

Domácí prejt
Suroviny
- Ovarové maso:
- bůček
- vepřová hlava
- vepřové koleno apod.
- důležitou součástí jsou vepřové plíce
- kousek jater (není třeba moc - bylo by to hořké)
- Koření:
- nové koření
- sůl
- pepř
- špetka tymiánu
- špetka muškátového oříšku
- majoránka (vše podle chuti)
- (někdo dává i česnek a zázvor)
- housky
- rohlíky
- sádlo
Postup přípravy receptu
Dáme veškeré maso vařit v málo vodě - mimo jater. Natrháme pečivo a namočíme ho polévkou. co se vařilo maso, jako na karbanátky. Přidáme koření, semleté maso a semletá syrová játra. Osolíme a ochutnáme.
Vymažeme sádlem silně pekáč, nebo vyšší plech a naklademe v vrstvě prejt. Vršek urovnáme namočenou rukou a ještě poklademe sádlem.
Dáme péci aby byla kůrčička. Je třeba vědět, že vše, krom jater je vařené, tak nepotřebuje prejt moc dlouho péci. Když je třeba trochu potřeme polévkou v průběhu pečení. Podáváme s brambory - u nás s kočičákem.
Poznámka od kuchařky
Prejt máme tak kvalitní, kolik dáme pečiva. Může se také plnit do střívek (dají se koupit). Ty pak se špejlují a musí se ovařit. Děláme na plech a jíme ho teplý s kočičákem, ale i studený jako sekanou s chlebem a třeba okurkou nebo s něčím kyselým. Není to drahé, ale dobré a není to moc práce jak by se zdálo. Ještě mimo tohoto pravého se dělá falešný ze zelí a cikánský, ale ten se plní pouze do střívek¨- je dobrý a levný.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí prejt
-
Naprostý souhlas. Kupované pečivo udělá s prejtu blátivou kaši a hlavně v něm zůstanou jednotlivé kousky pečiva. Pokud si upečete do pekáče buchtu z 1/2 kg hl. mouky, droždí a vody, vznikne úplně jiná struktura buchty, která se dá po namočení a VYMAČKÁNÍ krásně rozdrobit. Buchtu je ovšem nutné upéct několik dnů dopředu, aby ztvrdla. Tato buchta pak funguje jako pojivo, které do sebe naváže přebytečný tuk a propojí jednotlivé chutě. Buchta se tam nedává proto, aby toho bylo víc, nebo aby se ušetřilo maso!
Rozdíl mezi prejtem z doma upečené buchty a prejtem s kupovaným pečivem je naprosto zásadní. Kdo nezkusil, neuvěří. -
Zdravim,rád bych se zmínil krátce o jitrnicich(prejt),nejhorší
hřích je dávat do těchto výrobku kupovanou žemlovku,housku a pod. -
Já jsem dělala prejt v pátek, dělám ho trochu podle našeho řezníka a i něco od Vašíka, plíce jsem neměla, ty už jsem neviděla hodně dlouho. Byl podle mužských dobrý. Peču si do něj buchtu, pečivo nedávám nikdy. Jedna vada ale byla, nebylo kysané zelí, už došlo a nové ještě není. Z vývaru byla ještě moc dobrá polévka, dělám jí podle řezníka, moc každému chutná.
-
Vašíku, dovolím si přidat foto našeho domácího prejtu, tentokrát jen s bramborami, zelí bylo včera
-
Alexej:Ja vám to nedokážu přesně odhadnout. U nás to nikterak nevážíme, ale jde o to jak to chcete mít tučné, popřípadě z libovějšího. To znamená méně tučného bůčku-více libového a z hlavy také méně laloku. Plíce nejsou bezpodmínečně nutné, ale není to ono. Jater jak jsem napsal méně než více. Na zabíjačce se pečou speciální večky, ale my to nahradíme buť večkou nebo rohlíky. Zásada u nás je. Více masa a jater = JATERNICE ,Více housky /šizené/,říkáme =JITRNICE.
Ale na to přijdete opakováním. Moc se nedá zkazit. Přeju úspěch. -
Chci se zeptat na suroviny, kolik nutně masa,plíce,jater a pečiva?
Děkují za odpověď. -
O čem to mluvíte? Jitrnice je z masa a ne z housky
-
karlos:Je mi líto. Někdo česnek dává, zrovna tak jako zázvor. U nás se ZÁZVOR NIKDY NEDÁVÁ a česnek někdy. Ale jinak se to i základ.
-
a co česnek a zázvor?
-
Zizinko, ,.Jistě by kroupy nic moc nezkazili. U nás kroupy používáme ale do JELIT , tam se hodí protože se i kupované používají do PRDELAČKY. U nás na jihu se při výrobě jitrnic-jaternic /u nás rozlišujeme dva druhy/ VŽDY dávala pouze houska a ta se dokonce pekla jako taková običejná bageta, specielně na toto použití a nikam jina. Dějuji za radu , ale nehněvej se já budu i na dále ctít naše tradiční zkušenosti.
-
doporucuju misto peciva přimlet trochu varených krup, delavali jsme tak jitrnice, je to mnohem lepsi, vyzkousejte, kdyz uvarite vic, muzete je dat do polevky co zbude z varení masa
-
-
Co třeba domácí prejt z Řeznictví u Řezbů?
www.reznictvi.com/domaci-prejt -
Přidávám foto. Bylo to výborné.
-
Upečeno, snězeno - vynikající a docela i rychlé