Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezinkový "med"

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Betyna

Snadný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 90 min bez doby odležení

110 min (20 min příprava + 90 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Bezové květy krásně voní a jsou plné vitamínů a různých prospěšných látek. Najdete je téměř všude a připravit z nich můžete, krom šťávy, slaďoučký bezinkový med, jehož sílu oceníte při nachlazení.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 535 kJ /
4 191 kcal
Bílkoviny3,78 g
Tuky2,16 g
Vláknina12,42 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 27 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 032,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vybereme čisté květy, pokud možno neumýváme, nebo jen opatrně opláchneme vodou, aby v nich zůstal pyl. Krok 2: Květy zalijeme litrem studené vody a přidáme umyté, na kolečka nakrájené citróny bez jader. Dbáme na to, aby byly květy všechny pořádně namočené. Krok 3: Necháme namočené do druhého dne, potom pořádně vyždímáme a šťávu přecedíme. Krok 4: Přidáme cukr a vaříme na mírném ohni cca hodinu a půl. Krok 5: Naplníme do skleniček, zavíčkujeme, otočíme na 5 minut dnem vzhůru.

TIP: Jak připravit bezinkový likér?

Zveřejněno 20. 5. 2012

Poznámka autora Betyna

Bezinkový "med" není tak hustý jako opravdový včelí med. Pokud bude houstnout opravdu málo, je možné přidat trochu cukru.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezinkový "med"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4VQ1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezinkový "med"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4VQ1

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Anna Urbankova: Naplníme do skleniček, zavíčkujeme, otočíme na 5 minut dnem vzhůru. Pak skladuju v komoře.

Ahoj, jak skladujete bezinkovy med v lednici a nebo ho mam zavarit. Dik za radu. Letos ho dělám prvně. Annanemamurbankovaanicka8@gmail.com

Marie Bělohlavá: V bylinkách jsou obsaženy jiné důležité složky než vitamíny. Takže var nevadí. Naopak u některých látek se za tepla lépe uvolní. Jen pozor u máty a meduňky, které obsahují silice, které se odpařují. Tam je lepší udělat jen sirup s krátkým zahřátím na 75°C.

dobry den,mam prosbu jestli by me nekdo poradil.Delala jsem z bezinkovych kvetu med a mam z nej tvrde lepidlo asi jsem ho prekaramelizovala.Co ted s tim?????????Dekuji za radu;-(

Právě vařím dávku ze 3 litrů. Mimo bezinky jsem připadá i mateřídoušku a tři limetky. Všechny citrusy jsem pořádně vymačkala do odvaru. Taky jsem část cukru nahradila třtinovým a med je krásně tmavý. Nádherně to voní a božský chutná!;-);-):yes:

Moc díky za super recept. Bohužel jsem dala ochutnat i známým a teď dělám medu na litry. A ačkoliv se tvrdí ve vědeckých kruzích, že vitamíny teplo zabíjí, něco léčiv v medu zůstane, protože přes zimu do čaje bezinky a ani rýma nemá dlouhého trvání :-p

:-K děkuji za milé komentáře

Tak jsme vařili, poprvé, hodinu a půl, má konzistenci sirupu, světlou barvu a párádně chutná. Děkuji za recept.

z 2 l vody+2kg cukru,1citron,1 pomeranč mam 14 přesnídávkvých sklenic,vařila jsem 3 hod. na mírnem ohni.Med je krásně hnědý a sladký :-) BOMBA ;-):yes:

Abych upřímně řekla pravdu, tak mě u tohoto receptu vitamíny vůbec nezajímají - netrpím žádnou posedlostí sledování vitamínů u všeho, vařím si ho kvůli chuti. Stravuju se pestře takže mi žádné vitamíny nechybí. Bezinkový med beru jako pochutinu pro radost. Člověk si přece může dát občas i něco bez sledování vitamínů ;-)

Marie Bělohlavá 14. 6. 2013 19:49
Chtěla bych se zeptat jak je to s vitamíny,když se to musí tak dlouho vařit ?:-O

Dnes jsem dělala další dávku, všude kvetou bezinky ale začíná se objevovat mšice, tak se musí pozorně přebírat a trhat jenom z nenapadnutých keřů.

úplně cítím tu omamnou vůni bezu:-*:yes:

Právě jsem nasbíral bez a namočil. Přidal jsem krom krásných květů a citronu i Meduňku. Jsem zvědavý a těším se.. :) ;-)

:yes:

Načíst další komentáře (3)

Tématické fráze:
bezinkový med, bezinkový med z květů, bezinkový med recept, med z bezinek, recept na bezinkový med, med z květu bezinek, bezovy med, med z bezinkových květů, bezinkový med s meduňkou, recept bezinkový med, domácí bezinkový med, med z květu bezinky, med z bezinkového květu, med bezinkovy, bezinkový med z květů recept, bezinkový sirup za tepla, recepty bezinkový med, kdy kvetou bezinky, bezinkoví med, recept na med z bezinek

Suroviny:
květy černého bezu, citron, voda, cukr krystal

Přidat fotografie receptu