

Panelákový prejt
Suroviny
- 1/2 vepřové hlavy
- 1/2 vepřového laloku
- 3 vepřové nožky
- 3 starší rohlíky
- 2 hrsti majoránky nebo dle chuti
- 6 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- 10 stroužků česneku nebo dle chuti – kdo nemůže lze i zcela vynechat
- mletý černý pepř dle chuti
- 30 dkg vepřových jater
- sůl
Postup přípravy receptu
Do velkého hrnce se studenou vodou dáme vařit hlavu, lalok, nožky společně s novým koření, bobkovým listem a solí. Obsah hrnce vaříme pomalu do úplného změknutí, tedy tak aby maso odpadávalo od kosti. Po uvaření maso vyjmeme a necháme vychladnout.
Do samotného vývaru dále uvařit na cca 30 minut ještě vepřová játra, která poté stejně jako maso necháme po uvaření vychladnout.
Maso po vychladnutí obereme od kosti a nakrájíme na porce tak, aby se nám to dobře vkládalo do misky masového mlýnku.
Vzniklý kvalitní vývar si dáme bokem pro další použití.
Do trochy vývaru dáme namočit 3 rohlíky.
Na pánvi na trošce sádla zprudka a velmi krátce orestujme utřené stroužky česneku (nesmí zhořknout) a necháme také vychladnout.
Na masovém mlýnku (střední otvory) pomeleme játra, obrané maso i s kůží a namočené rohlíky. Do takto vzniklé pomleté hmoty přidáme zbytek koření (česnek, majoránku, pepř, sůl – vše dle naší chuti, možnosti a potřeby).
Směs si velmi lehce a opatrně naředíme odstaveným vývarem z masa. Poctivě rukou promícháme, aby se směs spojila s vývarem a stala se mazlavou. Hotový panelákový prejt plníme do mikrotenových střev salámového průměru, přičemž oba konce zavážeme a dáme vychladit. Následující den konzumujeme za studena s pečivem nebo opečené na pánvi společně s dušeným kysaným zelím a vařeným bramborem.
Poznámka od kuchařky
Po tlačence další premiérová výroba v paneláku, snad se to i vydařilo, obdarovaným chutnalo.
I v panelákovém bytě může vonět zabíjačka :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Panelákový prejt
-
-
Tak to jo, dík.
-
for metema:
Já už to po naplnění nechtěl vařit, tak proto -
Ze zabíjačky miluju všechno (krom mozečku), čeká nás to příští týden. Ale jen se poptám proč játra vařit? Myslím, že když se umelou syrový, pěkně prejt obarví. Ale asi tisíc lidí, tisíc postupů
. Dávám bod
-
Tak tuhle dobrotu si zrovna ukládám
+5
-
Jóóó Otíku, tak to bych si nechala líbit-suprový, ještě zbylo
Jasnej 3.bodík letí
-
Nádhera, vyzkouším.
-
for Kadlík. .... "a vo tom to je, tisíc lidí bude vařit jedno jídlo a vznikne tisíc různých postupů byť u jednoho pokrmu"
-
V pondelok, ráno...a toto
Otíku, ty si nedáš pokoj a nedáš...
-
moc krásné, přidal bych i libového, a ten česnek syrový. Jo, a mlel bych na hrubější šajbě, ať to udělá výraznější mozajku... A taky - ty rohlíky do jitrničkového prejtu dávám namočené v mléce, a vymačkané... a... a ... eště tak po čuni, ať si nevymýšlám, že???
Moc pěkné...
-
Úžasný název!!!
A krásné foto řezu, no, jak jinak, k sežrání!!