Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí prejt

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 200 min

200 min (200 min příprava)

20. 3. 2009 11:50

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Naše kuchařka

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Prejt máme tak kvalitní, kolik dáme pečiva. Může se také plnit do střívek (dají se koupit). Ty pak se špejlují a musí se ovařit. Děláme na plech a jíme ho teplý s kočičákem, ale i studený jako sekanou s chlebem a třeba okurkou nebo s něčím kyselým. Není to drahé, ale dobré a není to moc práce jak by se zdálo. Ještě mimo tohoto pravého se dělá falešný ze zelí a cikánský, ale ten se plní pouze do střívek¨- je dobrý a levný.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

Miloš

24. 4. 2017 12:07

Naprostý souhlas. Kupované pečivo udělá s prejtu blátivou kaši a hlavně v něm zůstanou jednotlivé kousky pečiva. Pokud si upečete do pekáče buchtu z 1/2 kg hl. mouky, droždí a vody, vznikne úplně jiná struktura buchty, která se dá po namočení a VYMAČKÁNÍ krásně rozdrobit. Buchtu je ovšem nutné upéct několik dnů dopředu, aby ztvrdla. Tato buchta pak funguje jako pojivo, které do sebe naváže přebytečný tuk a propojí jednotlivé chutě. Buchta se tam nedává proto, aby toho bylo víc, nebo aby se ušetřilo maso!
Rozdíl mezi prejtem z doma upečené buchty a prejtem s kupovaným pečivem je naprosto zásadní. Kdo nezkusil, neuvěří.

Pavel

18. 2. 2016 23:27

Zdravim,rád bych se zmínil krátce o jitrnicich(prejt),nejhorší
hřích je dávat do těchto výrobku kupovanou žemlovku,housku a pod.

Ivana Ch

10. 9. 2013 11:25

Já jsem dělala prejt v pátek, dělám ho trochu podle našeho řezníka a i něco od Vašíka, plíce jsem neměla, ty už jsem neviděla hodně dlouho. Byl podle mužských dobrý. Peču si do něj buchtu, pečivo nedávám nikdy. Jedna vada ale byla, nebylo kysané zelí, už došlo a nové ještě není. Z vývaru byla ještě moc dobrá polévka, dělám jí podle řezníka, moc každému chutná.

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 9. 2013 10:30

Vašíku, dovolím si přidat foto našeho domácího prejtu, tentokrát jen s bramborami, zelí bylo včera :-)

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

1. 9. 2013 08:15

Alexej:Ja vám to nedokážu přesně odhadnout. U nás to nikterak nevážíme, ale jde o to jak to chcete mít tučné, popřípadě z libovějšího. To znamená méně tučného bůčku-více libového a z hlavy také méně laloku. Plíce nejsou bezpodmínečně nutné, ale není to ono. Jater jak jsem napsal méně než více. Na zabíjačce se pečou speciální večky, ale my to nahradíme buť večkou nebo rohlíky. Zásada u nás je. Více masa a jater = JATERNICE ,Více housky /šizené/,říkáme =JITRNICE.
Ale na to přijdete opakováním. Moc se nedá zkazit. Přeju úspěch.

Alexej

1. 9. 2013 05:57

Chci se zeptat na suroviny, kolik nutně masa,plíce,jater a pečiva?
Děkují za odpověď.

muris

21. 8. 2013 13:45

O čem to mluvíte? Jitrnice je z masa a ne z housky

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

26. 8. 2012 10:14

karlos:Je mi líto. Někdo česnek dává, zrovna tak jako zázvor. U nás se ZÁZVOR NIKDY NEDÁVÁ a česnek někdy. Ale jinak se to i základ.

karlos

26. 8. 2012 09:44

a co česnek a zázvor?:-p

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

12. 6. 2011 07:25

Zizinko, ,.Jistě by kroupy nic moc nezkazili. U nás kroupy používáme ale do JELIT , tam se hodí protože se i kupované používají do PRDELAČKY. U nás na jihu se při výrobě jitrnic-jaternic /u nás rozlišujeme dva druhy/ VŽDY dávala pouze houska a ta se dokonce pekla jako taková običejná bageta, specielně na toto použití a nikam jina. Dějuji za radu , ale nehněvej se já budu i na dále ctít naše tradiční zkušenosti.

zrzinka

11. 6. 2011 11:43

doporucuju misto peciva přimlet trochu varených krup, delavali jsme tak jitrnice, je to mnohem lepsi, vyzkousejte, kdyz uvarite vic, muzete je dat do polevky co zbude z varení masa

Tramtaďák - Trambusák

25. 4. 2011 13:53

:-p

Jan

4. 4. 2010 09:55

Co třeba domácí prejt z Řeznictví u Řezbů?
www.reznictvi.com/domaci-prejt

Iljusa Iljusa

16. 10. 2009 20:34

Přidávám foto. Bylo to výborné. :yes:

Iljusa Iljusa

30. 7. 2009 18:23

Upečeno, snězeno - vynikající a docela i rychlé :yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Další recepty

Tématické fráze: prejt recept prejt vepřový prejt výroba prejtu recept na prejt jitrnicový prejt jak udělat prejt pečený vepřový prejt jelitovy prejt recept buchta do prejtu pečený prejt jak se dělá prejt recept prejt vyroba domaciho prejtu domaci jitrnice jitrnicový prejt recept pečení prejtu domácí jitrnice recept jak upect prejt jelitový prejt

Suroviny: bůček vepřový, hlava vepřová, koleno vepřové, plíce vepřové, játra, koření nové koření, sůl, pepř, tymián, ořech muškátový, majoránka, česnek, houska, rohlík, sádlo

TopRecepty.cz

Domácí prejt

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oYRL