Jak využít jitrnicový prejt? Skvěle chutná zapečený i jako náplň do taštiček nebo v podobě polévkových knedlíčků
14. 2. 2023 Vaření
Období zabijaček je spojeno s mnoha tradičními masnými výrobky a jitrnicový prejt patří mezi velmi oblíbené. Kromě plnění do střívek má ovšem spoustu jiného využití, které stojí za vyzkoušení. Přinášíme vám lahodnou prejtovou inspiraci třeba na víkendové vaření.
Kde sehnat jitrnicový prejt?
Začátek roku se neodmyslitelně spojený se zabijačkami a čerstvý jitrnicový prejt ve velkém střívku není problém sehnat téměř u každého řezníka. Stejného výsledku však docílíte zakoupením klasických jitrnic, které zkrátka jen vysvobodíte z obalu.
Ani v jiných částech roku si však oblíbenou pochoutku nemusíte odpírat. Prejt se dá sehnat i konzervovaný nebo sterilovaný ve sklenici, i když na úroveň čerstvé zabijačkové speciality nedosáhne. A máte-li čas, energii a velký hrnec na domácí výrobu prejtu, směle do toho.
Mohlo by vás zajímat
Využití jitrnicového prejtu
Dozlatova upečená jitrnice se zelím a vařenými bramborami má jistě něco do sebe, samotný prejt je však variabilnější a můžete ho použít na různé tepelné úpravy i v různých chuťových kombinacích. Velkou výhodou je i to, že prejt se na rozdíl od jitrnice dá během přípravy dochutit. Někdo má třeba rád více majoránky, česneku nebo pepře, tak si to může přizpůsobit.
Zapečený prejt
Pečením na vyšší teplotu se na povrchu jitrnicového prejtu vytvoří lahodná křupavá krusta a vnitřek zůstane měkký a masitý. Stačí zapékací misku vymazat sádlem nebo máslem, rozprostřít jitrnicový prejt ve vrstvě asi 3-5 cm a zapéct na 200 °C dozlatova asi 20 - 30 minut (podle tloušťky vrstvy). K prejtu se obvykle podávají vařené brambory, za vyzkoušení ale stojí zapéct ho přímo s bramborami a získat tak rovnou celé hlavní jídlo včetně přílohy v jednom.
Prejtové placky
Jelikož si jitrnicový prejt báječně rozumí jak s bramborami, tak i s kysaným zelím a kapustou, dá se přidat v menším množství do placek ze zmíněných surovin.
Pomazánka z prejtu
Na čerstvém pečivu nebo křupavé topince bude skvěle chutnat i samotný nasucho opražený prejt, za studena je však prejtová pomazánka také skvělým tipem. Jitrnicový prejt rozmačkejte vidličkou, přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku a sterilovanou okurku, prolisovaný česnek, trochu plnotučné nebo dijonské hořčice, sůl a pepř.
Jitrnicový prejt jako náplň
Bramborové knedlíky plněné prejtem nejlépe chutnají s podušeným zelím a posypané osmaženou cibulkou. Plnit prejtem ochuceným podle vlastních preferencí však lze i knedlíky z kynutého těsta nebo listové těsto, ze kterého se vytvarují šátečky nebo taštičky. Výborný je i v masových roládách a závitcích, a to nejen vepřových, ale i hovězích.
Prejt do polévky
Jitrnicový prejt se hodí také do čirých polévek, v nichž jsou uvařené kroupy, které skvěle dochutí. Prejt stačí do polévky přidat asi 10 minut před koncem vaření a důkladně ho rozmíchat, aby nezůstaly větší kousky. Je však třeba myslet na to, že se nehodí do mastnějších polévek, protože sám o sobě tuk ještě přidá.
Prejtové polévkové knedlíčky
Játrové knedlíčky jsou klasikou oblíbenou zejména dětmi, ty vyrobené z prejtu se však můžou stát alternativou pro odpůrce čistě játrové chuti. Připravují se stejně jako morkové knedlíčky a ideální je uvařit je ve vodě a přidat do polévky až hotové, aby se nezakalila.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak využít kuřecí, krůtí a kachní kůže v kuchyni? Máme pro vás tipy
Jak na domácí jitrnice? Zvládnete je klidně i v paneláku a bez prasátka běhajícího po dvorku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové placky se zelím: Upečené v troubě na plechu nedají tolik práce a ušetříme i olej na smažení
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí