Staročeské perníčky: Čas na jejich pečení nastává právě teď. Jak založit těsto a podpořit jejich rozležení?
9. 11. 2022 Vaření
Do Vánoc ještě zbývá déle než měsíc, ale čas na pečení prvního cukroví nastává už nyní. Staročeské perníčky podle originálního receptu zvládne každý a výsledek bude fantastický, když budou mít optimální podmínky pro rozležení.
Jak na ty nejlepší staročeské perníčky: originální recept
Krásně voňavé a vláčné jsou staročeské perníčky díky medu, který se do nich přidává v tekuté formě. Občas se může stát, že med skladovaný ve sklenici vytvoří krystalky a změní se na pevné skupenství, není to však na závadu. Takový med stačí pouze zvolna zahřát ve vodní lázni a stane se opět tekutým. Na 500 g hladké mouky budete potřebovat 120 g medu, 100 g moučkového cukru, 200 g másla (můžete zvolit i půl na půl se sádlem), 2 vejce, 1 lžičku jedlé sody a 2 - 3 lžičky směsi koření rozdrceného na prášek (nové koření, hřebíček, badyán, skořice, zázvor, anýz a muškátový oříšek).
Mohlo by vás zajímat
U těsta na staročeské perníčky je důležité, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu. Máslo a vejce je tedy třeba vyndat z lednice alespoň půl hodiny před samotnou přípravou. Ve větší míse smíchejte nejprve všechny sypké suroviny prosáté přes sítko a až poté přidávejte med, změklé máslo a vejce. Těsto je následně nutné velmi dobře propracovat rukama, aby se všechny ingredience dokonale propojily. Výsledné těsto by mělo být měkké, vláčné, konzistence podobné jako plastelína. Ne každá mouka se však chová vždy stejně. Bude-li se těsto drobit, přidejte trochu másla, bude-li naopak lepivé, přidejte trochu mouky. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a nechte na chladném místě do druhého dne odpočinout.
Staročeské perníčky se vykrajují z těsta vyváleného na asi 4 mm. Vykrájené tvary se kladou na plech vyložený pečicím papírem s mezerami, neboť perníčky pečením nabydou na objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 8 minut podle velikosti tvarů. Cukrovou polevou se staročeské perníčky zdobí až těsně před Štědrým dnem po rozležení.
Perníčkové vychytávky
- Chcete-li mít perníčky krásně lesklé, ihned po upečení je potřete lehce rozšlehaným bílkem.
- Pro tmavší perníčky k mouce přidejte 1 - 2 lžíce kakaa.
- Těsto válejte přes potravinovou folii, aby nebylo třeba přisypávat více mouky.
- Potřebujete-li, aby máslo rychleji změklo, nastrouhejte do na hrubém struhadle.
- Trocha nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného pomeranče nebo citronu dodá perníčkům svěžest.
Mohlo by vás zajímat
Správné skladování pro dokonalé rozležení perníčků
Pro skladování staročeských perníčků vyberte suché a chladné místo. Chladná spíž je ideální, ovšem ne pokud se poblíž nachází česnek nebo cibule. Od aromatických potravin perníčky ihned načichnou. Vhodné jsou kovové dózy nebo nádoby či papírové krabice vyložené alobalem. Často je vánoční cukroví skladováno v krabicích na balkoně, to však nedoporučujeme kvůli výkyvům počasí a nadměrné vlhkosti, která nesvědčí žádnému druhu včetně perníčků.
Potřebujete-li urychlit změknutí perníčků, přidejte k nim rozkrojené jablko nebo krajíc chleba tak, aby se přímo nedotýkaly cukroví. Jablko či chléb se ale musí často vyměňovat kvůli riziku vzniku plísně, která by znehodnotila celou várku perníčků.
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Toastový chléb k snídani: Vychutnat si ho můžete ve slané i sladké verzi
Domácí toastový chléb je pro mnohé složitější disciplína, do které se pustí jen otřelí pekaři. Pokud se ale nebudete bát a zkusíte si ho doma upéct i… Číst více
Jak upéct chléb v domácí pekárně. Vložte do ní suroviny a pak už se jen těšte na výsledek
Máte nového pomocníka do kuchyně v podobě domácí pekárny? Zkuste si s námi připravit svůj první domácí chléb. Věřte nebo ne, není nic jednoduššího.… Číst více
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet… Číst více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Tipů na rychlou a chutnou svačinu nebo lehký oběd není nikdy dost. Inspirujte se těmito club (klubovými) sendviči, které krásně zasytí a zároveň… Číst více
Zkuste rychlé a snadné Cordon Bleu z toastového chleba. S videonávodem to jde samo
Na speciální variantu francouzského Cordon Bleu z toustového chleba budeme potřebovat jen několik surovin. Ty typické, které Cordon Bleu dělají… Číst více
Hot dogy z toastového chleba krásně křupou. Zkuste je podle videonávodu
Každé jídlo se dá vylepšit a platí to i pro párek v rohlíku, tedy hot dog. Pokud se vám nechce dělat domácí párky, nabízí se možnost vyměnit rohlík… Číst více
Luxusní snídaně ze zbytků? Tenhle sladký francouzský toast chutná i Zdeňku Pohlreichovi!
Geniální zbytkové jídlo, které v různých obdobách… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Máte rádi opečené toasty s marmeládou? A když… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky se zeleninou a pikantní omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Květákový steak
Přidáno před 15 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 18 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 23 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno 13. 6. 2024 10:11
Přečtěte si Zobrazit více