

Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Suroviny
- 340 g Hery (másla)
- 100 g cukru moučka
- 420 g hladké mouky
- 160 g mletých vlašských ořechů
- špetka soli
Postup přípravy receptu
Všechny suroviny na vále zpracujeme v pevné těsto, které necháme nejlépe přes noc v chladu. Pak tvarujeme rohlíčky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C. Ještě teplé obalujeme ve směsi moučkového cukru s vanilkou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
-
Eriik:
No, každá(ý) trouba peče jinak
Já peču NA BARVUČasto se píše že do růžova, ale to už bývá na hraně - stačí nechat chvilku na rozpáleném plechu a pečivo je chuťově v nenávratnu
Edit:
Právě jsem se koukl na vííídeo
Za takové přicmoudlíky bych se propadl studem -
Eriik: to je moc, já bych řekla tak 8 - 10 minut, víc určitě ne.
-
Jsou dobré a opravdu křehké, ale chybí mi zde jak dlouho je mam péct, ale jsou dobré a za to 5 hvězd
(pekl jsem je zhruba 20 min). -
Výborné rohlíčky,mohu jen doporučit
S dovolením přidávám fotofrafii
-
Opravdu křehké a výborné rohlíčky, lepší jsme snad ještě nikdy neměli
-
Nám s manželem chutnaly nejvíce ze všech, které jsme kdy měli
-
14087: pojidlo je tuk...
vejce nejsou potreba... Bez vajec je testo po upeceni krehci...
-
Nějak mi v tom receptu chybí vejce...pokud tam nemusí být tak tím lépe ale co je tam pojidlo.
-
Jarka: Jarko, moc by mě zajímal recept na čokoládové měsíčky s citronovou polevou. Jako dítě a puberťák jsem je jídala u jedné známé paní a byly nepřekonatelné. Před pár roky jsem je zkusila podle receptu z jedné kuchařky, ale nebylo to vůbec ono. Kdybyste ho mohla odtajnit, byla byste zlatá
-
casino: Zdraví a věřím, až se řádně rozloží, tak budou dobré obojí. Hodně štěstí do nového roku Jarka
-
nanny: Moc děkuji za přání. Přeji také jen to nejlepší do nového roku a krásné prožití svátků a to Vám a všem ostatním. Jarka
-
Jarka:
Děkuji za odpověď a dodám už pouze maličkost k použití másla vs. Hera v rohlíčcích:
Paní casinová dnes testovala (čerstvé) rohlíčky se slovy: Mám jakousi blbou chuť! Nechutnají mi ani tvoje, ani moje
-
Mila Jarko to jste moc pekne napsala
Preji Vam aby se vase dcera brzy uzdravila a Vas syn byl s Vami na vanoce.Vim ,ze se to vzdycky neda splnit,ale mejte nadeji.
-
casino:
Tak, pokud to máte vyzkoušené, tak se s Vámi nemohu hádat. Tu mouku o které píšete jsem také včera viděla v naší samoobsluze v Brně. Trošku mě to překvapilo, když jsem tam uviděla ty dvě 00. Ale nemohu s Vámi souhlasit s tou Herou. Já peču léta a jen jednou jsem upekla vše - myslím vánoční cukroví, z Hery (je to prostě levnější, tak proč ne) a poprvé se nedojedlo a musím konstatovat, že ani mě to tak, jako obvykle nechutnalo. Jinak běžně Heru používám, ale na vánoční NE. Já jsem již dlouho nezkoušela dnešní mouku bez toho vajíčka. Ale jedno vím určitě, že záleží hodně na mouce, na jejím druhu a proč tam to vejce nedat, když to nijak neovlivní chuť rohlíčků. Těsto se lépe zpracovává a i rohlíčky se lépe dělají. Také záleží, jaké rohlíčky děláte. Např. ty na obrázku asi nebude tak těžké udělat. Já mám malé, krásně zahnuté, jeden jako druhý. Bohužel neumím zacházet dostatečně s Internetem a neumím dát fotku. Ani jsem se nesnažila to naučit, vždy mi to udělala dcera nebo syn, syn je daleko a dcera vážně nemocná, tak nechci s tím otravovat. Ještě těsto dělám den předem a zabalila jsem ho po částech do alobalu a bylo to fajn, nebylo tak ztuhlé. Dělala jsem včera ještě klasiku - sádlové koláčky, Išelské dortíčky, linecké. Vždy až těsně před dělám naše nejoblíbenější - čokoládové měsíční s citronovou polevou, a velmi dobré kakaové kuličky za studena. Je jich na Internetu spousty, ale já si kdysi našla a jsou moc dobré - 10 dkg cukru moučka, 3 dkg kakao, 1 vejce, 12,5 dkg máslo, 15 dkg mleté piškoty, polovinu vanilkového cukru, rum - bylo tam 1 lžíce, ale já dávám daleko víc, dle chuti (myslím tak 4 - 5 lžic). Dá se obalovat v oříšcích, ale já mám dobré zkušenosti s kokosem. Vychladit a jsou opravdu dobré.
Zdraví Jarka a díl za odpověď -
evkae:
Ne nedává, drží při práci s těstem a drží pokupě i po upečení při obalování zahorka
Jarka: "Jinak ty rohlíčky neuválíte."
Ale uválíte, uválíte... i bez vejce, resp. bez žloutku
Kupuju mouky jen z Věrovan (doufám, že to pro výrobce nebude polibek smrti
Naschvál jsem hodil oko na sáček a stojí tam: Pšeničná mouka HLADKÁ světlá 00 EXTRA
Neračte se urazit, ale esi my nejsme tak trochu rodinaMám téměř stejný rcp (ořechů dávám trošku víc a jen pro jistotu podotýkám, že tyto ani lískové nemají lepek) Rcp mám přepočítaný na 1/4 másla
a dělám z něj přes masomlýnek (jsem tak naučený z domu a je to rychlejší a pro některé i pěknější (estetičtější) Pekl jsem včéra a co už z mlýnku ne a nešlo, tak jsem ušoulal na desce - bez problému
(paní casinová se s tímto těstem ručně kamarádí už roky - byla tak naučená z domu)
Z lednice odebírám a zpracovávám po částech, protože těsto lidským teplem rychle měkne.
A čistě pro objektivnost: Paní casinová pekla v Ne z MÁSLA, já v Út z HERY