Domácí prejt
Dříve byl prejt výhradně zabíjačkovou záležitostí, dnes jsou ale všechny potřebné přísady běžně dostupné, takže si ho můžete připravit kdykoli na něj dostanete chuť. Není nutné ho plnit do střívek, stačí dozlatava upéct rozprostřený na plechu a všichni si pochutnají.
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Prejt máme tak kvalitní, kolik dáme pečiva. Může se také plnit do střívek (dají se koupit). Ty se pak špejlují a musí se ovařit. Děláme na plech a jíme ho teplý s kočičákem, ale i studený jako sekanou s chlebem a třeba s okurkou nebo s něčím kyselým. Není to drahé, ale dobré a není s tím moc práce, jak by se mohlo zdát. Ještě mimo tohoto pravého se dělá falešný ze zelí a cikánský, ale ten se plní pouze do střívek - je dobrý a levný.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 4. 2017 13:07
Naprostý souhlas. Kupované pečivo udělá s prejtu blátivou kaši a hlavně v něm zůstanou jednotlivé kousky pečiva. Pokud si upečete do pekáče buchtu z 1/2 kg hl. mouky, droždí a vody, vznikne úplně jiná struktura buchty, která se dá po namočení a VYMAČKÁNÍ krásně rozdrobit. Buchtu je ovšem nutné upéct několik dnů dopředu, aby ztvrdla. Tato buchta pak funguje jako pojivo, které do sebe naváže přebytečný tuk a propojí jednotlivé chutě. Buchta se tam nedává proto, aby toho bylo víc, nebo aby se ušetřilo maso!
Rozdíl mezi prejtem z doma upečené buchty a prejtem s kupovaným pečivem je naprosto zásadní. Kdo nezkusil, neuvěří.
Rozdíl mezi prejtem z doma upečené buchty a prejtem s kupovaným pečivem je naprosto zásadní. Kdo nezkusil, neuvěří.
19. 2. 2016 00:27
Zdravim,rád bych se zmínil krátce o jitrnicich(prejt),nejhorší
hřích je dávat do těchto výrobku kupovanou žemlovku,housku a pod.
hřích je dávat do těchto výrobku kupovanou žemlovku,housku a pod.
10. 9. 2013 12:25
Já jsem dělala prejt v pátek, dělám ho trochu podle našeho řezníka a i něco od Vašíka, plíce jsem neměla, ty už jsem neviděla hodně dlouho. Byl podle mužských dobrý. Peču si do něj buchtu, pečivo nedávám nikdy. Jedna vada ale byla, nebylo kysané zelí, už došlo a nové ještě není. Z vývaru byla ještě moc dobrá polévka, dělám jí podle řezníka, moc každému chutná.
10. 9. 2013 11:30
Vašíku, dovolím si přidat foto našeho domácího prejtu, tentokrát jen s bramborami, zelí bylo včera
1. 9. 2013 09:15
Alexej:Ja vám to nedokážu přesně odhadnout. U nás to nikterak nevážíme, ale jde o to jak to chcete mít tučné, popřípadě z libovějšího. To znamená méně tučného bůčku-více libového a z hlavy také méně laloku. Plíce nejsou bezpodmínečně nutné, ale není to ono. Jater jak jsem napsal méně než více. Na zabíjačce se pečou speciální večky, ale my to nahradíme buť večkou nebo rohlíky. Zásada u nás je. Více masa a jater = JATERNICE ,Více housky /šizené/,říkáme =JITRNICE.
Ale na to přijdete opakováním. Moc se nedá zkazit. Přeju úspěch.
Ale na to přijdete opakováním. Moc se nedá zkazit. Přeju úspěch.
1. 9. 2013 06:57
Chci se zeptat na suroviny, kolik nutně masa,plíce,jater a pečiva?
Děkují za odpověď.
Děkují za odpověď.
21. 8. 2013 14:45
O čem to mluvíte? Jitrnice je z masa a ne z housky
26. 8. 2012 11:14
karlos:Je mi líto. Někdo česnek dává, zrovna tak jako zázvor. U nás se ZÁZVOR NIKDY NEDÁVÁ a česnek někdy. Ale jinak se to i základ.
26. 8. 2012 10:44
a co česnek a zázvor?
12. 6. 2011 08:25
Zizinko, ,.Jistě by kroupy nic moc nezkazili. U nás kroupy používáme ale do JELIT , tam se hodí protože se i kupované používají do PRDELAČKY. U nás na jihu se při výrobě jitrnic-jaternic /u nás rozlišujeme dva druhy/ VŽDY dávala pouze houska a ta se dokonce pekla jako taková običejná bageta, specielně na toto použití a nikam jina. Dějuji za radu , ale nehněvej se já budu i na dále ctít naše tradiční zkušenosti.
11. 6. 2011 12:43
doporucuju misto peciva přimlet trochu varených krup, delavali jsme tak jitrnice, je to mnohem lepsi, vyzkousejte, kdyz uvarite vic, muzete je dat do polevky co zbude z varení masa
25. 4. 2011 14:53
4. 4. 2010 10:55
Co třeba domácí prejt z Řeznictví u Řezbů?
www.reznictvi.com/domaci-prejt
www.reznictvi.com/domaci-prejt
16. 10. 2009 21:34
Přidávám foto. Bylo to výborné.
30. 7. 2009 19:23
Upečeno, snězeno - vynikající a docela i rychlé
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dušená kedlubna s mrkví, cuketou a hráškem
Přidáno před 3 hodinami
Omeleta se sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 16 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 23 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno 19. 4. 2024 11:36
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno 19. 4. 2024 11:21
Právě bylo uvařeno:
Perníkové řezy
Panova uvařila před 15 minutami
Hrníčkové těsto na palačinky pro mlsné lidi
nochy uvařil před 32 minutami
Kuřecí nudličky s ananasem
Petra.kaw uvařila před 35 minutami
Sójový mix guláš
imzlin@seznam.cz uvařila před 50 minutami
Margot řezy (hrnečkové)
nochy uvařil před 1 hodinou
Čočková polévka s klobásou a bramborami
Ljenka uvařil před 1 hodinou
Rychlý fazolový guláš s klobáskou
MilosCz uvařil před 1 hodinou
Banana bread - banánový chlebíček
Barinkita uvařila před 1 hodinou
Hrnkové knedlíky z mikrovlnky
luema uvařil před 1 hodinou
Domácí kmínový chleba
Kathy28 uvařila před 1 hodinou
Další recepty
Tématické fráze: prejt recept prejt vepřový prejt výroba prejtu recept na prejt jitrnicový prejt jak udělat prejt pečený vepřový prejt jelitovy prejt recept buchta do prejtu pečený prejt jak se dělá prejt recept prejt vyroba domaciho prejtu domaci jitrnice jitrnicový prejt recept pečení prejtu domácí jitrnice recept jak upect prejt jelitový prejt
Suroviny: bůček vepřový, hlava vepřová, koleno vepřové, plíce vepřové, játra, koření nové koření, sůl, pepř, tymián, ořech muškátový, majoránka, česnek, houska, rohlík, sádlo
Domácí prejt
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYRL
26 názorů