Domácí prejt
Dříve byl prejt výhradně zabíjačkovou záležitostí, dnes jsou ale všechny potřebné přísady běžně dostupné, takže si ho můžete připravit kdykoli na něj dostanete chuť. Není nutné ho plnit do střívek, stačí dozlatava upéct rozprostřený na plechu a všichni si pochutnají.
Suroviny pro 1
1
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Prejt máme tak kvalitní, kolik dáme pečiva. Může se také plnit do střívek (dají se koupit). Ty se pak špejlují a musí se ovařit. Děláme na plech a jíme ho teplý s kočičákem, ale i studený jako sekanou s chlebem a třeba s okurkou nebo s něčím kyselým. Není to drahé, ale dobré a není s tím moc práce, jak by se mohlo zdát. Ještě mimo tohoto pravého se dělá falešný ze zelí a cikánský, ale ten se plní pouze do střívek¨- je dobrý a levný.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 4. 2017 12:07
Naprostý souhlas. Kupované pečivo udělá s prejtu blátivou kaši a hlavně v něm zůstanou jednotlivé kousky pečiva. Pokud si upečete do pekáče buchtu z 1/2 kg hl. mouky, droždí a vody, vznikne úplně jiná struktura buchty, která se dá po namočení a VYMAČKÁNÍ krásně rozdrobit. Buchtu je ovšem nutné upéct několik dnů dopředu, aby ztvrdla. Tato buchta pak funguje jako pojivo, které do sebe naváže přebytečný tuk a propojí jednotlivé chutě. Buchta se tam nedává proto, aby toho bylo víc, nebo aby se ušetřilo maso!
Rozdíl mezi prejtem z doma upečené buchty a prejtem s kupovaným pečivem je naprosto zásadní. Kdo nezkusil, neuvěří.
Rozdíl mezi prejtem z doma upečené buchty a prejtem s kupovaným pečivem je naprosto zásadní. Kdo nezkusil, neuvěří.
18. 2. 2016 23:27
Zdravim,rád bych se zmínil krátce o jitrnicich(prejt),nejhorší
hřích je dávat do těchto výrobku kupovanou žemlovku,housku a pod.
hřích je dávat do těchto výrobku kupovanou žemlovku,housku a pod.
10. 9. 2013 11:25
Já jsem dělala prejt v pátek, dělám ho trochu podle našeho řezníka a i něco od Vašíka, plíce jsem neměla, ty už jsem neviděla hodně dlouho. Byl podle mužských dobrý. Peču si do něj buchtu, pečivo nedávám nikdy. Jedna vada ale byla, nebylo kysané zelí, už došlo a nové ještě není. Z vývaru byla ještě moc dobrá polévka, dělám jí podle řezníka, moc každému chutná.
10. 9. 2013 10:30
Vašíku, dovolím si přidat foto našeho domácího prejtu, tentokrát jen s bramborami, zelí bylo včera 

1. 9. 2013 08:15
Alexej:Ja vám to nedokážu přesně odhadnout. U nás to nikterak nevážíme, ale jde o to jak to chcete mít tučné, popřípadě z libovějšího. To znamená méně tučného bůčku-více libového a z hlavy také méně laloku. Plíce nejsou bezpodmínečně nutné, ale není to ono. Jater jak jsem napsal méně než více. Na zabíjačce se pečou speciální večky, ale my to nahradíme buť večkou nebo rohlíky. Zásada u nás je. Více masa a jater = JATERNICE ,Více housky /šizené/,říkáme =JITRNICE.
Ale na to přijdete opakováním. Moc se nedá zkazit. Přeju úspěch.
Ale na to přijdete opakováním. Moc se nedá zkazit. Přeju úspěch.
1. 9. 2013 05:57
Chci se zeptat na suroviny, kolik nutně masa,plíce,jater a pečiva?
Děkují za odpověď.
Děkují za odpověď.
21. 8. 2013 13:45
O čem to mluvíte? Jitrnice je z masa a ne z housky
26. 8. 2012 10:14
karlos:Je mi líto. Někdo česnek dává, zrovna tak jako zázvor. U nás se ZÁZVOR NIKDY NEDÁVÁ a česnek někdy. Ale jinak se to i základ.
26. 8. 2012 09:44
a co česnek a zázvor?

12. 6. 2011 07:25
Zizinko, ,.Jistě by kroupy nic moc nezkazili. U nás kroupy používáme ale do JELIT , tam se hodí protože se i kupované používají do PRDELAČKY. U nás na jihu se při výrobě jitrnic-jaternic /u nás rozlišujeme dva druhy/ VŽDY dávala pouze houska a ta se dokonce pekla jako taková običejná bageta, specielně na toto použití a nikam jina. Dějuji za radu , ale nehněvej se já budu i na dále ctít naše tradiční zkušenosti.
11. 6. 2011 11:43
doporucuju misto peciva přimlet trochu varených krup, delavali jsme tak jitrnice, je to mnohem lepsi, vyzkousejte, kdyz uvarite vic, muzete je dat do polevky co zbude z varení masa
25. 4. 2011 13:53

4. 4. 2010 09:55
Co třeba domácí prejt z Řeznictví u Řezbů?
www.reznictvi.com/domaci-prejt
www.reznictvi.com/domaci-prejt
16. 10. 2009 20:34
Přidávám foto. Bylo to výborné. 

30. 7. 2009 18:23
Upečeno, snězeno - vynikající a docela i rychlé 

Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Demi glace v pomalém hrnci
Přidáno před 4 hodinami

Jemné muffiny s čokoládou
Přidáno před 5 hodinami

Bělomasá ryba po asijsku
Přidáno před 7 hodinami

Srbská masová směs
Přidáno před 14 hodinami

"Bramboráčky" z ovesných vloček
Přidáno 26. 1. 2023 15:37

Krůtí masové kuličky na zelenině
Přidáno 26. 1. 2023 10:55
Právě bylo uvařeno:

Plzeňské rozpeky, rozpíčky nebo vdolky (na sucho pečené i smažené)
uvařil/a akita
před 26 minutami

Kuřecí maso na kari s rýží, zeleninou
uvařil/a Verunecka145
před 1 hodinou

Žemlovka s jablky a tvarohem
uvařil/a Simyra
před 1 hodinou

Žemlovka z vánočky
uvařil/a Foxina
před 2 hodinami

Rajčatová polévka
uvařil/a Marky96
před 2 hodinami

Kandovaná pomerančová kůra
uvařil/a frcvan
před 3 hodinami

Marinovaný zelný salát
uvařil/a Leennkkaa
před 3 hodinami

Kuřecí po debrecínsku
uvařil/a Jan Nemec
před 3 hodinami

Buchtičky s krémem
uvařil/a sikorova4@seznam.cz
před 3 hodinami

Zeleninová polévka s kapáním
uvařil/a Petaja
před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: prejt recept prejt vepřový prejt výroba prejtu recept na prejt jitrnicový prejt jak udělat prejt pečený vepřový prejt jelitovy prejt recept buchta do prejtu pečený prejt jak se dělá prejt recept prejt vyroba domaciho prejtu domaci jitrnice jitrnicový prejt recept pečení prejtu domácí jitrnice recept jak upect prejt jelitový prejt
Suroviny: bůček vepřový, hlava vepřová, koleno vepřové, plíce vepřové, játra, koření nové koření, sůl, pepř, tymián, ořech muškátový, majoránka, česnek, houska, rohlík, sádlo
Domácí prejt
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYRL
26 názorů