Panelákový prejt

Vepřové maso Doba přípravy: 180 minut 11 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: 180 minut 11 názorů

Suroviny

1/2 vepřové hlavy
1/2 vepřového laloku
3 vepřové nožky
3 starší rohlíky
2 hrsti majoránky nebo dle chuti
6 kuliček nového koření
4 bobkové listy
10 stroužků česneku nebo dle chuti – kdo nemůže lze i zcela vynechat
mletý černý pepř dle chuti
30 dkg vepřových jater
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce se studenou vodou dáme vařit hlavu, lalok, nožky společně s novým koření, bobkovým listem a solí. Obsah hrnce vaříme pomalu do úplného změknutí, tedy tak aby maso odpadávalo od kosti. Po uvaření maso vyjmeme a necháme vychladnout.

  2. Do samotného vývaru dále uvařit na cca 30 minut ještě vepřová játra, která poté stejně jako maso necháme po uvaření vychladnout.

  3. Maso po vychladnutí obereme od kosti a nakrájíme na porce tak, aby se nám to dobře vkládalo do misky masového mlýnku.

  4. Vzniklý kvalitní vývar si dáme bokem pro další použití.

  5. Do trochy vývaru dáme namočit 3 rohlíky.

  6. Na pánvi na trošce sádla zprudka a velmi krátce orestujme utřené stroužky česneku (nesmí zhořknout) a necháme také vychladnout.

  7. Na masovém mlýnku (střední otvory) pomeleme játra, obrané maso i s kůží a namočené rohlíky. Do takto vzniklé pomleté hmoty přidáme zbytek koření (česnek, majoránku, pepř, sůl – vše dle naší chuti, možnosti a potřeby).

  8. Směs si velmi lehce a opatrně naředíme odstaveným vývarem z masa. Poctivě rukou promícháme, aby se směs spojila s vývarem a stala se mazlavou. Hotový panelákový prejt plníme do mikrotenových střev salámového průměru, přičemž oba konce zavážeme a dáme vychladit. Následující den konzumujeme za studena s pečivem nebo opečené na pánvi společně s dušeným kysaným zelím a vařeným bramborem.

Poznámka od kuchařky

Po tlačence další premiérová výroba v paneláku, snad se to i vydařilo, obdarovaným chutnalo.

I v panelákovém bytě může vonět zabíjačka :)

Komentáře k receptu Panelákový prejt

  • spagetka spagetka

  • metema metema

    Tak to jo, dík.

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65(autor receptu)

    for metema:
    Já už to po naplnění nechtěl vařit, tak proto ;-);-);-)

    Odpovědět

  • metema metema

    Ze zabíjačky miluju všechno (krom mozečku), čeká nás to příští týden. Ale jen se poptám proč játra vařit? Myslím, že když se umelou syrový, pěkně prejt obarví. Ale asi tisíc lidí, tisíc postupů;-). Dávám bod:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-OTak tuhle dobrotu si zrovna ukládám:-*:-p+5:yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Jóóó Otíku, tak to bych si nechala líbit-suprový, ještě zbylo:-? Jasnej 3.bodík letí:yes:

    Odpovědět

  • Jindra Jindra(neregistrovaná)

    Nádhera, vyzkouším.:-p

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65(autor receptu)

    for Kadlík. .... "a vo tom to je, tisíc lidí bude vařit jedno jídlo a vznikne tisíc různých postupů byť u jednoho pokrmu" :-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    V pondelok, ráno...a toto :-!:-D Otíku, ty si nedáš pokoj a nedáš...;-):-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik

    moc krásné, přidal bych i libového, a ten česnek syrový. Jo, a mlel bych na hrubější šajbě, ať to udělá výraznější mozajku... A taky - ty rohlíky do jitrničkového prejtu dávám namočené v mléce, a vymačkané... a... a ... eště tak po čuni, ať si nevymýšlám, že???;-) Moc pěkné...:yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Úžasný název!!!:-D:-D A krásné foto řezu, no, jak jinak, k sežrání!!:-)):yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: masový prejt černy prejt panelákový domácí prejt recept prejt prejt z vepřového masa prejt recept hotový prejt domácí prejt prejt z vepřové hlavy jak vyrobit prejt recept na prejt priprava prejtu prejt z hlavy masovy prejt recept proc zhorknou jatra vepřový prejt prejt na panvi jak dlouho péct černý prejt masový prejt se zelím vyroba jelitoveho prejtu