Bezovo - jogurtové nanuky

Moučníky Zmrzlina Doba přípravy: 10 minut příprava , Příprava bez doby mražení. 5 názorů

Moučníky Zmrzlina Doba přípravy: 10 minut příprava , Příprava bez doby mražení. 5 názorů

Suroviny 4 ks

4-6 květů černého bezu (dle velikosti)
100 g cukrového sirupu - dle potřeby
1 lžička citronové šťávy
150 g hustého krémového jogurtu 5% tuku

Postup přípravy receptu

  1. Květy prohlédneme a zbavíme případných nečistot. Nasbírané v čistém prostředí je není třeba oplachovat. Do nádoby menšího sekáčku potravin odstřihneme z celého květenství jen drobné kvítky bez stopky. Přidáme cukrový sirup, citronovou šťávu a rozsekáme - rozmixujeme. Následně přidáme jogurt.

  2. Připravenou směsí naplníme nanukové formičky, vložíme do mrazničky a necháme důkladně zmrazit.

  3. Ze silikonových forem jdou nanuky velice lehce "vyloupnout". Plastové formičky můžeme na okamžik ponořit do horké vody a nanuky půjdou taktéž lehce vyjmout.

Poznámka od kuchařky

Cukrový sirup si připravíme předem, dělávám si ho do zásoby. Svaří se stejný poměr vody a krystalového nebo krupicového cukru. Třeba 300 g cukru a 300 g (ml) vody. Po zchladnutí uskladníme ve sklenici s víčkem v chladničce. Používám ho i na doslazení různých nápojů, hlavně studených, kde se běžný cukr dlouho rozpouští.

Komentáře k receptu Bezovo - jogurtové nanuky

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    casino: A přitom se mně moc cukru nechce dávat. :-) Trochu alkoholu občas dávám do zmrzlin, hlavně sorbetů. Do nanuků už méně, ty mám hlavně pro děti. Co jsem ale vyčetla, tak se to nemá s alkoholem přehánět zase skrz tuhnutí.

    Odpovědět

  • casino casino

    Merylas: "Ono tím zmražením se většinou chuť a aroma jakoby trochu sráží dolů,..."
    Jj a proto jsou zmrzliny obvykle přeslazené ;-)
    Cukr (a alkohol) chuť zvýrazňuje :yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    Eja57: Nepřeháněj. :-):-*
    casino: Tak ten pudink by stál za vyzkoušení. :yes: Já zkoušela dělat tyto jogurtové nanuky s už hotovým domácím sirupem. Další pokus byl ten, že jsem ty ostříhané květy zalila 2 lžícemi vody, přidala cukr a až se rozpustil, tak jsem vše rozmixovala, takže bez zahřívání. A do třetice jsem zkoušela udělat přímo z čerstvých květů a cukrového sirupu a tyto se mi zdály po zmražení nejvíce aromatické. Ono tím zmražením se většinou chuť a aroma jakoby trochu sráží dolů, nebo jak to napsat. A taky sladkost. :-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Aha:-O
    Bez vaření?:-O:yes:
    ***
    Kdysi jsem v mléce vyvařil okvětí, zamrazil v litrových kartonech od mléka a posléze vařil pudink s vanilkovým pudinkem (80g)
    Strašná dobrota:-!:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Vždyť to říkám pořád...nanukova královna:yes::-K

    Odpovědět