5 výborných jídel z těstovin, která nezruinují vaši peněženku: Fleky se zelím, kolínka s játry nebo špagety s chilli chutnají skvěle
22. 1. 2023 Vaření
Špagety, kolínka, nudle… prostě těstoviny už dávno nejsou doménou jen italské kuchyně. Ty „pravé“ se vyrábějí pouze ze semoliny, což je vlastně krupice z tvrdozrnné pšenice, a z vody. Naše babičky zase připravovaly fleky a nudle do polévky z těsta, do kterého se k hladké mouce a vodě přidávala vejce.
Koupit, nebo připravit?
Cenové rozpětí těstovin v obchodech je široké, pokud ale chcete ušetřit, sáhněte v supermarketu po tzv. privátních značkách. Za příznivou cenu tak většinou pořídíte kvalitní výrobek. Pokud jde o množství, půlkilový balíček těstovin vystačí na 4–5 porcí, záleží na dalších ingrediencích.
Těstoviny si můžete vyrobit i doma, a to právě podle receptů maminek a babiček. Není to vůbec složité.
Mohlo by vás zajímat
Špagety alio olio
To je levná italská klasika, na kterou potřebujete 500 g špaget, 8 lžic olivového oleje, 3 malé čerstvé nebo sušené chilli papričky, nakrájené nadrobno, 6 stroužků česneku nakrájeného na plátky, 2 lžíce nasekané petrželové natě, sůl.
Špagety uvařte podle návodu. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte chilli papričky a česnek a asi minutu restujte (česnek nesmí ztmavnout). Přidejte petrželku, osolte, promíchejte, smíchejte s uvařenými těstovinami a ihned podávejte. Můžete na talíři posypat nastrouhaným parmazánem.
Těstoviny se špenátem
Těstoviny si můžete zvolit podle toho, co máte ve špajzu, ale ke špenátu se nejvíc hodí široké tagliatelle nebo fettuccine. Potřebovat budete 500 g těstovin, 400 g zmrazeného listového špenátu, 6 stroužků česneku, olivový olej, 200 g parmazánu, 250 ml horké vody ze scezených těstovin, sůl a pepř.
Uvařte těstoviny podle návodu. Při jejich scezování si nechte trochu vody z vaření, v které zůstal škrob z těstovin. Na pánvi rozpalte olej, přidejte prolisovaný česnek a pomalu orestujte. Přidejte cca 250 ml horké vody, pokrájený špenát a promíchejte a na mírném ohni prohřejte. Přidejte uvařené těstoviny, nastrouhaný parmazán a mletý pepř, promíchejte a podávejte.
Mohlo by vás zajímat
Těstoviny s vepřovými nebo kuřecími játry
Ta vepřová jsou levnější, kuřecí zase dříve hotová. Potřebovat budete 400 g těstovin (penne či farfalle), 1 středně velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 400 g jater, čerstvé bylinky (například 1 snítka tymiánu nebo 4 lístky šalvěje), 125 ml suchého bílého vína, 1 lžíce vody, olivový olej, sůl, pepř, parmazán na zdobení.
Cibuli oloupejte a nadrobno nakrájejte, česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Na velké pánvi rozehřejte olej a na středním plameni duste cibuli a česnek do změknutí. Přidejte na malé kousky nakrájená játra, pak bylinky a orestujte ze všech stran, aby se „zatáhly“. Osolte, opepřete, nalijte víno, přiklopte a restujte doměkka. Během té doby můžete podle potřeby přilít trochu vody.
Mezitím podle návodu uvařte těstoviny, sceďte a přidejte na pánev a promíchejte. Podávejte posypané strouhaným parmazánem.
Fleky se zelím
Na rychlé a chuťově zajímavé jídlo potřebujete 400 g vaječných fleků nebo širokých nudlí, 750 g kysaného zelí, 300 g čerstvých žampionů nebo mražených hříbků, 1 středně velkou cibuli, rostlinný olej, mletou sladkou papriku, sůl a pepř.
Zelí před přípravou nakrájejte na menší kousky, dejte do kastrolu, trochu osolte a pomalu duste doměkka (podle potřeby přilijte trochu vody, aby se nepřipálilo). Žampióny nakrájejte na malé kousky a v jiném kastrole také s trochou vodu duste doměkka. Na pánvi na troše oleje nechte zesklovatět cibuli, přidejte k ní podušené zelí a houby, osolte, opepřete a přidejte mletou papriku, promíchejte, přikryjte a cca 20 minut duste.
Mezitím podle návodu uvařte fleky, sceďte a promíchejte s směsí zelí a hub. Ihned podávejte.
Těstoviny a la cabonara
Na lehčí a dietnější verzi oblíbených těstovin carbonara budete potřepovat 400 g makaronů nebo tagliatelle, 2 vejce, 1 svazek petrželky, 1 lžíce olivového oleje, 100 g vařené šunky, 3 cibule, 3 stroužky česneku.
Těstoviny uvěřte podle návodu. Až je budete cedit, nechte si cca 15 lžic vody z vaření. Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli a česnek. Šunku nakrájejte na jemné kostičky. Poté omyjte, osušte a nadrobno nasekejte petrželku.
Cibuli, česnek a šunku restujte 2–3 minuty na pánvi s olejem na středním plameni. Vejce rozšlehejte v míse spolu s vodou z vaření.
Na pánev s cibulí, česnekem a šunkou přimíchejte těstoviny, nalijte směs rozšlehaných vajec s vodou a znovu důkladně promíchejte. Rozdělte na talíře a posypte petrželkou.
Zdroje informací: Karolina Fourová Výživná kniha o jídle a chefkoch.de.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Staročeský kočičí štajryš s bramborami a zelím: Specialita z Plzeňska vyjde na pouhých 80 korun za 4 porce
Smažené makaronové koule: Americká fastfoodová specialita, do níž využijete zbytky těstovin, je kulinárním hitem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30