchuť, která ale zmizí několikerým propláchnutím nabobtnaného bulguru v čisté vodě.
Kam všude bulgur použít?
Opět, jako u kuskusu, je možností nepřeberně. Bulgur použijeme:
-
jako samostatnou přílohu k masu, zelenině nebo omáčce
-
do studených i teplých salátů (znáte tabbouleh nebo kisir?)
-
jako zavářku do polévek, přídavek do sekané, karbanátků
-
do zapékaných směsí zeleniny a masa
-
bulguru na sladko, i sladkých nákypů s bulgurem a ovocem
-
do oblíbených pokrmů (směsí) z jedné pánve
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 7 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 14 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 15 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 16 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Komentáře