Černý bez v květu: Máme pro vás tipy, jak správně postupovat při jeho sběru
Keře černého bezu můžeme najít volně v přírodě, rostou skoro na každé mezi. Jsou tedy všem volně přístupné, a proto je pro každého možné si je nasbírat, zužitkovat a využít tak pro tělo spoustu prospěšných látek v nich obsažených. Jak a kdy ale správně sbírat tyto květy, abychom zachovali jejich léčivé účinky, aromatickou chuť a vůni?
Keř černého bezu je léčivá rostlina, ze které lze zužitkovat nejen plody, ale i květy. Od konce května začíná vykvétat a jeho typická vůně je pro mnoho lidí spojená s příchodem léta. Využití bezu černého je díky obsahu vitamínu C a dalším prospěšným látkám důležité i v chladných měsících, když udeří chřipky a nachlazení. Z květů bezu je výborný např. čaj, který tlumí kašel, snižuje horečku či podporuje pocení. Je však nutné si květy bezu nasbírat již v létě a řádně uschovat na zimu.
Jak sbírat květy z černého bezu
Máme pro vás několik tipů, jak si se sběrem poradit.
- Na sběr vyrazte s košíkem nebo látkovou taškou, nikdy nepoužívejte tašku igelitovou.
- Květy sbírejte za slunného a suchého počasí, protože déšť by mohl smýt pyl, který jim dodává typickou chuť a vůni.
- Ke sběru květů doporučujeme nůžky, půjde to s nimi velmi dobře.
- Černý bez roste opravdu na každém kroku, a to i u silnic a ve městech. My Vám však doporučujeme zajít si do přírody a bez si natrhat tam, kde nejezdí mnoho aut. Spojíte to i s příjemnou procházkou.
- Vyvarujte se květů, na kterých jsou mšice.
- Pokud z květů neplánujete připravit sirup, ale sbíráte je na přípravu čaje, zavěste je ve stínu (např. na půdě) na natažený provázek a nechte několik dní sušit.
Roste i vám na zahradě nebo za domem keř černého bezu? Máme pro vás video-recept, jak nasbírané květy jednoduše zužitkovat.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero častých otázek a odpovědí na téma černý bez a jeho zpracování. Recepty na bezový sirup a další využití
Jak správně sbírat a sušit kuchyňské bylinky. Jejich využití je všestranné
Staročeské smažené kosmatice: Květy černého bezu se dají připravit nasladko i naslano podle snadných receptů
Komentáře
16. 5. 2024 02:37
14. 5. 2024 16:15
2 litry vody svařit a nechat vychladnout
40-45 květů bezinek
4 dkg kyseliny citronové+ 1 oloupaný citron na kolečka
nechat 24 hodin louhovat.
Přecedit přes síto a potom ještě přes plátno , přidat 2 kg cukru a nechat za občasného míchání úplně rozpustit. Nalít do vysterilizovaných láhví a uzavřít.