Domácí prejt
Dříve byl prejt výhradně zabíjačkovou záležitostí, dnes jsou ale všechny potřebné přísady běžně dostupné, takže si ho můžete připravit kdykoli na něj dostanete chuť. Není nutné ho plnit do střívek, stačí dozlatava upéct rozprostřený na plechu a všichni si pochutnají.
Postup přípravy
Krok 1: V malém množství vody dáme vařit veškeré maso, krom jater.
Krok 2: Když je maso měkké, tak ho vyjmeme a necháme trochu zchladnout.
Krok 3: Pečivo natrháme na kusy a zalijeme ho částí vývaru, ve kterém se vařilo maso (tak jako na karbanátky).
Krok 4: Přidáme koření, semleté maso a semletá syrová játra. Osolíme a ochutnáme.
Krok 5: Vymažeme sádlem silně pekáč, nebo vyšší plech a naklademe vrstvu prejtu.
Krok 6: Vršek urovnáme namočenou rukou a ještě poklademe sádlem.
Krok 7: Dáme péci, aby byla kůrčička. Je třeba vědět, že vše, krom jater, je vařené, tak nepotřebuje prejt moc dlouho péci.
Krok 8: Když je třeba, trochu potřeme polévkou v průběhu pečení. Podáváme s brambory - u nás s kočičákem.
Zveřejněno 20. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí prejt
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYRL
Moje poznámka
Domácí prejt
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYRL
Nejnovější recepty
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno před 10 hodinami
Květák bez smažení
Přidáno před 12 hodinami
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 15 hodinami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 21 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 22 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cukeťák II
radbastim před 1 hodinou
Sněhový rybízový koláč
upavla před 10 hodinami
Pomerančovo-meruňkový nanuk
Sahula před 10 hodinami
Pravý vepřový guláš
MichalP před 14 hodinami
Vepřový perkelt
MichalP před 14 hodinami
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 14 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 15 hodinami
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 16 hodinami
Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
NikolaP před 17 hodinami
Tématické fráze:
prejt recept,
prejt,
vepřový prejt,
výroba prejtu,
recept na prejt,
jitrnicový prejt,
jak udělat prejt,
pečený vepřový prejt,
jelitovy prejt recept,
buchta do prejtu,
pečený prejt,
jak se dělá prejt,
recept prejt,
vyroba domaciho prejtu,
domaci jitrnice,
jitrnicový prejt recept,
pečení prejtu,
domácí jitrnice recept,
jak upect prejt,
jelitový prejt
Suroviny:
bůček vepřový,
hlava vepřová,
koleno vepřové,
plíce vepřové,
játra,
koření nové koření mleté,
sůl,
pepř mletý,
tymián,
ořech muškátový,
majoránka,
česnek,
houska,
rohlík,
sádlo
Komentáře (29)
Rozdíl mezi prejtem z doma upečené buchty a prejtem s kupovaným pečivem je naprosto zásadní. Kdo nezkusil, neuvěří.
hřích je dávat do těchto výrobku kupovanou žemlovku,housku a pod.
Ale na to přijdete opakováním. Moc se nedá zkazit. Přeju úspěch.
Děkují za odpověď.
www.reznictvi.com/domaci-prejt