Pět tipů na využití květů černého bezu: Vyzkoušejte nápoje, dezerty i smažené těstíčko
Květy černého bezu mají nezaměnitelnou květinovou vůni i chuť. Ideální čas pro sběr je v červnu, kdy se na tomto keři rozvinou velká bílá květenství, která mají široké uplatnění v kuchyni a pyšní se svými blahodárnými účinky na náš organismus.
Z keře černého bezu využíváme jak květy, tak také jeho do černa zbarvené plody známé jako bezinky. Černý bez kvete pouze jednou ročně a to po dobu jednoho měsíce od června do července. Pokud se tedy chystáte na sběr květů, správný čas je právě nyní. Květy mají typickou aromatickou vůni a spoustu příznivých účinků na náš organismus. Pomáhají v boji proti nachlazení, rýmě, kašli a také zánětu dutin. A abychom dostatečně tento přírodní zázrak využili, přinášíme vám zajímavé recepty, jak bílá květenství co nejlépe zpracovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejlepší bezové recepty
Možná jste dosud netušili, jaké možnosti květy černého bezu nabízí v kuchyni. Připravíme z nich nejrůznější nápoje a pokrmy, které si můžeme vychutnat i naslano. Spoustu z nich lze také zavařit a uchovat na zimní měsíce, které jsou pro naši imunitu nejnáročnější. Květy sbíráme co nejdále od silnice, abychom měli jistotu, že nejsou plné smogu. Ideální místa pro sběr jsou louky a lesy, i tam se černý bez hojně vyskytuje.
- Z usušených květů připravíme kdykoliv během roku bezový čaj. Doba sušení trvá přibližně 2 týdny. Květy poté zalijeme vroucí vodou (asi 2 lžíce květů na 500 ml vody) a necháme vylouhovat. Přecedíme a můžeme dosladit medem nebo domácím sirupem.
- Velmi oblíbené jsou v těstíčku obalené květy bezu, které smažíme v oleji a podáváme nasladko nebo naslano.
- Na snídani nám přijde vhod bezový med, který vznikne delším povařením s cukrem.
- Ze 40 nasbíraných květů připravíme lahodnou bezovou marmeládu, která nám vydrží až do zimy.
- Nejen děti v létě potěší bezové zmrzliny, které připravíme z čerstvých květů a bílého jogurtu. Ve formičkách necháme zamrazit a můžeme mlsat.
Bezový sirup z květů
Nesmíme zapomenout na velmi oblíbený bezový sirup. Na základní dávku potřebujeme přibližně 30-40 větších květů. Výborně se hodí do domácích limonád, na doslazení čajů a dezertů. Zavařením na 85 °C po dobu 20 minut prodloužíme jeho trvanlivost a vydrží nám i během zimních měsíců.
Celý postup na výrobu bezového sirupu můžete zhlédnout v našem video-návodu níže.
A jak využíváte květy černého bezu vy? Podělte se s námi o vaše recepty do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 11 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 17 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 19 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 20 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Komentáře